Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power supply - defecta

Vizitator llmihai

Postări Recomandate

Pune si tu o poza cu placa.

PS: Ar fi trebuit sa vii aici cu problema dinainte sa te apuci sa "repari" tu, siguranta se arde doar ca o ultima masura de securitate, adica ceva s-a avariat serios in sursa si tocmai de aia siguranta a cedat. Nu lipesti niciodata sarma la loc si testezi iar ca face sigur BAU, ci verifici intai cam tot in partea de primar si abea apoi testezi...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iosate

18

• Marian

11

• sesebe

7

• adicontakt

2

Top autori în acest subiect

Pe tranzistorul mare scrie cumva printre altele si 2N60 sau mi se pare mie?

Vad ca lipsesc diodele redresoare de langa mufa de alimentare, presupun ca le-ai scos tu, daca le-ai gasit arse, poti recupera altele de la surse ATX no-name ( adica din alea ieftinache ). Pe tranzistorii mici ( cei 2 unul langa altul ) se mai vede cumva scrisul de pe ei?

Pe dedesubt mai sunt cumva ceva componente? Presupun ca nu, insa vreau sa fiu sigur...

Link spre comentariu

Asta stie romanu'-siguranța!Auzi domne,dacă vrei să repari sursa aia,schimbi asa: cele 4 diode pe intrare(care nu le văd :scarpin),cu 1N4007,Q3,Q2(care-i si explodat),tranzistorul de pe radiator,dioda D5,optocuplorul,electroliticii de pe ieșire iar unde ai pus lita montezi un bec de 220/60 și conectezi la priză :96Dacă totu-i bine,se aprinde ledul pe ieșire,dacă nu...nu merge asa după ureche,trebuie făcute masuratori...P.S.-eu văd 8N60.

Link spre comentariu

Tranzistorul mare este dfp2n60. O sa fac niste masuratori la transformator, optocuplor si la diode si voi posta rezultatul.

tranzistorii mici se termina in 13 ceva.

tranzistorii mici ataca optocuplorul. O rezistenta albastra pare impuscata. Nu are multe piese, cred ca ii dau de cap

Link spre comentariu

Asadar am vazut bine eu :)

Te intereseaza doar partea 2N60, asta iti spune ca este mosfet canal N de 2A si 600V, scoate-l de pe placa si masoara-l cu multimetru digital setat pe functia dioda, masori intre poarta ( primul pin din stanga, cum te uiti la fata sa cu pinii in jos ) si ceilalti 2 pini si ar trebui sa-ti indice aparatul circuit deschis, apoi masori intre ceilalti 2 pini ( deci ignori poarta ) si ar trebui sa gasesti comportament de dioda, daca totul este asa cum am scris, tranzistorul este bun,. daca obtii orice altceva este dus. Eu as recomanda sa nu-ti mai pierzi deloc timpul cu masurarea sa ci sa cauti altul, tot la surse ATX ieftine il gasesti si pe el. Optocuplorul daca scrie pe el printre altele si 817 atunci as recomanda sa nu-l mai masori deloc ci direct schimbat, si p[e el tot la surse ATX ieftine il gasesti. Diodele de pe intrare le poti inlocui cu cele 4 diode de pe redresarea de la primar a surselor ATX. Nu sunt sigur despre cei 2 tranzistori mici, presupun ca ar putea fi NPN-uri mici, ar putea fi inlocuiti cu C945 pe care tot la surse ATX ieftine ii gasesti, insa NU sunt sigur, si nu recomand sa faci asta pana nu aflii sigur ce sunt.

LE: Andrei se vede totusi cifra 2 daca te uiti atent.

Apoi gandeste si logic, ce sa caute un mosfet de 8A la o sursa atat de slaba ( ca si putere )?

Link spre comentariu

1N4007 sunt diode de 1A, nu 7A, n-au ce sa caute acolo diode de 7A, as recomanda insa unele de 2 sau 3A, 4007 mi se par cam fragile acolo.

Daca mai scrie si altceva pe tranzistorii mici in afara cifrei 13, spune aici exact ce.

Link spre comentariu

1N4007 sunt diode de 1A, nu 7A, n-au ce sa caute acolo diode de 7A, as recomanda insa unele de 2 sau 3A, 4007 mi se par cam fragile acolo.

Daca mai scrie si altceva pe tranzistorii mici in afara cifrei 13, spune aici exact ce.

Da, asa e, sunt diode de 1A

sa fac o sursa pentru alimentarea hddurilor cu LM-uri, decat sa repar sursa asta

Link spre comentariu

Aha, am inteles, este si asta o varianta, dar alimentatorul astfel obtinut va fi ceva mai voluminos si se va incalzi mai tare ( depinde cat consuma HDD-ul ala totusi ).

LE: Daca te decizi sa renunti la asta atunci si mai simplu este sa te folosesti de o sursa ATX ieftina, are deja iesirile necesare, inconvenientul ar fi volumul mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări