Danco Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 multumesc domnului nel65 pentru fisierul atasat...foarte detaliata informatia....voi incerca sa "prind" cum se bobineaza corect transformatoarele....cred ca acolo sta ascuns un eventual esec Acum 3 ore, c_anicai a spus: Incearca un rezonant cu 2 tranzistori si un circuit integrat ca e mult mai simplu, al meu chiar daca are 2 kg e mic si potent, prima poza e o comparatie de marime ok, multumesc pentru sugestie...acum fiind la pensie voi avea timp "sa-mi fac de cap" cu tot felul de proiecte...aasta dupa ce-mi voi amenaja un loc corespunzator (mininm de unelte). Mai am mult sa va ajung din urma, dar vad o comunitate unita care ofera ajutor, deci voi incerca si acest proiect al dumneavoastra Weekend placut tuturor din Elforum Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Asta mic facut de mine scoate 90 amperi, duce bine 2,5 si 3,2 rutilic dar si bazic de 2,5 in schimb bazic de 3,2 inca nu vrea. Chestia e ca nu trebuie neaparat proiectat un cablaj, circuitul de comanda cu ir2153 l-am facut pe o placuta zgaraiata in 8 pe care am lipit integratul si cele cateva componente, asta e ce se vede in poza, feritele sunt 4 perechi de traf linii, doua de cca 3cm patrati pentru bobina de rezonanta si doua de cca 3,6 cm patrati pt transformator, bobina de iesire pe 4 tor-uri galbene de sursa dar daca nu sudezi cu bazic nu e neaparata nevoie, merge si fara. condensatorii de rezonanta cei 10 buc de 22 nf i-am cumparat si costa cca 10 lei, chinezesti, igbt-urile sunt doua cam slabute de 7 lei buc luate de la hachia de la vanzari dar au cadere redusa de tensiune colector emitor si nu se incalzesc periculos cu toate ca le-am pus pe radiatoare mici dar sunt bune fiindca sunt comandate ok de circuitul de comanda simplu cu ir. Desigur in loc de ferite traf linii se poate folosi un ee55 pt bobina de rezonanta cu intrefier din textolit si un e65 pentru transformator fara intrefier. Daca vrei sa incerci pot cauta cea mai simpla schema fara soft start care merge doar ca electroliticul de filtraj n-are protectie la conectare retea, la schema simpla si daca folosesti un ventilator direct la retea 230 nu mai e nevoie de cele doua infasurari suplimentare de alimentare de cate 2 spire. Prima schema atasata e cea veche simpla, a fost mai slabuta si intre timp am schimbat condensatorii (96 nf erau prea putin) si facut ceva modificari la bobina de rezonanta redus ceva spire + sarma mai groasa, schema am pus ca ideie sa vezi cat de simpla este, am sudat asa la inceput pana am ars igbt-urile, le-am ars ca n-am facut reglajele la rezonanta corect. Ultima schema e cea folosita acum. Atentie sa nu subdimensionezi transformatorul si bobina fiindca sarma mai mica in sectiune da amperaj mai slab si ai tendinta la reglaj rezonanta sa cresti de acolo amperajul punand incorect punctul de rezonanta aproape de scurt in loc de sarcina 0, 2 .. 0,25 ohmi cat ar fi echivalentul arcului in sudura si atunci pot ceda igbt-urile, cand cedeaza se duce si integratul de regula adica costa 21 lei toate. In probe la inceput am ars mai multi tranzistori fiindca am incercat diverse tipuri de mosfet, mosfet-urile nu-s ok deci sa nu incerci decat igbt-urile mentionate, nici alt model cu capacitate mare de grile nu cred ca sunt ok, n-am testat dar asa cred. Daca gasesti greu condensatorul de 470 pf poti pune un stiroflex de 1nF si in acest caz toate rezistentele dintre pinii 2 si 3 la circuit + semireglabilul si potentiometrul vor fi de cate 10k, sa nu folosesti condensator ceramic acolo ca nu e stabila frecventa. Frecventa trebuie sa fie intre 45 si 55 Khz. Rezonanta la bobina incercate separat cu condensatorii aferenti trebuie sa fie cca 70 Khz, pusa bobina in circuit mai scade ceva frecventa de rezonanta datorita inductantei de pierderi a primarului la transformator cand sarcina e conectata dar nu trebuie sa scada sub nici o forma sub 53 Khz, deci oscilatorul la frecventa maxima trebuie sa fie cu 3 Khz mai putin decat rezonanta circuitului cu sarcina artificiala la iesire conectata iar la scurt trebuie sa se duca mai sus cu cel putin 7-8 Khz, 3 Khz e o toleranta la instabilitatea frecventei oscilatorului in functie de cald rece ... etc. Transformatoarele si scheletul se face cel mai greu, cand te hotarasti sa incepi iti pot trimite poze si detalii, la reglaje nu trebuie osciloscop insa daca ai deja e mai bine. Si ca sa fiu ontopic tot dupa un rusesc m-am inspirat doar ca am adaptat cu ce aveam, sudurile din raspunsul de pe pagina anterioara sunt de azi cu 3,2 rutil celulozic pe platband de 8mm, are patrundere buna fiindca nu se stinge arcul cand apas cu electrodul in fier. Editat Noiembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Acum 4 ore, digioptic a spus: Daca vrei sa faci o poza corecta de comparat ca marime a celor doua invertoare, folosesti o focala un pic mai lunga sa nu-ti faca planul apropiat exagerat de mare si cel indepartat, evident mai mic si lucru esential, obiectele se pun in acelasi plan. Nu unul in fata sa para urias si "ala micu' " mult in spate. Nu este un repros, inteleg ca ai ceva experienta de fotograf, dar multi privesc si nu toti se pricep la focale si perspectiva. din comoditate am facut poza cu telefonul care n-are zoom, e un j3, spatele invertoarelor erau in acelasi plan adica pana in pc-ul de pe masa, dar pe schema sunt date dimensiunile la cel mic 20x11,5x8.5 cm . Reatasez doua poze mai vechi unde avea alte componente in interior dar dimensiunile sunt aceleasi, a doua poza sigur e facuta cu aparatul foto, prima poza cred ca tot cu telefonul si e lipit de invertorul stromo iar a doua comparatie fata de mavo 35, sunt ok? Editat Noiembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 2, 2021 Partajează Postat Decembrie 2, 2021 (editat) La schema asta modul de reglaj curent pe 3845 cu potentiometrul conectat in pin1 la c.i. nu e gresit? Am inceput ceva adica deocamdata ma stresez cu senzorul de curent, am facut doua mai mici cu 100sp dar ma gandesc ca grosimea sarmei folosite e insuficienta iar cel din stanga din poza n-are decat 80spire, ar fi ok? N-am inceput decat partea de comanda cu circuitul pe un mic cablaj, restul le conectez cu fire in aer. In loc de igbt ma gandeam sa folosesc un mosfet sic NvHL020N090SC1 iar frecventa sa o urc ceva mai sus de 30 Khz Editat Decembrie 2, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum