gauss Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 (editat) Mai puneti diode ( la fel ca cele existente ) , la multe industriale serioase am vazut 5 buc . duble ( doua , si trei catre masa ) , scade disipatia pe o capsula , si rezistenta interna globala , si 2 ventilatoare in capete ( unul baga , celalalt scoate ) . Sau 2 " caramizi " monolitice , sau una dubla ... ca la ESAB . Din recuperari , sau la vreun schimb . Cu bani , nu se merita ... sant mai scumpe ca tot invertorul . Ventilatoare ( bune ) se gasesc la preturi rezonabile , poate prindeti ceva PAPST cu elice metalica . KEMPPI are asa ceva , la trifazate . Editat Octombrie 3, 2018 de gauss Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 (editat) Sunt suficiente si aceste diode ,fiecare este de 100A la maxim 50% umplere ,cum e cazul invertorului de sudura.Le-am folosit fiindca am cateva zeci si trebuie puse la ceva.Desi am si DSEI2x121-02A luate de la Katronix cu 40 lei bucata si din care am folosit la invertorul nr.2, ,le prefer pe primele (RHRG5060) la acest invertor ( au costat doar vreo 5 lei bucata,parca,tot de la Ungureanu ) In fine ,o sa vad daca modific ceva abia cand vor fi montate in carcasa unde,se stie ,efectul de tunel al carcasei contribuie la o racire mai buna a intregului ansamblu ,fata de mate labartate cum am prezentat in viodeoclip. Editat Octombrie 3, 2018 de nel65 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 Am zis si eu ... , mai degraba ce as fi facut pentru mine , fiind perfectionist . Altfel , daca aveti ( deja ) componente , si au fost si ieftine ... ar fi pacat sa nu le folositi . Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 (editat) Acum 6 ore, nel65 a spus: Dupa o pauza de lucru mai maricica ,a venit randul sa testez si invertorul monoplaca ,varianta numita de mine v9.1.In videoclip se vede cum merge .Am folosit cate doua IGBT -FGH50T65SQD (de la colegul Ungureanu) pe ramura si drivere TC4420.Desi are amperaj putin mai mult decat ar trebui pentru electrod de 3.25mm,il voi folosi doar cu electrod de 2.5mm datorita radiatoarelor care nu sunt foarte mari.Mai trebuie sa-i montez senzorii de temperatura si sa-l imbrac ,sa vedem daca anul asta...e deja al trei-lea din dotare. Vad ca ai unit radiatoarele igbt-urilor....cu ce-ai izolat finalii fata de radiator? Foita de mica,...sau altceva? Nu era mai bine sa prinzi igbt-urile direct pe radiator si sa izolezi radiatoarele intre ele? Foarte bine arata...felicitari! Editat Octombrie 3, 2018 de mac01 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 Eletrosecuritatea e mult mai importanta decat 1-2 grade in plus. Se poate atinge accidental radiatorul si .... Colegul nel65, la un moment dat, a atins cu mana radiatorul pentru a verifica temperatura. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 3, 2018 Partajează Postat Octombrie 3, 2018 Electrosecuritatea spune ca acea scula trebuie inchisa in cutie. Cind lucrezi la ea iei toate masurile de protectie si iti asumi riscul. Si ca idee, acolo nu`i 1-2C in plus...si mai e ceva, 1-2grade in plus pe radiator is mai multe pe jonctiune, de multe ori prea multe. 1 Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 4, 2018 Partajează Postat Octombrie 4, 2018 (editat) Am pus mana pe radiatorul diodelor ,nu al igbt-urilor.Radiatorul IGBT ,desi este izolat de orice contact cu traseele electrice ale cablajului,este impiedicat sa se atinga de radiatorul diodelor redresoare prin acea piesa distantoare din textolit.Diodele nu sunt izolate de radiator ,acestea avand catodul la radiator,insa se afla in circuitul secundar ,deci izolate de retea . Oricum ar fi ,cand o sa "dau drumul" la productia de serie ,o sa respect si electrosecuritatea,aici am prezentat doar un concept de invertor DIY,care ,evident ca poate fi inbunatatit din toate punctele de vedere. Editat Octombrie 4, 2018 de nel65 1 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Octombrie 4, 2018 Partajează Postat Octombrie 4, 2018 @Ion_Bumbu "Cind lucrezi la ea iei toate masurile de protectie si iti asumi riscul." Nu pot sa cred ca pe un forum tehnic se recomanda asa ceva. Este o contradictie in ceea ce ati spus mai sus. Pai o masura de protectie este sa izolezi tranzistorii fata de radiator nu sa iti asumi riscul de electrocutare. Exista ventilatoare performante cu debit mare de aer si cu miile de rpm, chiar daca sunt zgomotoase nu vor deranja, in sine mediul de lucru este zgomotos. Felicitari colegului @nel65 pentru realizare. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 4, 2018 Partajează Postat Octombrie 4, 2018 (editat) Toate invertoarele realizate industrial, cu THT-uri pe partea de forta, pe care le-am desfăcut eu aveau tranzistorii și diodele montate pe radiatoare fără izolare. Atita timp cit un radiator este destinat sa răcească o singura componenta, sau un grup de componente conectate în paralel, izolarea fata de radiator nu mai constituie o prioritate dacă se pot lua masuri ca acel radiator sa nu poată fi atins în timpul funcționarii. Izolarea ar putea totuși sa ajute la un comportament EMC mai bun prin micșorarea "antenelor" de emisie, dar cred ca este ultima grija a producătorilor în cazul echipamentelor pt șantiere. Știu caz concret în care macarale "de firma" s-au blocat complet (ramanand cu incarcatura suspendata în aer) pt ca se lucra cu ele în apropierea unui emițător radio de putere. Editat Octombrie 4, 2018 de sesebe 2 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 4, 2018 Partajează Postat Octombrie 4, 2018 (editat) O chestie care nu mi - a placut ... la un SELCO model vechi ... pe un radiator unic , trei tranzistori erau montati direct , ceilalti trei , de pe ramura cealalata , cu binecunoscutele izolatoare roz fibra de sticla plus cauciuc siliconic . Bineinteles crapau cei izolati ... de ce nu or fi sectionat radiatorul , pentru montare identica , nu stiu . Unii producatori au fentat , folosind module monolitice , de care am mai pomenit , cu ambaza metalica izolata electric de interior ... dar care sporesc costul depanarii de cateva ori . Unele , de la KEMPPI , se mai gasesc , cele de ESAB ( mai ales ) , SELCO si LINCOLN moderne nu . In fine ... Editat Octombrie 4, 2018 de gauss Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 4, 2018 Partajează Postat Octombrie 4, 2018 (editat) 2 hours ago, vijelie02 said: @Ion_Bumbu "Cind lucrezi la ea iei toate masurile de protectie si iti asumi riscul." Nu pot sa cred ca pe un forum tehnic se recomanda asa ceva. Este o contradictie in ceea ce ati spus mai sus. Pai o masura de protectie este sa izolezi tranzistorii fata de radiator Prima masura de protectie este sa folosesti un trafo separator cind lucrezi la echipamente alimentate direct de la retea. Chiar si asa risc exista de accidente, neatentia sau cade ceva, tester pus aiurea, atins 2 trasee, etc, ai risc si daca nu folosesti ochelari de protectie si explodeaza un tranzistor sau un electrolitic, lucru care se mai intimpla in practica. In momentul in care deschizi carcasa unui aparat electric, si nu numai deja esti expus la riscuri pe care trebuie sa le evaluezi si sa tii cont de ele. Ai ratat unu, se poate sa ai ghinion. Totdeauna exista ceva care te pindeste dupa colt, ala se cheama risc nedetectat. Editat Octombrie 4, 2018 de Ion_Bumbu 2 Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 5, 2018 Partajează Postat Octombrie 5, 2018 (editat) Pentru cei care au cerut proiectul,aveti arhiva mai jos .Nu recomand ultima varianta v9.0,cea monoplaca, fiindca este de putere mai mica din cauza radiatorului subdimensionat la diodele redresoare precum si a trafului care are doar o pereche de tole Modulul de comanda este cu smd si daca nu e facut corect din prima ,e cam greu de depanat. INVERTOR SUDURA _ v.8.6.rar La v8.6 ,amperajul maxim este de 200A ,si minim de 50A ,masurat cu ampermetrul Editat Octombrie 5, 2018 de nel65 1 Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Noiembrie 19, 2018 Partajează Postat Noiembrie 19, 2018 Pina una alta am luat un "Wainer profesional" din comert. Scria ca are si antistick (dar se lipeste electrodul de tragi de el mai ceva ca la transformatoare), ca are si ArcForce, ca are si HotStart...nu are de niciunele. Recomandarile pentru curenti: 2,5=>70-140A 3,25=>140-170A 4mm=>200-400A!!!! Ca atare, dupa recomandari, e clar ca este supracotat pentru a lua ochii. Link cu pozele: https://mega.nz/#!QdRi3IyZ!eAdpiyhXpQNgyq_DPEiR_7GCL2laNqgoy2_2aUDFfWw Intrebari: Acel semireglabil dintre mufele potentiometrului si afisorului POATE fi de reglaj al indicatiilor afisor? Cum se poate masura mai simplu curentul real? din poze daca isi da cineva seama, din cei experimentati se poate adapta HotStart, AntiStick, ArcForce? Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 19, 2018 Partajează Postat Noiembrie 19, 2018 Nu se pot adapta functiile hotstart, antistick, arcforce (trebuie sa schimbi placa de comanda, etc). Curentul il masori cu un ampermetru cu shunt, sau cu cleste. Pune o bobina pe iesire, o sa imbunatateasca arcul (vad ca ai spatiu garla). Daca ai garantie la el, NU IL MODIFICA - foloseste-l intensiv in garantie. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Noiembrie 19, 2018 Partajează Postat Noiembrie 19, 2018 Sar'na. Trag de el in garantie apoi vedem. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum