Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuplu motor pas cu pas

Vizitator niky

Postări Recomandate

Salut ! Vreau sa incep lucrul la un proiect de automodel si ma intreb cum trebuie calculat cuplul necesar al motorului pt automodelul respectiv ( care are masa m ) . Notiunea in termeni mari imi este cunoscuta dar daca cineva poate da detalii sunt recunoscator ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

3

Top autori în acest subiect

?tii masa modelului, alegi o accelera?ie maxim?, iar coeficientul de frecare între ro?i ?i asfalt e de 0,5-0,6 (pentru ro?i de cauciuc).Calculezi for?a de ap?sare pe ro?i:Fa = m * g * miuFor?a necesar? trac?iunii trebuie s? fie mai mic? decît cea de ap?sare, altfel vor patina ro?ile în gol.Ft = m * aAcum calculezi cuplul la roat?:M = Ft * d/2Dac? nu ai niciun angrenaj, adic? ro?ile sînt antrenate direct de motor, atunci ?sta e cuplul mororului. Dac? ai reductor, cuplul motorului va fi:Mmot = M / nNota?ii:Fa = for?a de ap?sarem = masa ma?iniig = accelera?ia gravita?ional?miu = coeficientul de frecareFt = for?a de trac?iunea = accelera?ia proprie a ma?iniiM este momentul la roat?d = diametrul ro?iin este randamentul angrenajului; 0,85 pentru fiecare treapt?, presupunînd c? nu ai lag?re cu rulmen?i.Trebuie s? ai grij? la unit??ile de m?sur?.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator ady88reli

Salut, am un motor asincron la 220V cu un reductor cu melc. Caracteristicile scrise pe placuta lui sunt: I=0.9 A, cosfi=0.87, n=960 rot/min iar turatia la iesirea reductorului ar fi intre 18 si 20 rot/min.Cu el as vrea sa deschid o poarta autoportanta, insa nu stiu daca este potrivit din punct de vedere al cuplului ( care nu-l cunosc). Ma poate ajuta cineva cu niste formule pentru a afla in primul rand cuplu pe care acest motor il dezvolta dupa reductor? Si daca se poate si niste relatii pentru a putea afla ce cuplu este necesar pentru a deschide poarta care are in jur de 400 kg? Multumesc!

Link spre comentariu

Salut. Motorul tău are aşa:P = U*I*cos(fi)M = 9.55 * P / rpmrpm e turaţia la ieşirea din reductor.Cu alte cuvinte, motorul tău are o putere de circa 200W şi un cuplu de aproape 96Nm după reductor. De aici depinde cum faci tragerea: cremalieră, lanţ etc. Formulele diferă în fiecare caz.Ca să-ţi fie simplu la calcule, cel mai bine e să iei un cîntar cu cîrlig şi să tragi de poartă. Greutatea pe care o arată cîntarul e forţa de frecare înmulţită cu acceleraţia gravitaţională.

Link spre comentariu
Vizitator ady88reli

Multumesc mult pentru raspuns. Momentan nu i-am pus dar as vrea pe cremaliera sa fie. Daca vreti sa-mi dati si formulele pentru calcul cu cremaliera ar fi super. Multumesc inca o data.

Link spre comentariu

Ultima oară am calculat roţi dinţate în 2005. Nu mai ţin minte toate formulele. Vezi dacă găseşti pe google vreun curs de proiectare a reductoarelor cu roţi dinţate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări