Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie de incalzit improvizata pentru o iguana


matzah

Postări Recomandate

Salut,Doresc sa construiesc o instalatie de incalzit pentru terariul unei iguane. Deoarece prostiile de pe piata fac foarte putina caldura, au randament foarte mic si scumpe ma gandeam sa construiesc instalatia folosind ceva piese electronice. Practic voi folosi o placa metalica de grosime mica avand dimensiunea cam 50x50cm pe care o incalzesc... folosind fie vreun tranzistor(i) sau alta componenta care printre altele genereaza caldura. Acum, nu stiu care ar fi cea mai ieftina si efectiva cale sa fac caldura folosind piese electronice. :da Eu ma gandeam la un final audio simplu in clasa AB si un mic generator de semnal. In intrarea finalului un potentiometru imi da posibilitatea sa reglez nivelul semnalului si implicit si cata caldura disipa finalii. Sarcina etajului final este o rezistenta de 4 sau 8 ohmi. Alta varianta ar fi un simplu stabilizator cu tranzistor care are iarasi ca sarcina o rezistenta de putere. Ce doresc sa va intreb? Nu se poate face asta mai simplu, sau exista o cale sa facem caldura cu tranzistori mai simplu si durabil de-a lungul timpului? Montajul va functiona 24/24 . Mi-este greu sa concep schema pentru ca nu prea m-a interesat niciodata sa fac un montaj care sa se incinga cat mai tare :nebun:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo9hnf

    4

  • matzah

    3

  • Dr.L

    2

  • Blind

    1

Top autori în acest subiect

:speriat .....E super aiurea sa faci ce ai zis tu.Daca vrei sa incalzesti fundul unui terariu, foloseste cum ai zis tu o placa (Al de ex...dar probabil nu e bun pt ca radiaza caldura repede) si sub ea insira o rezistenta de nichelina. Nichelina o tatonezi...Sa fie de putere mica...eventual pt 220V, inseriate mai multe (cat sa nu fie rosii) si masori temperatura la nivelul la care-ti trebuie.
Link spre comentariu

stiu ca e relativ "overkill" toata chestia dar logica este urmatoarea.. trebuie sa lucrez la tensiuni cat mai mici, curentul e mai putin relevant. Asta pentru ca instalatia sta pe fundul terariului. Trebuie sa iau in calcul varianta ca iguana sa rastoarne apa sau prin orice metoda vreun lichid sa ajunga pe acolo. Chiar si in aceste conditii, nu trebuie sa am probleme cu electrocutatul bietului animal, dat fiind faptul ca placa se afla aproape de el. Iguanele sapa chestii de asemeni, deci iau si in calcul ca la un moment dat sa fie in stare sa desfaca mica instalatie si sa-si bage botul pe sub ea.toate instalatiile de incalzire pentru terarii folosesc trafuri coboratoare de tensiune si partea efectiva care sta in terariu se alimenteaza la maxim 24 volti.

Link spre comentariu

Nu e chiar aiurea ce vrea sa faca, folosirea ca element de incalzire a unei componente electronice (tranzistor de putere) se practica in anumite aplicatii industriale, de regula pentru incinte termostatice, oferind avantajul reglarii mai "elegante" a temperaturii.Cel mai simplu insa, este cum a zis Blind, folosirea unor rezistente dimensionate pentru tensiunea de 24V sau mai mica, atat cat sa nu "prajeasca" (electric) iguana...

Link spre comentariu

Apropo... in aparatele de pastile pentru tzantari se gaseste o rezistenta nu mai stiu exact valoarea dar bagate in priza genereaza caldura puntina cat sa incalzeasca pastila... daca faci rost de 4 rezistente din aparate de tantari... cred ca rezolvi problema fara nici un circuit...! daor avu grija sa nu ajunga animalul la fire..etc eventual o poti pune intr-o carcasa

 

sau ai putea face o schema ca asta dar in loc de motor pui o rezistenta! Dar cred ca este mai putin practic!

 

http://frantisek.rysanek.sweb.cz/U2008B_cur_sense.gif

Link spre comentariu

Mi-a mai bubuit o chestie...talpa de masina de calcat.Mai exista magazine la care se mai gasesc componente pt aparate electrice comuniste.O rezistenta de masina de calcat , eventual cu tot cu talpa cred ca ar fi o chestie buna.

Link spre comentariu

terrariul unei iguane nu se incalzeste nici cu cablu subteran nici su piatra termica, ci cu o un bec special de ceramica sau infrarosi, legat la un termostat!Multi cumpara animale de la magazin si vanzatorii nu au nici cea mai mica idee despre intretinere. Wu am avut doua iguane si au murit amandoua de la inprovizatii dastea sau lipsa de caldura.Acuma am sarpe de un an cu incalzire speciala facuta de mine si la temperatura necesara si inca traieste, sper sa ma tina 20 de ani :), de asemenea ati trebuie o lampa fluorescenta ce emite UVB care o schimbi la 6 luni.Temperatura pentru iguana trebuie sa fie de 31/32?C ziua si de 26/27?C noaptea, Terrariul va avea doua zone, calda si rece, in zona calda pui becul de ceramica

Link spre comentariu

am treaba cu iguanele de vreo 7 ani. stiu la ce te referi tu acolo dar nu e chiar asa simplu precum sa citez unele surse de pe net sau cei ce se presupune ca sunt avizati. ex. toata lumea spune ca e nevoie de neon uva+uvb. Ok, dar stii ca nu mai este eficient (deloc) daca se afla la mai mult de 30cm de iguana. Valabil si pentru unele elemente ceramice de incalzit. lumea spune ca ca incalzirea se face prin elemente radiante (becuri, ir, uv, ceramice etc) dar practic ai nevoie de o gramada de putere disipata aiurea deoarece daca ai un terariu incinta deschisa (si nu gen dulap inchis) caldura - aerul cald are tendinta de a urca in sus decat sa incalzeasca suficient baza rece a terariului precum si substratul. evident ca sunt de evitat prostiile de genul "piatra calda" sau alte lucruri pe care iguana sa stea direct si sa se arda sau asa cum exemplifica unii, e ca si cand ai sta in zapada si frig incalzindu-te strangand mainile in jurul unei cani fierbinti. Pur si simplu e aiurea. Instalatiile de incalzit facute cu cap, cuplate cu substrat fix adecvat se folosesc si la nivel "profesional" pentru o multitudine de replite. Am avut o iguana de cand era mica (25cm) care a stat 5 ani intr-un terariu incalzit cu o varianta de "?nstalatie cu fire" si n-am avut nici un fel de problema. Nu ciuperci, infectii, boli metabolice, coloratii ciudate, nimic. Atata doar ca nu mai am instalatia respectiva si ce am vazut acum pe piata sunt de foarte proasta calitate. caut intr-adevar sa construiesc ceva dar in nici un caz nu am sa iau o talpa de fier de calcat sau vreun element alimentat la 220v si sa-l bag in acel terariu. Din cauza asta merg pe tensiuni mici si ceva sisteme de protectie. Stiu ce inseamna improvizatii si unde sa fiu atent, am patit-o si eu cand acum ceva ani aveam acvariu iar iluminarea mea home-made a cazut in apa si toti pesti s-au dat ulterior cu caroseria in sus. :sparge:

Link spre comentariu

caut intr-adevar sa construiesc ceva dar in nici un caz nu am sa iau o talpa de fier de calcat sau vreun element alimentat la 220v si sa-l bag in acel terariu. Din cauza asta merg pe tensiuni mici si ceva sisteme de protectie. Stiu ce inseamna improvizatii si unde sa fiu atent, am patit-o si eu cand acum ceva ani aveam acvariu iar iluminarea mea home-made a cazut in apa si toti pesti s-au dat ulterior cu caroseria in sus. :sparge:

Talpa de la masina de calcat este IZOLATA fata de retea/rezistenta din ea.Eu am pesti. Incalzitorul se alimenteaza la retea si este introdus complet in apa. Nu este nici un pericol daca iei in considerare toate masurile de siguranta.Pune mana pe talpa fierului de calcat (cand nu frige rau) si vezi daca te curenteaza.
Link spre comentariu

eu zic sa nu te mai chinui cu solutii evoluate .Se gasesc rezistente de 25..50w pentru radiator (rezistenta o alegi).Iei un trafo cu mai multe infasurari si tatonezi pana cand e convenabilRezistenta o pui pe o tabla de aluminiu ca sa disipe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări