vasy_gsm Postat Octombrie 27, 2009 Partajează Postat Octombrie 27, 2009 Rog un raspuns corect..... Intrebare: Daca la un panou de inalta tensiune se zice ca are 380V de unde reese aceasta pentru ca daca luam un Voltmetru si masuram fata de NUL (Pamant) avem pe fiecare faza cate 220V si atunci de unde reese deci 380V ? BR Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 27, 2009 Partajează Postat Octombrie 27, 2009 masuram fata de NUL (Pamant) avem pe fiecare faza cate 220V si atunci de unde reese deci 380V ?Fata de nul sunt 220V,intre faze sunt 380V. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 27, 2009 Partajează Postat Octombrie 27, 2009 În primul rînd, aia e joas? tensiune (pîn? la 1kV), în al doilea rînd te ui?i în tablou ?i identifici vizual circuitele de la intrare spre ie?iri, dac? pe intrare ai 3 siguran?e babane, contactoare cu 6 borne, DITA sau heblu cu 3 cu?ite, alte circuite sau 3 bare numite R, S, T ?i vopsite în ro?u-galben-albastru, e clar c? intr? 380Vca trifazat în tablou, cum e distribuit, asta e alt? poveste. Link spre comentariu
ala micu Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 am si eu o intrebare la care nu a stiut nimeni sa imi raspunda pina acum.daca consideram ,la modul ideal ,cele 3 faze decalate cu 120 grade de unde stim care este R ,care este S ,care este T ? ,asta daca sint decalate cu fix 120 grade.sau se transmite de la termocentrala,(cind si cind )ca la ora exacta ATENTIE VINE R ? intreb fiindca daca exista doar decalarea in timp de unde stie un electrician din berceni ca R ul lui este acelasi cu al celui din titan daca au niste tablouri nemarcate? Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 sa fiu sincer nici eu nu pot sa iti dau un respuns prea destept dar am gasit asta:http://www.edn.com/article/CA6347253.htmlsi raspunsul e aici cele 3 faze decalate cu 120 grade deci clar afazele au o oridine pe grafic corespunzatoare literelor RTS Link spre comentariu
sho_gun Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 am si eu o intrebare la care nu a stiut nimeni sa imi raspunda pina acum.daca consideram ,la modul ideal ,cele 3 faze decalate cu 120 grade de unde stim care este R ,care este S ,care este T ? ,asta daca sint decalate cu fix 120 grade.sau se transmite de la termocentrala,(cind si cind )ca la ora exacta ATENTIE VINE R ? intreb fiindca daca exista doar decalarea in timp de unde stie un electrician din berceni ca R ul lui este acelasi cu al celui din titan daca au niste tablouri nemarcate?Nu este un sistem de notare absolut deci oricare din cele trei faze poate fi notata R , urmeaza , defazata cu 120 grade S si cu 240 grade, T. Nu conteaza prin urmare daca R-ul din Berceni e acelasi cu cel din Titan nici teoretic nici practic.E exact acelasi lucru cu a ne intreba care este infasurarea X-A a unui motor trifazic sau Y-B sau W-C. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 Important este ca rotatia fazelor sa fie acceasi adica RST, STR, TRS (si iar RST). Altfel se schimba sensul rotatiei si toate utilajele care sunt actionate cu motoare asincrone si sincrone (mai rar) pot suferi daune pt. ca li se inverseaza sensul de rotatie. Pentru altfel de consumatori nu prea conteaza sensul. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 a ATENTIE VINE R ? intreb fiindca daca exista doar decalarea in timp de unde stie un electrician din berceni ca R ul lui este acelasi cu al celui din titan daca au niste tablouri nemarcate? Cei de la electrica au niste "creioane" (tija de plastic cu varf electric si un modul electronic) cu care verifica alinierea fazelor atunci cand pun sub tensiune o retea/un transformator. Nu stiu exact ce si cum face partea de electronica din creion, dar stiu ca ei il pun intai pe o faza oarecare (prima) pe linii de ex, si apoi se muta cu el pe bara, si verifica si acolo unde piuie aparatul, acest fapt indicand faza care corespunde primeia verificate...etc etc si pentru celelalte. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 de unde stim care este R ,care este S ,care este T ? ,asta daca sint decalate cu fix 120 grade.Conteaza succesiunea fazelor,cele di Titan cu cele din Berceni nu vin din acelasi transformator.Succesiunea se determina(daca nu este marcata) cu un dispozitiv simplu. Link spre comentariu
sho_gun Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 a ATENTIE VINE R ? intreb fiindca daca exista doar decalarea in timp de unde stie un electrician din berceni ca R ul lui este acelasi cu al celui din titan daca au niste tablouri nemarcate? Cei de la electrica au niste "creioane" (tija de plastic cu varf electric si un modul electronic) cu care verifica alinierea fazelor atunci cand pun sub tensiune o retea/un transformator. Nu stiu exact ce si cum face partea de electronica din creion, dar stiu ca ei il pun intai pe o faza oarecare (prima) pe linii de ex, si apoi se muta cu el pe bara, si verifica si acolo unde piuie aparatul, acest fapt indicand faza care corespunde primeia verificate...etc etc si pentru celelalte.Alinierea fazelor este necesara in principiu la conectarea in paralel a 2 sau mai multor generatoare urmarindu-se sa se obtina cuplarea aceasta la defazaj zero sau cat mai apropiat de zero intre fazele corespondente ale respectivelor generatoare (R-R', S-S', T-T'). Link spre comentariu
ala micu Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 multumesc de raspuns.am inteles ca este importanta succesiunea lor,undeva era si o schema care determina asta.eu ma cramponam de ideea ca R-ul trebuie sa fie fizic pe acelasi fir in toata tara si nu stiam cum se poate face asta. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 28, 2009 Partajează Postat Octombrie 28, 2009 Denumirea de R, S, T este conven?ional? la un consumator oarecare, adic? se pot denumi la alegere fazele, dar sînt situa?ii cînd e necesar? fazarea lor corect?, asta cînd avem 2 cabluri de alimentare (2 fideri, ptr ''speciali?ti'') ptr acela?i consumator ?i care se pot folosi alternativ. Fazarea se face foarte simplu, cu un indicator cu Ne, între faze diferite indic?, între faze la fel nu indic?, prin probe succesive se determin? fazele la ambii fideri ?i se denumesc conven?ional de la stg la dr: R, S, T. Asta e foarte simplu cînd ambii fideri pleac? din acela?i sistem de bare (chiar dac? din celule diferite) al substa?iei de alimentare, caz în care pot fi pu?i în paralel f?r? probleme, o dat? ce a fost f?cut? fazarea, dar nu e indicat cînd provin din sisteme de bar? diferite, chiar dac? sînt fazate, apar diferen?e de tensiune mari între curen?ii de pe fiecare faz?, care pot fi ?i de 100%.La fel diferen?ele de frecven?? ?i armonicile rezultate sînt periculoase ptr instala?ie.Se mai poate determina cu o tensiune joas? sau un semnal trimise pe fiecare faz? pe fiderul ce pleac? de la sta?ia de transformare ?i aflat în stare legat la p?mînt ?i se identific? la consumator, dar ?i identificarea aceasta e tot conven?ional? ptr c? repet? doar nota?ia conven?ional? de la substa?ie. :nas:Ca o curiozitate: într-un loc la mine la munc?, sînt 2 fideri, care peste 30 de ani au func?ionat alternativ, cînd unul, cînd cel?lalt, ei provenind din sta?ii de transformare diferite ?i abia cînd a bubuit cutia terminal? a unuia dintre ei s-a descoperit c? 2 faze le avea inversate fa?? de nota?ie. Link spre comentariu
ala micu Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 multumesc tuturor de raspunsuri.acum stiu unde greseam in logica mea,eu ma cramponam de ideea ca S ul de la termocentrala trebuie sa fie acelasi in toata tara .raspunsul este ca pentru consumator nici nu conteaza asta, ca doar ai trafurile inalta -joasa tensiune unde se face separare galvanica asa ca, pentru ce rezulta (din punctul de vedere al consumatorului) ,importanta este doar ordinea fazelor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum