Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre pentru incinte Sony

dragon82

Postări Recomandate

Oricum,ce am vrut,e sa schimb cablurile.Deocamdata doar la una am schimbat,si voi face un test sa vad daca se simte vreo diferenta intre ele.Am sa incerc cu un format WMA.Am inteles din ce am discutat atunci ca acel dif de 8cm e de inalte.Nici nu imi mai bat capul cu ideea ca e de medii.Trebuia sa pun niste ghilimele cand am scris medii.Deocamdata nu am de gand sa le modific,dar am sa incerc sa pun un filtru de bass pe wooferul de bas la una din incinte si sa fac o proba.Am 2 filtre de bass,pe alte incinte(construite)si au o bobina enorma(fara miez) si un condensator(am mai amintit de acel filtru).Nu stiu ce valoare are condensatorul dar voi afla abia saptamana viitoare,caci boxele nu le am acasa.Nu modific incintele dar voi face ceva teste cu ele.Voi scrie pe parcurs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 152
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

65

• ahegyes

12

• CBI

12

• Th3_uN1Qu3

11

Top autori în acest subiect

Niste modificari care sant ok si nu modifica din sunetul dorit ar fi schimbarea cablurilor cu unele mai groase. schimbarea "filtrelor" ( adica a condensatorilor ) cu unii mai de calitate si adaugarea de fonoabsorbant ( nu trebuie exagerat ), in spatele difuzoarelor de midbas.Modificarea filtrelor este posibila dar doar in cazul in care poti sa sti si exact cum il modific. Daca pui filtre SAL sau de alta firma, filtre generice, sansa ca boxele sa sune mai bine este sub 1%, dar sansa ca ele sa sune diferit fata de cum sunau inainte este de 100%.

Link spre comentariu

Imi dau seama ca e posibil sa se simta o modificare,de preferat in mai bine decat acum.Problema e daca as pune filtre,nu stiu ce sa pun pt acel tweeter de 8cm si pt cel de 2,5 cm,caci ar fi 2 tweetere,si mi-ar trebui frecvente diferite.Cel putin,pe cel de 2,5 as cauta ceva care sa-l faca sa sune ceva mult mai sus,pe ultrainalte,iar cel de 8cm pe inalte.Cu cel de-al doilea woofer l-as rezolva rapid cu filtrul.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Oricum,ce am vrut,e sa schimb cablurile.Deocamdata doar la una am schimbat,si voi face un test sa vad daca se simte vreo diferenta intre ele.Am sa incerc cu un format WMA.Am inteles din ce am discutat atunci ca acel dif de 8cm e de inalte.Nici nu imi mai bat capul cu ideea ca e de medii.Trebuia sa pun niste ghilimele cand am scris medii.Deocamdata nu am de gand sa le modific,dar am sa incerc sa pun un filtru de bass pe wooferul de bas la una din incinte si sa fac o proba.Am 2 filtre de bass,pe alte incinte(construite)si au o bobina enorma(fara miez) si un condensator(am mai amintit de acel filtru).Nu stiu ce valoare are condensatorul dar voi afla abia saptamana viitoare,caci boxele nu le am acasa.Nu modific incintele dar voi face ceva teste cu ele.Voi scrie pe parcurs.

nu pune filtru pe bassdaca pui filtru pe bass ramii fara medii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!acel difuzor reda si bass si medii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tip tare LASA INCINTELE ASA ,FARA FILTREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!
Link spre comentariu

Viobio stai linistit ca nu le modific,dar voi cauta solutia ideala de filtre sa la fac un test,macar sa nu mor prost,si sa nu-mi fie ciuda ca nu am incercat.Pana atunci caut solutia ideala pt medii si cele 2 inalta,adica niste filtre.Filtrul ce l-am pozat scrie ca e pe 3 cai,12 db/oct,dar are 2 iesiri bass(bass 1 si bass2) si una de tweeter.Are dupa cum se vede destule condensatoare(3 tipuri)iar fiecare tip are aceleasi valori chiar daca sunt 2, sau 4.Are 3 bobine fara miez,2 identice mai mari si una mai mica.Ce sa inteleg cu 2 cai bass?Unde sunt mediile?Modelul e max hp-900 crossover network.Nu am idee la cati w rezista,sau la ce impedanta,dar voi afla inainte sa-i fac un test cu asta(desi nu sunt prea convins ca e bun).Da-mi o parere.

Link spre comentariu

Teste poti sa faci cate vrei, nu te opreste nimeni.Problema e ca daca pui filtre facute la intamplare raspunsul o sa fie la fel si sansa ca sa-l faci sa sune mai bine este chiar 0. Eu sugerez sa incerci sa faci ce experimente vrei si daca iti place cum suna lasa-le asa dar eu le-as lasa asa cum sant, si as modifica doar ce am scris mai sus.Ca sa modifici un filtru este foarte complicat, trebuie sa sti raspunsul in frecventa a difuzoarelor si sa poti sa si masori dupa ca sa vezi cum iti place tie mult dupa ce experiemntezi cu diversele tipuri de filtre si de pante; asta este motivul pentru care daca pui filtrele alea nu obtii nimic bun.Totusi, lasand la o parte parerile personale sti ce benzi de frecventa redau difuzoarele cu filtrele originale ? Daca nu sti astea chiar ca nu ai sanse sa scoti ceva care sa sune si bine.

Link spre comentariu

Corect ca nu voi avea rezultate bune,mai ales daca fac ceva la intamplare.E necesar ceva calcule...destule de fapt,unde multe sunt necunoscute.Legat de acei condensatori stiu doar ce scrie pe ei,adica pe condensatorul de la tweeterul de 2,5 cm e de 1,2mf 100 V,si tweeterul de 8 cm are condensatorul de 2,7 mf 100V.Frecventele incintei asa cum o da producatorul e de 40hz-50.000khz.Atat stiu despre ce spune Sony despre modelul SS-F6000 cel cu 4 difuzoare.In rest 8ohm si 180W muzicali,90W RMS.

Link spre comentariu

Revin cu niste poze mai clare a acelui filtru de mai sus,pt lamurirea pieselor,nu le cunosc ce sunt(condensatoare,dar de care?).Filtrul a fost cumparat cu ceva timp in urma la nimereala dar nu mai stiu pt ce l-am luat si statea praful pe el,gasind-ul intro cutie aruncat.

Link spre comentariu

Intre timp,am reusit sa schimb cablurile din incinte,lasand condensatoarele alea la locul lor,nu inainte de a face un test de diferenta intre incinte,una cu cablurile schimbate si una asa cum era.Diferente?Destule!!!!In cea cu cablurile schimbate basul a devenit mai profund,mai jos,iar inaltele se aud altfel...mai inalte :da .Odata cu cablurile schimbate acel tweeter de 2,5 cm a prins viata,auzindu-se peste acel tweeter de 8cm,de fapt pot spune ca il completeaza,ridicand mai sus de tot,semnificativ,inaltele,peste inaltele de la acel tweeter de 8cm.Test facut la volume diferite in timpi destul de lungi cu format audio WMA.Asta fara alte filtre!Dar ramane tot asa pe una din ele sa fac ceva teste cu ceva filtre in functie de recomandarile voastre.Doar teste,nu modificari finale!!!O alta chestie...La recomandarile lui VIOBIO am facut urmatoarele lucrueri:1.Am decuplat ambele tweetere si am lasat acele woofere.Rezultat:lipsa totala de inalte si medii.Numai sunete infundate si bass.2.Am decuplat tweeterul de 8 cm lasand doar wooferele si tweeterul de 2,5.Rezultat:sunete infundate si bass(ca in testul nr1) plus inalte acute,lipsind mediile cu desavarsire!!!3.Am decuplat tweeterul de 2,5cm.Rezultat:aceleasi sunete ca la testul nr 1 plus medii clare cu lipsa detaliilor inalte,lipsa inaltelor.Testele le-am facut ascultand de la distante de 50 cm si pana la 3,5m fata de ele.Formate audio utilizate :mp3 si WMA,in timpi relativi medii de ascultare.Dilema:din cate am inteles filtrele facute cu un singur condensator sunt filtre de gradul 1,dar acest gen de filtre sunt suficiente pentru crearea unui sunet decent?Banuiesc ca celelalte genuri de filtre si grade sunt net superioare!Oricum lipsa filtrelor pe woofere ma lasa inca nedumerit.

Link spre comentariu

De fapt, filtrele de ordinul 1 sunt nu numai cele mai simple, ci si suna cel mai bine, pentru ca afecteaza foarte putin faza semnalului. Adica, cu modificarea frecventei, sunetul nu se "misca". Problema cu aceste filtre este ca nu se preteaza la puteri mari, fiindca la puteri peste 50W ajunge suficient bas in tweeter cat sa il arda. De aceea se folosesc filtrele de ordin mai mare, pentru a atenua mai mult frecventele medii si joase.Wooferul nu are filtru pentru ca nu are nevoie, si oricum in configuratia incintei el reda si o parte din medii. Filtrul este creat chiar de bobina mobila a wooferului. Un difuzor bobinat cu sarma mai groasa va avea inductanta mai mare, deci va urca mai putin in frecventa. Acel woofer a fost ales in asa fel incat sa se completeze perfect cu tweeterul de 8cm, de asta nu are filtru.

Link spre comentariu

Reamintesc ca sunt 2 woofere!Si apropo de bobina difuzoarelor,in afara de lita aia propriu-zisa care cu cat e mai groasa da anumite valori sunetului(frecventei),intreb:conteaza si diametrul bobinei(adica daca e mai mare e mai bun sau daca e mai mic,ori nu are cine stie ce importanta?),respectiv daca conteaza si marimea magnetului ce o inconjoara?

Link spre comentariu

Diametrul bobinei se alege in functie de diametrul magnetului si in functie de cata sarma se va bobina pe ea. Inaltimea bobinei da parametrul Xmax care reprezinta cursa liniara a difuzorului. La depasirea Xmax, chiar daca nu se depasesc limitele mecanice si bobina nu se loveste de magnet, tonalitatea difuzorului se schimba, de obicei in rau. Mai afecteaza si puterea pe care o poate absorbi difuzorul (evident o bobina de diametru mai mare va disipa caldura mai eficient). Cat despre magnet, cu cat e mai puternic (asta nu inseamna intotdeauna mai mare, vezi magnetii de neodimiu), cu atat sensibilitatea difuzorului creste, adica faci mai multa galagie cu mai putina putere. :da

Link spre comentariu

Inca astept sa ma lamuresaca cineva ce fel de condensatori sunt cei 2 din imaginea de mai sus,cel galben si cel rosu....Vreau sa stiu daca pot schimba acei 2 condensatori electrolitici bipolari de la fiecare tweeter(de la incinta despre care vorbesc,nu de pe acel filtru din poza,a nu se confunda!) cu alti condensatori,adica cu condensatori MKP?Valorile de pe cei electrolitici,adica microfarazii si voltii,odata schimbati condensatorii raman valabile si pe cei MKP,daca ii schimb?Sau se modifica parametrii?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări