Th3_uN1Qu3 Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Cel patrat sigur nu este electrolitic, am si eu cativa asemanatori. Despre cel rotund nu stiu ce sa zic. In cazul schimbarii lor cu conzi MKP valorile nu se modifica. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Inca astept sa ma lamuresaca cineva ce fel de condensatori sunt cei 2 din imaginea de mai sus,cel galben si cel rosu....Vreau sa stiu daca pot schimba acei 2 condensatori electrolitici bipolari de la fiecare tweeter(de la incinta despre care vorbesc,nu de pe acel filtru din poza,a nu se confunda!) cu alti condensatori,adica cu condensatori MKP?Valorile de pe cei electrolitici,adica microfarazii si voltii,odata schimbati condensatorii raman valabile si pe cei MKP,daca ii schimb?Sau se modifica parametrii?vorbim luni acum nu am timp sa scriu Link spre comentariu
Jimmy Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 si condensatorul patrat galben, si cel axial rosu sunt cu folie de poliester metalizat, adica MKP/MKT. singura diferenta este ca cel patrat galben este facut special pentru lucrul in curent alternativ, impulsuri, etc. (apare pe el scris X2), iar cel axial rosu este un model mai generic. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Inca ceva, m'am exprimat gresit in legatura cu faza filtrului de ordinul 1. Ea este de 90 grade. In cazul asta, sunetul din boxa stanga va parea ca vine "mai din stanga", iar cel din dreapta, "mai din dreapta". S'ar putea sa'ti placa efectul, insa cum am zis mai sus, nu merge decat la puteri mici. De asta se foloseste de obicei filtrul de ordinul 2, care are o faza de 180 grade (adica invers; cand 2 difuzoare sunt fazate invers unul fata de celalalt sunetul este mai slab, si pare ca vine "din spate"). Faza se intoarce la normal prin simpla inversare a polaritatii difuzorului. Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Condensatoarele galbene au un Voltaj de 250V si 0,33microfarazi.La ce ar fi bune ca valoare.Momentan am pe tweeterul de 2,5 cm un condensator electrolitic de 100V si 1,2microfarazi.As exagera daca as testa cu cel galben in locul lui?De fapt ce s-ar obtine cu acei 250V si o,33mF?Pe mine ma intereseaza sa obtin ceva ultrainalte,detalii fine si inalte.Mai multe inalte-Ultrainalte as obtine cu acele valori?Doar intreb. Link spre comentariu
Jimmy Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 condensatorul ala de 0.33uF taie mult prea sus. chiar si asa, cu condensatorul de 1.2uF, frecventa de taiere e undeva pe la 14-16KHz. cu condul ala de 0.33uF, sigur iesi din banda audio.daca chiar vrei sa experimentezi, incearca cu un condensator de 1uF. ala o sa taie sigur pe la 18-20KHz, desi, nici nu cred ca poti auzi asa sus. Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Cred.Culmea ca la celalalt model de incinta,cea cu 3 dif,tweeterul are condensator e de 100V si 1mF,asa cum ai spus.Dar voltajul de 250V al condensatorului ar deranja cu ceva,avand in vedere ca cel electrolitic e de 100V?Si cum recunosc + de -?La ambele tipuri de incinte Sony spune ca ajung pana la 50.000Hz!!!!!!!Ar fi chiar ideal sa pot scoate atat!Am vazut incinte care trec de70.000 pana in 90.000Hz in reviste de specialitate dar si pe net(nu mai stiu ce marci,dar oricum destul de scumpe)!!!!!Nu sunt pt bugetul meu... Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Am vazut incinte care trec de70.000 pana in 90.000Hz Peste 16...18 kHz auzi doar daca faci un transplant cu urechile lui Azorica ! Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 16 kHz este suficient. Pe majoritatea inregistrarilor nu exista material audio peste 16 kHz, doar pe cele la care ascultatul nu se rezuma la boxe de calculator, casetofon etc.Spectrul uman auditiv este intre 20-20000 Hz ( teoretic ), sant si cazuri in care limita inferioara este de 15 si/sau cea superioara trece de 21000 dar sant cazuri putine, iar asa spectru larg se intalneste in principiu la nou nascuti, la adulti el ajungand cam intre 30-18000 Hz. Faptul ca sant si boxe care ajung la 90 kHz nu este nimic impresionant, doar ca nu le auzim si nu prea au nicio influenta, si in plus de multe ori amplificatorul nu poate sa redea cum trebuie frecventele de peste 16-18 kHz, si le reda atenuate cu -3, -6 dB, depinzand de frecventa ( ex -6 dB la 30 kHz ). Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Stiu,dar nu vorbesc prostii.Sunt o groaza de astfel de incinte.Nu stiu ce fel de meseriasi au la acele firme unde o pereche costa cateva mii de euro!Poate au angajate pisici si caini?! Intre timp am facut proba cu acel condensator de 0,33mF si 250V,in locul celui de 1,2mF de 100V.Nici un efect!Nu se aude mai nimic,doar ceva slab...slab...slab...Stiti cum e:curiozitatea a omorat pisica!Bun,daca ar fi sa pun ceva apropiat de 1mF,ceva de genul 0,9 sau 0,8 care sa mai ridice putin din inalte?Am pus acel condensator rosu din imagine de 1,5mF si 250V si nu prea amvazut ceva diferente fata de cel de 1,2mF....dar oricum inltele sunt mai reduse,deci fiind mai bun cel de 1,2mF dupa gusturile mele,si nu asta de 1,5mF... Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Daca vei mari valoarea condensatorului de 1,2uF se vor auzi ceva mai tare tweterele, dar va permite sa treaca frecvente mai joase spre ele, cu riscul de a le arde. Cu cit un filtru e de un ordin "mai superior" (mai multi decibeli/octava) va avea o caracteristica cu o panta mai accentuata in zona de separare si astfel frecventele prea joase vor ajunge mult mai greu in tweter, odata cu cresterea nivelului semnalului . Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Deci,acel condensator de 1,2uF e mai indicat pentru inalte decat 1,5uF,iar daca e de 1uF e si mai bun,dar tot scazand valoarea uF sub 1uF creste frecventa inaltelor pana in spectrul inauzibil-daca se poate spune asa.Iar intreb,conteaza Voltajul condensatoarelor?Adica la ce ajuta cu cat e mai mare?Rezistenta mai mare la wati mai multi in input?Adica difuzorului i se poate aplica o valoare mai mare de wati(in limita puterii nominale)fara riscul de a se arde mai repede? Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 conteaza Voltajul condensatoarelor?Este bine sa fie cit mai mare pentru a avea o mare fiabilitate - astfel prezinta o siguranta mai mare fata de riscul de a se strapunge (in acest caz tweterul s-ar arde !) . Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 Revin cu aceesai intrebare.In cazul condensatorior MKT si MKP care e + si care e -.Nu stiu sa le aflu.Mea culpa.Si intr-adevar MKP-urile sunt indicate doar pt frecvente inalte,pt tweetere,sau pot fi folosite in filtraj si cu medii si joase?Sau doar MKT-urile sunt indicate pt medii si joase? Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 MKT si MKP sint nepolarizate, deci nu au plus si minus , asa ca se pot conecta terminalele oricum si pot fi folosite indiferent ca filtrul respectiv e de inalte sau joase . Link spre comentariu
Postări Recomandate