Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

...Am facut si eu un invertor de sudura dupa schema Kosoy prezentat de dom_88.

...Atunci ce sfaturi ii dai?

...Poate sa-mi dea cineva ceva sfaturi ca eu nu mai stiu ce sa fac....

Link spre comentariu

Eu n-am incercat niciodata sa alimentez sursele in comutatie construite, la tensiuni mai mici decat tens nominala pentru care au fost proiectate, si nu inteleg de ce voi faceti asta la invertoarele de sudare, fie ele si scheme de amator.Nu cred ca rezultatele masuratorilor in aceste conditii sunt relevante.

Link spre comentariu

...Poate sa-mi dea cineva ceva sfaturi ca eu nu mai stiu ce sa fac...

Sfatul meu, este sa analizezi in mod amanuntit, cu un osciloscop forma curentilor/tensiunilor din primarul transformatorului de forta. Tot calculul si performantele acestor transformatoare, depind de forma acestor curenti/tensiuni. Recalculeaza apoi parametrii principali ai trafului in conformitate cu indicatiile din literatura de specialitate, sau incearca prin reglaje sa modifici forma curentilor/tensiunilor comutate in primar.
Link spre comentariu

Buna dimineata!Am inceput si eu aparat am folosit schema de 100 A,trafu driver l-am facut pe un tor cu sectiunea echivalenta cu a celui rusesc si am bobinat 35 de spire toate odata.Trafu final l-am facut pe miezuri de tv, ca intrefier am lipit banda de hartie.Imi apar urmatoare problema: daca il alimentez cu 70-80 v cc merge(il alimentez printr-un atutotraf reglabil) dar daca maresc tensiunea pe la 110 v cc se aude in traf ca si cum as avea descarcari de inalta tensiune si consuma din retea 3 A ,am schimbat secundarele de la trafu de curent intre ele si la varianta cea mai buna consuma 3 A invers ajunge la 5.Poate sa-mi dea cineva ceva sfaturi ca eu nu mai stiu ce sa fac.Multumesc anticipat!

Eventual poti mari un pic frecventa de lucru si vezi cum se manifesta.Daca functioneaza la tensiune mai mare atunci cauza e trafo final.Eu n-am avut ocazia sa probez aparatul la tensiuni mai mici deci nici nu pot sa spun cum se comporta.Singura verificare care am facuto (foarte empirica)a fost sa masor tensiunea de pe dioda zener din grila igbturilor(cu ei scosi din montaj si fara aplica tensiunea de 320V) care trebuie sa fie de 5,1-5,3V si nu trebuie sa se schimbe sau sa scada la zero in nici intr-o pozitie al potentiomertrului de reglaj al amperajului.Cei care au mai construit acest aparat au recomandat aceasta verificare celor care nu poseda osciloscop afirmand ca daca tensiunea este corecta ,sunt sanse bune ca etajul de comanda sa functioneze corect.
Link spre comentariu

Salutare tuturor, Sper sa nu imi sariti in cap, am intalnit urmatoare problema la un aparat de sudura cu transformator, a trebuit sa il alimentes cu un prelungitor (aprox 50m), problema era ca electrodul se aprindea foarte greu am citit undeva ca a mai patit cineva aceeasi problema cu un invertor, este posibil ca sa apara aceasta problema si la invertor???? daca da, ce sar putea face pentru remedierea acestei probleme, oare adaugarea unui PFC (Power factor correction) ar ajuta cu cv?? :nas: Multumesc

Link spre comentariu

vrei sa adaugi PFC la un transformator de sudura??????????...sau nu am inteles eu bine.?bineinteles ca va scadea tensiunea de alimentare la orice aparat de sudura(transformator sau invertor),ca de altfel asta se intampla la orice consumator de putere care este alimentat prin cablu de lungime mare.invertoarele de multe ori fac poc din cauza alimentarii prin prelungitor de lungime mare si sectiunea cablului necorespunzatoare....

Link spre comentariu

Salutare la toata lumea!In primurand va multumesc pentru raspunsuri!Am gasit care era problema am avut prea putine spire in primar!Am regasit formulele pentru calculul trafo.Am rebobinat trafu si acum l-am alimentat cu 230 ac si merge bine! :da Acum vreau sa bobinez secundaru.

Link spre comentariu

Eu n-am incercat niciodata sa alimentez sursele in comutatie construite, la tensiuni mai mici decat tens nominala pentru care au fost proiectate, si nu inteleg de ce voi faceti asta la invertoarele de sudare, fie ele si scheme de amator....

E o masura de siguranta sau o "autiverificare", mai ales in lipsa unui osciloscop, chiar si cu acesta semnalul se verifica pina la grila/poarta tranzistor-ilor/igbt-urilor adica comanda acestora insa partea de forta cum o verifici? Mai sint metode, cu becul inseriat de exemplu insa nu e 100% sigura, insa macar cu un transformator de curent alternativ de aproximativ 80V sau mai bine unu cu tensiune reglabila chiar si in trepte toata treaba e mult mai sigura, astfel ai si separatie galvanica si astfel "simti" efectiv raspunsul termic al componentelor si il si poti masura in liniste, cu sarcina, fara sarcina....Daca totul e in regula la aproximativ 80V treci la o tensiune mai mare si tot asa, oricum cu metoda asta nu am dat gres nici o data si o prefer in continuare decit sa stau cu degetele incrucisate atunci cind il bag in priza (vorbesc de invertoarele de sudura), bubuie sau nu bubuie, pentru ca am gresit ceva la reparatie/constructie....
Link spre comentariu

Nu vreau sa punt la transformator de sudura PFC-ul, vreau sa il pun la invertor, la transformator ziceam ca am avut probleme cu aprinderea electrodului din cauza prelungitorului prea lung si am citit undeva pe un forum unde cineva se plangea de aceeasi problema dar la un invertor nu la traf, eu am facut un invertor dupa prima schema postat in acest topic si voiam sa stiu daca e bine sau nu sa ii adaug si un PFC.

Link spre comentariu

vrei sa adaugi PFC la un transformator de sudura??????????.......

De ce nu? Factorul de putere la trafuri de sudura se corecteaza cu condensatoare. Si mai demult, cand existau numeroase echipamente de sudare bazate pe transformatoare, condensatoarele pt factorul de putere erau nelipsite...Pe cand acum... ce sa mai vorbim...
Link spre comentariu

Felicitari !Preventiv pune carcasa pe aparat cand faci teste, e posibil sa sara stropi de sudura intre piese. Chiar daca nu creeaza probleme imediat, in timp poti avea surprize.Chiar si o bucata de plexigas deasupra.Acele gaurele laterale sunt o idee proasta. Tu trebuie sa creezi un curent de aer care sa treaca prin aparat dintr-o parte in alta cu ajutorul ventilatorului.Poti muta ventilatorul in spate si il asezi in asa fel incat sa scoata din carcasa. In general se folosesc ventilatoare mari de 12cm latura. Poti pune 2 ventilatoare de calculator alaturate pe verticala langa siguranta automata.Cat te-a costat clestele pentru sertizat papuci? ( la cablurile de sudura )Se cunoaste ca ai studiat.- Imi place ideea cu covorasul de cauciuc la transformator pentru fixare.- Ideea cu module separate este perfecta.- E buna ideea cu platbanda si papucii cu suruburi la diodele din secundar.- Radiatorul diodelor de putere e montat contra curentului de aer din carcasa, sa il supraveghezi cand vei avea o lucrare mai mare.

Link spre comentariu

Multumesc!Aparatul este inca in constructie,va avea si capac deasupra(cand va fii gata).Ai dreptate cu radiatorul diodelor de redresare din secundar,intr-adevar este subdimensionat.Dupa 4 electrozi sudati foc continuu, una dupa alta,radiatorul igbturilor este rece dar al diodelor este deja destul de cald(45-50 grade).Am in plan sa o schimb dar cu timpul...Cat despre clestele de sertizat papuci , am norocul sa am acces la locul de munca la asemenea scule (sincer nu stiu cat costa).

Link spre comentariu

Cat te-a costat clestele pentru sertizat papuci? ( la cablurile de sudura )...

Asa ceva, mecanic si pentru mai multe tipuri de papuci nu mai stiu precis cit dar peste 400 Lei. Am luat mai de mult ptr servici...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări