Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dublor de tensiune

Postări Recomandate

am si eu o nelamurire,am citit cateva din topicurile despre dublorul de tensiune dar nu sunt dak ceea ce am inteles eu este corect.Ce face acesta:dubleaza tensiunea sau am inteles eu gresit???Iar tensiunea de iesire cum este alternativa sau continuua???Si inca ceva, schema din poza atasata e corecta si de unde culeg tensiune de iesire?? de la bornele celui de-al doilea condensator??[am facut la scoala si nu prea am inteles, si nici profu nu sa sinchisit sa explice mai pe indelete] :sparge: ...pls help....thx

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Uite aici.

Posted Image

Dublorul iti dubleaza o tensiune alternativa....in continua.

ms moolt ca mai descurcat ca in ziua de azi unii profesorii mai mult te incurca decat te descurca: :ras: ...app esti inginer???

forumul asta-i cel mai tare.... am avut 3 intrebari pana acum si toate leam rezolvat :dans:

Cu placere! Mai am putin...
Link spre comentariu

yo9hnf, am facut montajul din schema pe care mi-ai dat-o cu un transformator de la un fost incarcator de telefon(i-am scos puntea redresoare)......pe carcasa scria 7.5V dar cand am masurat-o era defapt 15V ciudat dar asta e ,cu 2 diode zener si 2 condesatorii de 1 nF...si acu vine intrebarea:tensiunea de la iesire depinde de capacitatea condensatorilor ptr ca la iesire am masurat o tensiune de doar 22V si danzup thx...ca sincer nu prea eram sigur dak e corecta :rade:

Link spre comentariu

yo9hnf, am facut montajul din schema pe care mi-ai dat-o cu un transformator de la un fost incarcator de telefon(i-am scos puntea redresoare)......pe carcasa scria 7.5V dar cand am masurat-o era defapt 15V ciudat dar asta e ,cu 2 diode zener si 2 condesatorii de 1 nF...si acu vine intrebarea:tensiunea de la iesire depinde de capacitatea condensatorilor ptr ca la iesire am masurat o tensiune de doar 22V si danzup thx...ca sincer nu prea eram sigur dak e corecta :rade:

La orice dublor se folosesc condensatori cu atat mai mari cu cat curentul este mai mare (in mod curent eu folosesc cel putin 100uF).La 1 nf cred ca nu poti scoate mai mult de circa 1mA.Nu se folosesc diode zenner la dublor !Numai diode redresoare .Tensiunea la iesirea unui dublor variaza puternic datorita curentul tras de consumator.
Link spre comentariu

La orice dublor se folosesc condensatori cu atat mai mari cu cat curentul este mai mare (in mod curent eu folosesc cel putin 100uF).La 1 nf cred ca nu poti scoate mai mult de circa 1mA.Nu se folosesc diode zenner la dublor !Numai diode redresoare .Tensiunea la iesirea unui dublor variaza puternic datorita curentul tras de consumator.
eu am folosit dioda zener din simplul fapt ca la scoala mi s-a dat asa ceva si tot cu aceste diode (la scoala) am construit punte redresoare, redresor monoalternanta deci din cauza asta leam folosit dar acum sper ca nu am inteles eu gresit de la scoala. diodele pe care leam folosit sunt negre iar catodul este simbolizat printr-o linie argintie....deci poti sa imi spui dak asta e aspectul in mod normal al unei diode zeneroricum ms mult de ajutor,pentru ca eram intr-o ceata totala,acum sunt mult mai limpede
Link spre comentariu

eu am folosit dioda zener din simplul fapt ca la scoala mi s-a dat asa ceva si tot cu aceste diode (la scoala) am construit punte redresoare, redresor monoalternanta deci din cauza asta leam folosit dar acum sper ca nu am inteles eu gresit de la scoala.

Ce indicativ au?Daca ati realizat o punte cu diode zener si tensiunea depasea U zener,va distrugea montajul.
Link spre comentariu

eu am folosit dioda zener din simplul fapt ca la scoala mi s-a dat asa ceva si tot cu aceste diode (la scoala) am construit punte redresoare, redresor monoalternanta deci din cauza asta leam folosit dar acum sper ca nu am inteles eu gresit de la scoala.

Ce indicativ au?Daca ati realizat o punte cu diode zener si tensiunea depasea U zener,va distrugea montajul.

Deci noi foloseam tensiune de 6-7V iar "ce indicatic aveau??" nu stiu exact ce inseamna dar ce pot sa iti spun e ca chestiile astea erau inscriptionate pe dioda ?R...aici e beta grecesc***

PL

200Z

Link spre comentariu

Deci noi foloseam tensiune de 6-7V....PL200Z

Acest zener deschide la 200V,deci la 7V se comporta ca o dioda redresoare obisnuita,deaceea nu ati avut probleme.
aham... din cauza asta mi sa spus la scoala ca dioda zener se comporta ca o dioda redresoare...deci am invatat intr-o zi cat,probabil,invatam la scoala in 2-3 luni.....multumesc inca de 1000 e ori pt ajutor si cred ca voi vizita forumul mult mai des de acum inainte
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări