Vizitator niky Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 Salut ! Vreau sa incep lucrul la un proiect de automodel si ma intreb cum trebuie calculat cuplul necesar al motorului pt automodelul respectiv ( care are masa m ) . Notiunea in termeni mari imi este cunoscuta dar daca cineva poate da detalii sunt recunoscator ... Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 ?tii masa modelului, alegi o accelera?ie maxim?, iar coeficientul de frecare între ro?i ?i asfalt e de 0,5-0,6 (pentru ro?i de cauciuc).Calculezi for?a de ap?sare pe ro?i:Fa = m * g * miuFor?a necesar? trac?iunii trebuie s? fie mai mic? decît cea de ap?sare, altfel vor patina ro?ile în gol.Ft = m * aAcum calculezi cuplul la roat?:M = Ft * d/2Dac? nu ai niciun angrenaj, adic? ro?ile sînt antrenate direct de motor, atunci ?sta e cuplul mororului. Dac? ai reductor, cuplul motorului va fi:Mmot = M / nNota?ii:Fa = for?a de ap?sarem = masa ma?iniig = accelera?ia gravita?ional?miu = coeficientul de frecareFt = for?a de trac?iunea = accelera?ia proprie a ma?iniiM este momentul la roat?d = diametrul ro?iin este randamentul angrenajului; 0,85 pentru fiecare treapt?, presupunînd c? nu ai lag?re cu rulmen?i.Trebuie s? ai grij? la unit??ile de m?sur?. Link spre comentariu
Vizitator ady88reli Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Salut, am un motor asincron la 220V cu un reductor cu melc. Caracteristicile scrise pe placuta lui sunt: I=0.9 A, cosfi=0.87, n=960 rot/min iar turatia la iesirea reductorului ar fi intre 18 si 20 rot/min.Cu el as vrea sa deschid o poarta autoportanta, insa nu stiu daca este potrivit din punct de vedere al cuplului ( care nu-l cunosc). Ma poate ajuta cineva cu niste formule pentru a afla in primul rand cuplu pe care acest motor il dezvolta dupa reductor? Si daca se poate si niste relatii pentru a putea afla ce cuplu este necesar pentru a deschide poarta care are in jur de 400 kg? Multumesc! Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Salut. Motorul tău are aşa:P = U*I*cos(fi)M = 9.55 * P / rpmrpm e turaţia la ieşirea din reductor.Cu alte cuvinte, motorul tău are o putere de circa 200W şi un cuplu de aproape 96Nm după reductor. De aici depinde cum faci tragerea: cremalieră, lanţ etc. Formulele diferă în fiecare caz.Ca să-ţi fie simplu la calcule, cel mai bine e să iei un cîntar cu cîrlig şi să tragi de poartă. Greutatea pe care o arată cîntarul e forţa de frecare înmulţită cu acceleraţia gravitaţională. Link spre comentariu
Vizitator ady88reli Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Multumesc mult pentru raspuns. Momentan nu i-am pus dar as vrea pe cremaliera sa fie. Daca vreti sa-mi dati si formulele pentru calcul cu cremaliera ar fi super. Multumesc inca o data. Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Ultima oară am calculat roţi dinţate în 2005. Nu mai ţin minte toate formulele. Vezi dacă găseşti pe google vreun curs de proiectare a reductoarelor cu roţi dinţate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum