Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizare tensiune de la 12V la 3,2V

danielliviu

Postări Recomandate

Am si eu o mica problema. Vreau sa alimentez un consumator de 3,2V si aprox 350mA de la instalatia electrica a masinii (12 - 14,4V). Ce am gasit a fost un stabilizator de tensiune cu LM317T si cu rezistentele R1 = 220 si R2 330 ohmi (prima schema). Curentul este stabil, echipamentul functioneaza impecabil cu mentiunea ca integratul se incalzeste extrem de tare, inclusiv cu un mic radiator. Ce nu este bine? Ce alt montaj se stabilizare a tensiunii ar functiona cu o caldura mai mica? Asta pentru ca locul in care va fi montat nu permite incalzirea prea tare a componentelor. Daca este posibil, as opta si pentru o varianta de pana la 3,2V si 1A max consum constant.PS. mentionez ca am doar cunostinte minime de electronica, inca mai invat :) Dar ceva notiuni de baza din liceu inca le mai stiu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danielliviu

5

• Dr.L

4

• junior

2

• yo9hnf

1

Top autori în acest subiect

Cu 2n3055 nu rezolvi nimic,puterea disipata e tot aceeasi: (12-3,5)*0,35= 3,3w care trebuie disipati printr-un radiator suficient de mare!Varianta cu MC34063 e fb din punct de vedere al ramdamentului si a incalzirii,insa pt daniel,construtia s-ar putea sa fie mai grea,fiind in comutatie

Link spre comentariu

Problema este ca am si un spatiu limitat. Cablajul poate avea dimensiuni de maxim L*l*h = 5*2*1,5 cm. Constructia nu poate fi atat de grea, dar daca aveti si o schema ar fi super.

Tot am studiat datasheet-urile de la LM2575 si MC34063 dar nu am gasit o schema relevanta.

Edit: Am gasit asa ceva: http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml. Ce ar trebui sa completez la Vripple si Frmin?

Cred ca schema asta s-ar potrivi, numai sa gasesc si componentele necesare. Ce ziceti?

Link spre comentariu

Asa ceva vreau sa alimentez....Ideal pentru iluminat interior auto dar si lanterne. Lumina foarte puternica, dar era problema de alimentare. Sper sa o rezolv, maine ma duc sa caut piese si va tin la curent.Acum, pot plusa putin? Adica sa pun 2 leduri in paralel? Va creste consumul la aprox 700mA, Va rezista IC -ul MC34063A?

Link spre comentariu

Pai nu e bine sa pui LED-urile in paralel .Cel mai simplu , fara nici un CI adica pui 4 LEDURI de astea in seriate si alimentate printr-o banala rezistenta calculata a.i la 14.4V tensunea maxima a bateriei sa ai maxim 350mA prin LEDURI .Randament maxim cu complicatii minime . LED-urile se alimenteaza tinand cont de curentul prin ele (350mA max in acest caz ) nu de tensiunea nominala , tensiune care difera de la un LED la altul .Alimentand 2 LED-uri in paralel unul va consuma mai mult decat celalalt intrucat sunt diferite din fabricatie .

Link spre comentariu

Stiu ca ledurile se alimenteaza in functie de curent, nu de tensiune. Dar...Daca pun 3 leduri in serie la 14,4V voi avea nevoie de o rezistenta de 12ohmi la 2W - rezistenta care se va incalzi, lucru nedorit.Daca las doar 1 sau 2 leduri (cat vor fi maxim) atunci rezistenta ajunge la aproape 5W, ceea ce este prea mult. Montajele vor fi in contact direct cu plasticul, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie cat mai reci. Ideea de baza este pana la urma stabilizarea curentului, ca o pot face si la 3,2V si la 6,4 in functie de nevoie. Caut piesele pentru schema de mai sus si vad ce iese. O sa revin si cu poze.

Link spre comentariu

Vezi ca ledurile au nevoie de radiator!Si daca se incalzesc,atunci,alimentate dintr-o tensiune constanta, o sa creasca curentul peste masura,se incalzesc din ce in ce mai tare si se ardPlaticul n-are treaba cu caldura,acum depinde ce temperatura si ce plastic

Link spre comentariu

Stiu caracteristicile ledurilor, dependenta temperatura - curent, etc. Nu e prima oara cand lucrez cu ele. :)Multumesc foarte mult de informatii si ajutor, eu exact asta vroiam . O alimentare stabilizata, cu limitare de tensiune si curent, pentru a proteja ledurile. Sper sa gasesc piesele si sa iasa bine.Ledul va beneficia si de radiator suplimentar cu ajutorul unor "tablite" de cupru luate de pe un radiator de CPU Thermaltake acum ceva ani in urma, foarte subtiri si eficiente. Oricum, voi reveni cu poze cu montajul final.

Link spre comentariu

Vezi ca se poate face o sursa de curent si cu MC34063. Tensiunea de feedback o culegi de pe un rezistor-sunt :da S-a mai discutat pe forum,posibil sa gasesti si schema concreta!Problema e caderea pe rezistor 0,35A * 1,25V adica 0,4w (ceea ce nu-i mult)Foloseste o rezistenta de 1,25V / 0,35A = 3,6 ohmi la 1w (o faci din mai multe,serie/paralel). Daca e mai mica,curentul e mai mare,daca e mai mare,curentul e mai micLE: uite aici scheme! viewtopic.php?f=209&t=37348&st=0&sk=t&sd=a&start=0

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări