Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

panou solar + leduri


stefanev

Postări Recomandate

Salutare forumisti ! Mi-a venit o idee sa iluminez "artistic" o mica fantana arteziana ca sa se vada noaptea. Nu vreau lumini puternice, de asta vreau sa merg pe leduri. Si daca merg pe leduri.... atunci ar merge un panou solar sa le incarc. Si aici apar problemele...1) Ce e mai rentabil? sa caut panou solar fotovoltaic capabil sa "tina" vreo 10-20 de leduri luminozitate f mare sau sa iau lampi de gradina si sa le schimb ledurile cu altele mai puternice, iar panourile sa le fac un suport si sa le pun pe toate unul langa altul (asta ar implica mai multe fire, dar posibil mai ieftin).2) Am rasfoit internetul, dar am gasit panouri fotovoltaice dar sunt destul de scumpe sa renteze investitia, poate aveti cunostinte care au la mana a doua, ori undeva mai ieftin.3) Ce leduri mi-ati recomanda (eventual un PM cu un link) m-ar interesa si albastre si verzi si rosii, ori desfac brichete cu bec si le iau ledul? :)4) Fiind un mediu umed (vor fi scufundate in apa), cu ce mi-ati recomanda sa protejez contactele electrice de apa. Eu m-am gandit la silicon sau ceva in genul, dar poate aveti o solutie mai buna :)Orice sugestie este binevenita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • stefanev

    3

  • teoilca

    2

  • bogdan_

    1

nu ai zis cat de mare e fantana dar ar trebui sa ai leduri puternice. trebuie sa ai un backup bun pentru ele, bateria ce se afla in lampile alea solare e mica iar daca ai un acumulator mai mare vei avea nevoie si de un panou solar pe masura. ce zici daca ai face o mica hidrocentrala pt alimentarea ledurilor, ca tot ai apa care tasneste sau o cascada? (un motor de cc pe care pui o paleta)pt sait cu leduri , dami un mp

Link spre comentariu

Salut,Nu stiu ce solutie exacta sa iti ofer pentru problema ta, iti zic doar cum sa faci niste calcule. Eu am vrut sa alimentez o mini statie meteo diy din panou solar. Am ajuns la concluzia ca situatia e foarte nasoala iarna sau in zilele neinsorite. Desigur, la tine problema e putin altfel, presupun ca nu vei avea nevoie de lumina iarna. Trebuie sa te gandesti asa: daca ai soare maxim pe zi si cate ore. Cat se incarca bateria. Apoi cat scoti din baterie.Bun, ia in calcul cat costa panoul solar, cat te costa acumulatorul, schimbandu-l o data la 2 ani(nu cred ca te va tine mai mult), cat costa circuitul de incarcare. Apoi ia in calcul cat costa curentul electric daca ai alimenta toata jucaria direct de la retea. Compara. Daca ideea e sa "fii verde" atunci poate merita. Poti chiar sa mergi pe aliementare duala, cand s-a descarcat acumulatorul treci pe retea. In cazul tau, se poate sa iasa mai rentabil solar. In cazul meu nu iesea, aveam nevoie de aproximativ 0.5-1W constant. Pentru asta imi trebuia un panou solar de vreo 30-50W pentru ca eu trebuia sa asigur alimentare 24 ore pe zi, chiar si iarna cand sunt putine ore de lumina si in general nu soare. Pentru 1W de alimentare am renuntat la partea de alimentare solara.

Link spre comentariu

ce zici daca ai face o mica hidrocentrala pt alimentarea ledurilor, ca tot ai apa care tasneste sau o cascada? (un motor de cc pe care pui o paleta)

la chestia asta nu m-am gandit insa ar fi alte probleme cu ea, imediat va spun si de ce. Intradevar e greseala mea ca nu am dat prea multe detalii.

 

Ok. Atunci sa va explic cum sta treaba. Fantana de apa va fi de aproximativ 60x40cm (este destul de mica). Aceasta este amplasata langa un gratar de piatra (voi pune poze mai tarziu sa intelegeti exact). Ideea e ca prin niste costuri reduse sa fac ceva putin mai deosebit. Ceea ce vreau e ca fantana sa fie iluminata pe timp de noapte (de asta voiam panouri solare), ca atunci cand stai la un gratar sau la foisor (langa gratar este si un foisor de lemn facut tot de mine) mai pe inserate, sa ai la ce sa te uiti :). Nu m-ar ajuta prea mult ideea cu hidrocentrala pt ca jetul de apa nu va fi atat de mare (fantana e destul de mica) si in plus noaptea sa fie autonoma, pt ca pe timp de noapte pompa de apa va fi oprita. Acest artificiu nu e o necesitate, este un moft :) pt ca in mod normal daca nu ai apa... de ce sa iluminezi fantana?

 

Pana la urma am venit si cu ideile si voi proceda in felul urmator: pompa de apa pt jeturi mici va fi de la un motoras de la spalat parbrize masina, cel mare va fi de la o pompa de apa de pesti (daca nu va tine motorasul de spalat parbriz), pentru un efect deosebit o sa pun si o pompa de aer (de la compresoare auto pe 12V) ca sa "agite" un pic bazinul cu apa, iar iluminatul va fi folosit cu multe leduri alimentate direct la retea. Totusi daca nu pornesc sistemul as vrea sa fie iluminata fantana pt ca va fi din piatra de cariera facuta si va arata bine. Cred ca voi folosi 5 lampi solare de gradina de unde scot ce este in carcasa si eventual pun cate 2 leduri pe un acumulator de 600mA (ca asta e capacitatea lor din lampile solare).

 

Vom vedea ce o iesi in cele din urma :) Idei ar fi multe insa bugetul si spatiul sunt limitate ( ma gandeam ca la jeturile de apa sa pun electrovalve cu deschidere rapida si jeturile sa "danseze" dar totusi nu prea se renteaza investitia.

 

LE: am pus niste poze, fantana va fi in stanga, in spatele chiuvetei.

Posted Image

Link spre comentariu

nu alimenta ledurile direct de l a220V :speriat , ci printr-un traf, exista riscul sa nu faci bine inchiderea ermetica la leduri si sa te curentezi. pentru leduri arunca o privire pe chinezarii.ro .

aaa da normal ca le alimentez prin traf :) ca doar nu-s nebun sa bag 220V in apa :)Si asa o sa pun siguranta pe iesire traf ca sa fiu sigur :)cea mai mare tensiune va fi 12V (pompa de apa)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări