Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare grad inclinare palete avion

Vizitator iliemarius2004

Postări Recomandate

Vizitator iliemarius2004

Salut! Poate cineva sa ma ajute cu anumite indicatii, e vorba despre un motoras de la paletele unui avion sport de 2 persoane. Motorasul are rolul de a modifica gradul de inclinare al peletelor. Mai exact impinge sau trage un surub care are rolul de a torsiona o lamela metalica din interiorul paletelor si modifica inclinarea lor. Intrebarea mea este as putea sa fac un dispozitiv gen ampermetru sau display cu leduri sa pot masura gradul de inclinare la palete in functie de motor sau de pozitia surubului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

5

• gica70

3

• one

1

• feri.visky

1

Top autori în acest subiect

Salut! Poate cineva sa ma ajute cu anumite indicatii, e vorba despre un motoras de la paletele unui avion sport de 2 persoane. Motorasul are rolul de a modifica gradul de inclinare al peletelor. Mai exact impinge sau trage un surub care are rolul de a torsiona o lamela metalica din interiorul paletelor si modifica inclinarea lor. Intrebarea mea este as putea sa fac un dispozitiv gen ampermetru sau display cu leduri sa pot masura gradul de inclinare la palete in functie de motor sau de pozitia surubului?

Cred ca e vorba de un aparat care sa va indice pasul elicei. Incercati pe Forumul modelistilor. Trebuie sa aveti mare grija ca orice modificare sa nu diminueze siguranta zborului.
Link spre comentariu

gradul de inclinare la palete in functie de motor sau de pozitia surubului?

Daca puteti atasa un potentiometru pe acest surub,obtineti o informatie in tensiune,in fuctie de pozitia lui si aceasta(tensiunea) poate fi afisata si cu un microampermetru si cu leduri.
Link spre comentariu
Vizitator iliemarius2004

Daca atasez un ampermetru pe firele de alimentare de la motoras , as putea sa fac un montaj in care in functie de curentul absorbit de motoras sa mi se aprinda cate un led?

Link spre comentariu

Daca atasez un ampermetru pe firele de alimentare de la motoras , as putea sa fac un montaj in care in functie de curentul absorbit de motoras sa mi se aprinda cate un led?

Nu. In postul anterior ar fi o solutie daca surubul nu are si o miscare pe axa longitudinala.

NU sfatuiesc pe nimeni sa faca orice fel de modificare la un aparat de zbor.

Link spre comentariu

Exista potentiometre de translatie,care pot fi folosite in acest caz(miscare longitudinala).Corect dar nu sunt potentiometre care pot urmari una din cele doua miscari simultane ale surubului!La acest lucru m-am referit cand am scris "si o miscare..".

Link spre comentariu

Din cate stiu eu,modificarea pasului elicei,indiferent ca este utilizata la un elicopter sau la un avion,se obtine prin deplasarea axiala a unui disc cuplat cu palele prin parghii(una pe pala).Int-un anumit punct,este doar o miscare de translatie,sau una de rotire(motorul de actionare),care ulterior este transformata tot in translatie.Pentru a putea discuta mai la obiect,poate ataseaza Dl. o poza cu "surubul" respectiv,sa putem vedea clar cum actioneaza.

Link spre comentariu
Vizitator iliemarius2004

Am gasit o alta solutie, o sa pun un potentiometru liniar care o sa fie impins respectiv tras de o tija. Cursa potentiometrului o sa fie de 1 centimetru. poate cineva sa ma ajute cu o schema de 12 volti astfel incat cu 5 rezistente si cu potentiometrul respectiv sa aprind 5 leduri? Vreau ca atunci cand potentiometrul are valoarea maxima toate ledurile sa fie oprite si pe masura ce isi modifica pozitia si ajunge spre minim sa se aprinda ledurile pe rand. multumesc!!

Link spre comentariu

Vreau ca atunci cand potentiometrul are valoarea maxima toate ledurile sa fie oprite si pe masura ce isi modifica pozitia si ajunge spre minim sa se aprinda ledurile pe rand.

Puteti utiliza aceasta schema simpla si ieftina.[attachment=0]VU_mono.JPG[/attachment]
Link spre comentariu

Daca intr-adevar este vorba de un aparat de zbor, care ar trebui certificat, omologat, va recomand sa va orientati catre traductoare industriale, nu spre potentiometre.

Se gasesc o gramada pe siturile de componente industriale. (Farnell, RS, Distrelec si multi altii).

Daca este vorba de un aeromodel, atunci potentiometrul este solutia perfecta.

O alta varianta ar fi utilizarea unor traductoare optice care sa incrementeze sau sa decrementeze un numarator, astfel se poate citi valoarea direct pe o cifra zecimala. Daca este vorba de un aeromodel, se pot utiliza traductoare recuperate din rotita de la mouse.

Daca este un aparat de zbor real, trebuie imaginat un sistem mai sigur (cod Gray de exemplu), eventual 2 sisteme diferite, pentru siguranta. Cred totusi ca o solutie buna ar fi utilizarea unor actuatoare potrivite, nu constructia amatoriala.

Pentru o solutie amatoriala, aprinderea ledurilor se pot utiliza integrate din seria LM3914, 3915, nu mai stiu care era liniar.

http://www.national.com/mpf/LM/LM3915.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări