Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptorul cu detector de galena...

feri.visky

Postări Recomandate

Nici un alt detector cu cristal semiconductor nu este superior celui cu galena, nici in privinta sensibilitatii, nici a benzii de frecventa. S-au incercat mii de combinatii semiconductoare, dar performantele detectorului cu galena nu au fost depasite. A fost inventat in sec. 19 de savantul indian Bose (a dat nume bozonilor) care l-a folosit si in studiul microundelor pana la 60 GHz.

Link spre comentariu

Merge imbunatita substantial detectia in cazul semiconductoarelor cu un circuit de  prepolarizare in curent continuu ... sunt destule exemple pe net in favoarea acestei metode .

Link spre comentariu

Orice dioda prepolarizata, inclusiv jonctiunea de tranzistor si LED-ul, poate fi folosita ca detector de RF. Foarte sensibile sunt unele diode Shottky polarizate cu un curent direct de cativa microamperi. Toate acestea sunt cu jonctiune, au capacitate mai mare si banda de frecvente mai redusa decat diodele punctiforme.

Link spre comentariu

Am reusit sa gasesc astazi dupa ce am scurmat cam 10 min prin gramada cu pirita de fier praf, un bulgaras solid si greutz, pe a carui suprafata se vad multe microcristale de culoare galbena, incercuite cu rosu in foto.

Nu stiu ce poate sa contina acest bulgare si daca ar functiona ca detector....

Scuze pentru calitatea imaginilor, nu am camera la mine, dar dupa amiaza voi face doua-3 poze de rezolutie bune.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

In opinia mea , diodele detectoare nu mai sant componente " de prima linie " . Nici cristalul de galena , pirita , etc . Nici orice alta componenta electronica " clasica " , folosita in acest scop . Ultima chinezarie de 2 lei foloseste circuite integrate , care au rezolvat problema detectiei transmisiunilor comerciale de radio MA si MF . Se poate dezvolta de ce ... dar apare Gica Contra , personaj omniprezent in toate topicurile , care are el o parere contrara . Fara argumente , ca nu se mai poarta ... Important e ca are el ceva de zis ... Asa ca ma rezum . Radioreceptoare de radiodifuziune cu componente semiconductoare discrete nu se mai produc din anii ' 80 . Acolo mai avea loc detectia MA clasica cu dioda , sau scheme de discriminator clasice  pentru modulatia MF . Un receptor modern , cu pretentii , dar si din gama consumer , foloseste detectia sincrona pentru MA . MF cred ca nu mai e cazul sa detaliez . E prezenta si receptia BLU ( SSB ) , rezolvata tot prin metode moderne . Nu neg necesitatea cunoasterii serioase a tot ce este legat de etapele anterioare , privind detectia emisiunilor de radiodifuziune . Eu , cel putin , m - am conformat . Si in  tot ce e legat de diodele semiconductoare cu germaniu , care pot avea " locuri " bine determinate in constructiile de amatori , in aparate de masura si alte cele . Dar cred ca raman doar elemente de istorie radiotehnica , ce pot fi fascinante ( si utilizate cu succes ... ) pentru multi care manuiesc letconul , si mai putin softurile de simulare , care rezolva si produc orice . Din pacate , numai pe ecran sau hard - copy , pe hartie . Am sesizat ca e deliciul si apanajul unei noi " clase " de electronisti , in crestere ! Fiecare poate alege , liberul arbitru e hotarator ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca cristalele sunt cubice si de culoare aurie este pirita (aurul prostilor). Ar trebui un cristal mai mare. Nu este nevoie sa se extraga un cristal daca este foarte mic si daca exista contact electric intre doua cristale diferite. Se poate lua o bucata mai mare, dar contactul firului va fi pe suprafata unui cristal.

Link spre comentariu

Nu stiu ce forma au cristalele, cubice ori ba, sunt prea mici pentru a se vedea acest aspect cu ochiul liber. Culoare se vede insa si da, e aurie. Ar trebui o lupa puternica, insa, n-o sa fac un detector cu asa ceva. Am avut doar o curiozitate sa vad daca gasesc unde credeam ca exista asa ceva.

Are dreptate @Gauss!  :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

@Gauss a zis bine. Radiotehnica este ca o carte pe care n-o intelegi daca citesti doar ultimul capitol, nici daca te opresti dupa primele pagini. Este totusi fascinant sa-ti folosesti experienta acumulata pana in anii '80 pentru a face receptoare moderne (PLL, etc.) cu componente discrete din care ai cu miile, sau receptoare performante ce nu se pot face cu integrate, cele cu tensiune de alimentare foarte mica sau cu consum foarte mic. Recent am terminat un 88 - 108 MHz bun cu o singura bobina si un varicap. Se alimenteaza la 1,5 V si consuma 2 mA cu tot cu indicatorul de acord. Un integrat 9088 merge la 3 V si consuma 5 mA.

Link spre comentariu

Am vazut intr-un articol pe forum ,cineva zicea ca poti sa gasesti o bucata de galena printre pietrele de cale ferata ,dar ar trebui sa am noroc ca sa gasesc una ??

Link spre comentariu

N - am mai construit de mult un receptor . Recunosc . Dar am facut , la vremea lor ( a mea ? ... ) . Chiar si pentru " pravalie " ( fostele job - uri ) . Nu era varietatea de astazi , cand cu bani poti cumpara ( aproape ) orice . Si multe chestii erau sub embargou , iar industria romaneasca de componente nu le producea . Bunaoara ne - am oprit la j - fet - uri . Mosfeturi dubla poarta  de RF , pas ... etc . , in Occident se puteau cumpara din magazine  de la coltul strazii ... aparusera in ultimii ani dinainte de ' 90 si la " importatorii " romani . Din motive de amplificatoare de antena , receivere analogice de satelit , etc ... .  Majoritatea proiectelor  au fost cu " discrete " . Din motive de conditii de functionare ... sa nu " inghete " , sau sa faca insolatie ... Mi - amintesc cu placere de acei ani .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Recent am terminat un 88 - 108 MHz bun cu o singura bobina si un varicap. Se alimenteaza la 1,5 V si consuma 2 mA cu tot cu indicatorul de acord. 

Excelent, eu mi-as dori un radio FM pe care sa-l alimentez dintr--un element fotovoltaic de la o lampa de gradina. Cel construit de dvs. pare sa functioneze cu curentul debitat de o celula solara din aia.

Puteti posta schema?

Multumesc!

P.S. Scuze de off-topic.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări