Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptorul cu detector de galena...

feri.visky

Postări Recomandate

Se pot folosi la detectie si LED-uri, in special cele infrarosii (GaAs), dar polarizate cu un curent continuu mic, sub 10 microamperi. S-au incercat mii de combinatii cu ctistale naturale si artificiale, aproape toate cu polarizare in c.c.Pentru a avea o sensibilitate mare, la un detector de RF este necesara o curbura mare a caracteristicii acestuia in domeniul curentilor mici. Dintre diodele ce functioneaza fara polarizare, cele mai sensibile sunt diodele cu contact punctiform cu galena (10 - 20 mV), cu germaniu (20 - 30 mV) si Schottky speciale (30 - 50 mV). Diodele cu germaniu si Schottky speciale functioneaza foarte bine (nu toate modelele) pana peste 1 GHz. Despre galena nu sunt date precise, dar se stie ca Bose a folosit-o pana la 60 GHz.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Lasati detectorul cu galena cam neperformant si nesigur, faceti-va doara experimentul si damblaua. Concentrati-va si pe restul, pe circuitele de selectie de cat mai buna calitate. Detectorul cu galena il puteti pune la suprafata la vedere doara de ochii lumii. In interiorul lui sau al cutiei montati o dioda cu germaniu, eventual usor polarizata in cc cu un curent cat mai mic de cativa microamperi, acolo unde incepe sa se deschida dioda.  Multe din schemele cu galena nu sunt corect optimizate. Puteti incerca si o detectie dubla a ambelor alternante, folosind un bobinaj suplimentar dublu cuplat cu circuitul oscilant principal.  Priza mediana va fi legata la masa/pamant, dar nu este obligatoriu decat spre casti. Vom folosi desigur doua diode cu germaniu identice usor polarizate dintro mica baterie si o rezistenta.

Puteti construi chiar si castile cu o sarma cat mai subtire bobinata pe miez de permaloi si rezistenta cat mai mare, poate peste 4-8 kohmi. Acum avem si magnetii de neodim. Acestea casti vor fi mai sensibile si vor sunta mai putin circuitul oscilant.  Atentie, antena lunga si inalta poate deveni periculoasa in anumite zone deschise expuse traznetelor. Pe timp nefavorabil e indicat sa fie scurtcircuitata la pamant iar comutatorul sa fie in afara cladirii.

Daca incepeti sa adaugati tranzistoare sau lampi, vorbim de altceva.

O bogata documentare in imagini si scheme gasiti dand o cautare pe google.

Editat de mafalda
Link spre comentariu

Din ciclul "ce avem noi aici" am, si eu, o intrebare. Am "chestia asta" , e cam macinat miezul, mai gasesc asa ceva pe undeva sau as mai putea face un receptor cu ce mai detin? Asa, de droul vremurilor demult apuse... Multumesc.

PSX_20190113_210038.jpg

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Dacă acel cristal mai e întreg, se poate folosi, trebuie doar căutat contactul perfect pentru detecție.Adică să fixezi cristalul de electrodul fix și cu cel mobil să încerci realizarea unui contact care să producă efectul de diodă.Asta poate fi destul de dificil.

Link spre comentariu

Cristalul acela este înreg, însă a fost mai mare în trecut. Asta e ce a mai rămas din el, am pus o şaibă să nu cadă în interior. Îmi amintesc că, pe vremea copilăriei, împreună cu ceva cască de pe la telefoanele EM72, încropeam un fel de receptor, împreună cu sârme intinse prin curte şi ţeava de gaz ca pământare. Pe vremuri, bunicul meu folosea piesa asta împreună cu o cască rămasă de prim război şi "scufundată" într-o farfurie de tablă adâncă, pentru un fel de "radio" să asculte ştirile. Mă refer la anii '50.

L.E. Îmi amintesc că spunea că, la un moment dat, scădea recepţia şi atunci muta "cursorul" în altă poziţie...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Randamentul e cel mai bun cand palpatorul sta pe o zona recent " dezvelita " din cristal ... , in timp ( daca e nemiscat ) , receptia poate disparea complet , jonctiunea se depreciaza , ajutata si de umiditatea din aer .

P.S. - alt topic resuscitat dupa cativa ani ... , aproape a devenit o moda !

Editat de gauss
Link spre comentariu
13 minutes ago, gauss said:

P.S. - alt topic resuscitat dupa cativa ani ... , aproape a devenit o moda !

L-am citit şi acum câţiva ani, atunci nu mai ştiam/găseam piesa asta. Acum am dat de ea...

Link spre comentariu
On 1/13/2019 at 8:58 PM, Lonerider said:

...................Am "chestia asta" , ..................

Buna seara tuturor,

Va rog Domnule Lonerider : se poate sa faceti o schita a acestui detector cu ceva cote?

Vreau sa incerc sa-mi fac si eu unul asemanaror. Pe un site din germania am gasit la pret de nimic tuburi de sticla de fi 30X50mm care se pot folosi pentru detectoare cu galena

pentru cei interesati pot vedea aici un radio cu simpla detectie "misto" http://www.crystalradio.us/crystalradios/2009-1.htm

Multumesc 

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Pe vremea liceului, cind deabia se inventasera tranzistorii punctiformi, mi-am imaginat ca se poate face un tranzistor cu cristal de galena si 2 ace apropiate in loc de unul singur.

Rezultatul a fost surprinzator semnalul audio se auzea mult tare in casti, montajul fiind alimentat cu o baterie foarte uzata de 1,5V.  Am construit mai multe modele si unul dintre ele chiar avea forma unui tranzistor mai marisor. Oare cum functiona?

@gsabac

Link spre comentariu

In poza se afla curbele caracteristice ale detectorului cu galena si ale altor tipuri de diode, cu germaniu cu  dopare inalta si cu siliciu schotky, denumita si dioda cu purtatori fierbinti.

Figure12.jpg.f2f371925cd565e444ed4e8eaea21328.jpg

Se observa o tensiune de deschidere mai mare pentru detectorul cu galena si in consecinta rezulta ca o prepolarizare ar aduce imbunatatirea randamentului.

Schema pe care am folosit-o eu pentru prepolarizarea detectorului cu galena este urmatoarea:

1467036218_prepolarizaregalena.png.81a8fd6a8d8bea61124b53b0d9f62b18.png

Dupa selectarea si alegerea punctului A detector, am cautat in apropiera sa al doilea punct detector B pentru auditie maxima, care era mult mai puternica decit cu un singur ac detector.

@gsabac

Link spre comentariu
On 1/14/2019 at 9:29 PM, AFCtin said:

Buna seara tuturor,

Va rog Domnule Lonerider : se poate sa faceti o schita a acestui detector cu ceva cote?

Vreau sa incerc sa-mi fac si eu unul asemanaror. Pe un site din germania am gasit la pret de nimic tuburi de sticla de fi 30X50mm care se pot folosi pentru detectoare cu galena

pentru cei interesati pot vedea aici un radio cu simpla detectie "misto" http://www.crystalradio.us/crystalradios/2009-1.htm

Multumesc 

O sa va trimit sambata, daca nu o fi prea tarziu, ca sunt plecat in deplasare si nu am piesa cu mine.

Link spre comentariu
25 minutes ago, Lonerider said:

O sa va trimit sambata, daca nu o fi prea tarziu, ca sunt plecat in deplasare si nu am piesa cu mine.

Buna seara tuturor,

Multumesc mult domnule Lonerider, nu e nicio graba cand puteti.:multumesc

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări