validae Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 Radio FM cu detecţie sincronă cu un tranzistor, alimentat la 1,5V, din cartea regretatului G.D. Oprescu ,,Caleidoscop de electronică,,....scuzaţi ordinea fişierelor, dar în orice ordine le-aş încărca, ajung tot aşa cum se văd Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 Am si eu aceasta carte . Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 Schema era pentru Untold....sau cine mai poate fi interesat de ea. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 Multumesc, @Validae, aceasta schema o aveam, @Puriu a pomenit ceva de acord cu dioda varicap, as fi fost interesat, n-am facut niciun acord cu varicap desi am facut multe radioreceptoare. Schema postata de dvs. am facut-o prin cls. a zecea, a mers super, am pus un BF173, ascultam RR Tineret pe atunci, pacat ca nu era stereo. Link spre comentariu
norad Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Candva, am deschis un topic despre radioul pomenit de dl. Validae. In topic erau si niste link-uri la niste pagini rusesti ce prezentau niste scheme de radio FM (cu detectie sincrona) cu acord cu dioda varicap. Il rog si eu pe domnul Puriu sa posteze schema de receptor FM cu dioda varicap cu o singura bobina. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Chiar vreau și eu să văd acel radio.... schemă cu diodă varicap comandată la doar 1,5V încă nu am văzut.. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 20, 2015 Partajează Postat Aprilie 20, 2015 (editat) Ori poate era vorba de polarizarea jonctiunii unei diode Schotky cu un curent de ordinul microamperilor, ca la cristalul de galena si n-am inteles eu bine? Nici eu n-am vazut acord varicap la 1,5V, desi nu-i musai sa le fi vazut pe toate... Editat Aprilie 20, 2015 de Untold Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 20, 2015 Partajează Postat Aprilie 20, 2015 Schema e stufoasa, poate am s-o desenez pe curat. Receptorul, de tip superheterodina cu frecventa intermediara joasa, are 5 tranzistoare plus unul pentru indicatorul de acord. Are si CAF. Acordul cu varicap este simplu. Am pus un banal BB126 (proiectat numai pentru CAF) polarizat in sens direct cu 0,5 V si in sens invers cu 0 - 1,5 V. Acopera complet banda de 88 - 108 MHz.Schema propusa de catre regretatul G.D.Oprescu este a unui rus, dar autorul nostru nu i-a inteles principiul. Circuitul acordat din colector oscileaza pe jumatate din frecventa postului, iar armonica a doua a oscilatorului este sincronizata (PLL) cu semnalul. Schema originala a fost realizata pentru banda 65 - 73 MHz, folosea un tranzistor cu germaniu, e foarte greu de pus in functiune si are sensibilitate modesta. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 20, 2015 Partajează Postat Aprilie 20, 2015 Dacă aveți timp s-o desenați, ar fi interesant de văzut. Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 22, 2015 Partajează Postat Aprilie 22, 2015 Schema receptorului, complet neconventional, este mai greu de inteles. Cele doua tranzistoare de RF formeaza mixerul autooscilant. Antena se leaga la capsulele tranzistoarelor mixerului. Nu i-am facut preamplificator pentru ca nu era nevoie si pentru ca acesta consuma mult. Cele trei tranzistoare BC formeaza amplificatorul de FI joasa (5 - 250 kHz). Circuitul de CAF este absolut necesar pentru ca realizeaza caracteristica de acord in dinti de fierastrau si mai realizeaza si o reactie negativa AF - RF care liniarizeaza caracteristica demodulatorului de frecventa. Indicatorul de acord nu e obligatoriu, dar este util pentru pozitionarea corecta pe caracteristica de acord. Functioneaza fara probleme in casca sau pe un amplificator extern. Pentru inglobarea intr-un aparat cu amplificator AF, din cauza amplificarii foarte mari trebuie luate masuri de precautie contra reactiei pozitive in AF prin alimentare si prin circuitul de acord. P.S. Bobina L se face dintr-un fir lung de 11 cm pe un dorn de 6 mm (coada de burghiu, etc.) si are 5 spire putin distantate.Erata: Condensatorul dintre punctul comun al diodelor si masa trebuie sa aiba 1nF si nu 2.2 nF cum in mod gresit am scris pe schema. Valoarea este importanta pentru ca acest condensator faca parte din demodulator. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) FI - ul aperiodic si demodularea cu dublare de tensiune par de " inspiratie " GDO . Nu ca le - ar fi inventat el ... Editat Aprilie 23, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 In AM este banal. In FM ideea a aparut la un rus in revista "Radio" din 1967, dar n-a mai fost dezvoltata. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) Nici rusii nu le " fac " ei ... Mult - discutata schema FM alimentata la 1,5 V , preluata din cartea GDO , si identificata ca fiind tot de inspiratie ruseasca , e de fapt din revista Elektor . Apropo , nu are nici o legatura cu PLL . Bucla cu calare de faza are mai mult de un tranzistor , si e o chestie un pic mai complexa . Cred ca schema e mai mult o sincrodina . Asupra folosirii in AM a detectiei cu dublare , nu cred ca era cazul de precizari . Cel putin pentru mine . Am facut referire la aceasta tehnica de circuit cu ceva timp in urma , in topicul cu superheterodina de " cumparat " a unui alt user , care a fost depanata de dl . Kripton . Editat Aprilie 23, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 Receptorul sincrodina are detector sincron (comandat de oscilator), iar oscilatorul este liber, in general pe alta frecventa decat semnalul. Se poate folosi la receptia semnalelor RF fara purtatoare (CW, DSB, SSB). Circuitul PLL are frecventa oscilatorului blocata pe frecventa (si faza) instantanee a semnalului. Se poate folosi la demodularea semnalelor FM deoarece curentul oscilatorului sau tensiunea de comanda a frecventei acestuia variaza cu freventa semnalului FM. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 Sa inteleg ca doriti sa corectati greseli pe care le - am facut in postare , d - le Puriu ? ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum