Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptorul cu detector de galena...

feri.visky

Postări Recomandate

On 1/14/2019 at 9:46 PM, gsabac said:

Pe vremea liceului, cind deabia se inventasera tranzistorii punctiformi, mi-am imaginat ca se poate face un tranzistor cu cristal de galena si 2 ace apropiate in loc de unul singur.

Rezultatul a fost surprinzator semnalul audio se auzea mult tare in casti, montajul fiind alimentat cu o baterie foarte uzata de 1,5V.  Am construit mai multe modele si unul dintre ele chiar avea forma unui tranzistor mai marisor. Oare cum functiona?

@gsabac

Am facut si eu experiente interesante, dar cativa ani mai tarziu (cand eram la gimnaziu in clasa a 7-a, prin anul 1971). Aveam multe tranzistoare nemarcate (IPRS), cu Ge, care erau cu beta foarte mic (baza groasa din cauza erorilor de la procesul de realizare a jonctiunilor prin aliere). Le incalzeam puternic jonctiunile prin conectare la o baterie de lanterna (4,5V) timp de cateva secunde. Uneori se ardeau (intrerupere), alteori se scurtcircuitau complet. Intr-un procent cam de 20% (nu mai retin exact) rezistau si dupa asta le crestea beta, de la unitati la zeci de unitati. Se topea local indiul de la jontiune si se subtia zona "n" a bazei.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara tuturor,  

Ma apuc sa fac un detector cu galena. Pasul piesele de contact va fi cel standard de la stecherul de 220v reteta 

Material alama.  Cu stima Antonio 

_20190311_193556.JPG

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara tuturor 

O solutie pentru detectoarele cu galena. Pentru taiere o sa foloseste metoda dlui Visky. Cu stima Antonio 

_20190525_205523.JPG

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna ziua tuturor,  

Asa arata sulfura de plumb?

Cum pot sa-o recunosc? 

Cristalul respectiv sta pe cristale de cuart.

Multumesc 

DSC_0563.JPG

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara, 

Ultima postare a mea a disparut. :84

Am reusit sa termin sistemul de pozitionare a "mustatii" de pisica pe cristal. Are trei grade de libertate "sus jos", "dreapta stanga", "inainte inapoi". Am redus la maxim jocurile si sper sa am prcizie buna de poztionare.

Cu stimaDSC_0594.thumb.JPG.65e58e42f6dc8be9f2f8ce2692ce2ccb.JPG

Link spre comentariu
La 25.02.2020 la 15:06, AFCtin a spus:

Sulfura de plumb este un cristal de culoare inchisa, cu luciu metalic si nu cred ca se asociaza cu cuartul.

Link spre comentariu

Superba realizare, felicitari!

Cam aşa arata cristalul de galenă pe care l-am folosit în copilărie, foarte fin de culoare gri albăstrui închis, cu puncte strălucitoare.

Bucăţele mici le--am pus într-un cartof, sau le-am legat cu sârma şi un cui bătut într-o şipcă care sprijinea arculeţul, un miracol muzical de prin anii 60

cu o casca radio pusă într-o cană de porţelan.

images.thumb.png.27a4705c38db3cb3e43d2dcc0ac9417e.png 

@gsabac

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 25.02.2020 la 15:06, AFCtin a spus:

Buna ziua tuturor,  

Cum pot sa-o recunosc? 

Cristalul respectiv sta pe cristale de cuart.

Multumesc 

DSC_0563.JPG

Informatii de la  amatori  de radio americani:

Galena with calcite from Jasper County, Missouri, USA

Galena with baryte and pyrite from Cerro de Pasco, Peru

Galena with calcite from Jasper County, Missouri, USA.jpg

Galena with baryte and pyrite from Cerro de Pasco, Peru.jpg

Editat de Sorin2015
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări