Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva "culoare" cu tuburi

ALEKS

Postări Recomandate

Pentru impatimitii amplificatoarelor cu tuburi, cred ca nu ar strica sa dam ceva culoare amplificatoarelor noastre, fie ca sunt "umile" etaje Single End de 5-10W, fie ca sunt etaje de putere cu GU50, etc.

Propun o schema cu "ochi magic" model EM84 sau EM800 (echivalent la pini, diferit ca forma de licarire) pe care deja am concretizat-o intr-un montaj ce va lua loc alaturi de etajul final in amplificatorul meu cu EL84.

http://tinypic.com/5wmmug

Lista de piese

==========

R1: 10k

R2: 470k

R3, R6: 1M

R4: 100k/1W

R5: 47k

R7: 56k

R8: Trimmer 100k

R9: 2.7k

C1: 100nF

C2: 10µF/35V

C3: 100nF

C4: 100nF

D1: PL30Z

D2, D3: 1N4148

Q1: BC171

Iaca-ta si un ochi magic EM84, Tungsram pe care l-am montat pe un sasiu, in faza de proba. Varianta finala va fi pe cablaj iar panoul frontal al amplificatorului, din plexiglas.

http://tinypic.com/5wmn34

Pentru ochi magici, multumesc lui pusttiu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

9

• adrian_pintea

3

• Kosmin

3

• norad

2

Top autori în acest subiect

Trebuie sa fie foarte interesant sa privesti "ochiul magic" in intuneric !

Ai foarte mare dreptate! Cele 2 bare de lumina baleiaza in ritmul melodiilor, iar daca asculti ceva "sacadat" unde se simte toba sau mai stiu eu ce instrument, efectul vizual este chiar foarte placut.

Parca era o lampa care scotea si lumina albastra.

Electroane, cred ca te referi la tuburile rectificatoare cu vapori de mercur care dau o stralucire albastruie cand lucreaza. "Ochi magic" albastru... imi amintesc ca am vazut odata o fotografie la un prieten... sa fi fost EM84a ?Interesant mi se pare consumul de energie foarte redus pentru VU-Metrele cu ochi magici. Al meu (varianta stereo) consuma 6mA / 200V iar filamentele 420mA / 6.3V ceea ce se concretizeaza in cca. 4W putere efectiva trasa din transformator.
Link spre comentariu

Salutare! Super tare ideea cu vu-metre din ind. de acord dar din ce-am vazut eu sunt doar 2 culori la ochiuri magice... albicioase la em-uri si verzi la alea rusesti.. nu mai stiu tipul tubului dar e vb de cele cu socl. octal si cu :ecranul sub forma de sector de cerc. Iar treaba cu licarirea albastra am observat-o la 6p3c, tuburile mele preferate de alfel... :) Stau sa ma gandesc la un analizor de spectru pe vreo 3 benzi cu em-uri...ar fi ceva.

Link spre comentariu

Toate EM-urile licaresc verde - albastrui, nu conteaza provenienta. Eu am Tungsram, RFT si Valvo. Toate licaresc la fel, difera doar nuanta (probabil cantitatea de fosfor de pe banda).Analizor de spectru? Nimic mai simplu: montajul clasic tranzistorizat sau cu integrate si filtrele aferente, iar "afisajul" cu tuburi (EM-uri, identice cu cel pe care l-am fotografiat eu mai sus; sau chiar EM800 care e banda continua).

Link spre comentariu

Eu as mai adauga: tranzistorii dauneaza grav sanatatii.

Iar eu as adauga Lampile dauneaza grav tranzistorilor.

Eu as vrea sa-mi fac un idicator de volum cu tuburi Nixie. Cum as putea sa-mi montez asa ceva la un Capri.

Pai executa un frecventmetru clasic cu integrate specializate iar apoi trebuie sa utilizezi niste integrate "decodificatoare" pentru tuburi Nixie. Vazusem undeva un ceas care utiliza circuite integrate decodificatoare pentru tuburile Nixie.

Dar, ctepeo formeaza un topic nou, aici se discuta despre VU-Metre cu EM84 / EM800. Vom mai continua acolo, eventual isi vor aduce si altii contributia.

PS: Ai tuburi Nixie? Eu ma chinuiesc sa gasesc 4 tuburi sa-mi fac un ceas.

Link spre comentariu

Eu sunt din Iasi, nu cred ca voi ajunge in Bucuresti prea devreme. Dar Nixie enorme? Cred ca mi-ar placea si mie. Voi incerca sa caut si eu prin talciocul din Podu' Ros, Iasi.Mai mari decat 6P36S... cred ca stiu modelul. Oricum, socluri pentru ele nu cred ca se gasesc.

Link spre comentariu

Nu stiu daca se mai fabrica... Sunt intr-adevar spectaculoase si cred ca s-ar crea repede o industrie din vanzarea-cumpararea lor pentru ca schemele sunt ridicol de simple iar efectul vizual este placut. Din cate stiu, pe banda s-ar putea depune si alte materiale pentru a marca o zona rosie spre exemplu, deci un VU-Metru veritabil. Dar tuburile "New Old Stock" sunt o alternativa buna. Eu am cumparat 2 astfel de tuburi si sunt foarte multumit de modul in care opereaza.

Daca stau si ma gandesc, se poate uza doar banda de "luminofori" (stratul de depuneri de fosfor) si filamentul / emisia catodica, cred ca pot "duce" cateva mii de ore de functionare pana sa se innegreasca banda luminoasa.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări