Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptorul cu detector de galena...

feri.visky

Postări Recomandate

Orice provenienţă ar avea cristalul folosit, tot va fi o muncă de chinez bătrân să ,,bibileşti,, contactul optim cu un fir subţire de sârmă pentru a realiza dioda punctiformă optimă..

Link spre comentariu

Depinde si de " calitatea " anexelor : circuit oscilant , antena , departarea fata de postul emitator ... In tinereti , am facut asa ceva . " Intra " din prima programul II , actualul Romania Cultural . Tancabesti , 855 Khz . Putere ... d ' aia leninista ... Lupta era pentru programul I ... 603 Khz . ! Acolo era muzica usoara , meciuri ... desi nu eram microbist , etc . Mai greu ... bobina fagure , variabil cu aer , trimer in antena ... am trecut la dublu circuit oscilant , in cascada , acordat fiecare ... cuplat slab ... pentru selectivitate . Detector cu dublare de tensiune .Greu , 855 KHz " acoperea " aproape tot ! Dupa lupte seculare , am reusit si receptia Radio Craiova , studioul teritorial ( seara si noaptea ... ) . M - am bucurat , de parca as fi gasit pe jos 100 lei , d ' aia cu Balcescu !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu chiar . Cautati o carte explicita , din acelea vechi . Bobinele se fac cu prize , pentru tatonari ... Eu as trisa . As pune mai intai dioda detectoare cu germaniu , si dupa obtinerea " maximum - ului " de performante , as substitui - o cu " galena " . Eventual printr - un mic comutator , pentru comparatie rapida !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu ma pricep . Nu erau denumite asa , pe vremea mea ... Atunci era radiotehnica d 'aia din carti de pasionati , nu de Google . Am sa incerc sa caut ceva materiale ... desi nu promit ( ca gasesc ... ) . E si functie de timp ... cand voi avea o fereastra ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Aceste denumiri le-am gasit intr-o carte romaneasca di anii 70 .:)))

Pe Google nu ma documentez .

Montajul Tesla este cel cu doua bobine intre care nu exista contact .

Cel Bourne are un contact la capatul rece al bobinei de antena si masa bobinei de acord .

Link spre comentariu

Aha ... am inteles ! Tesla e mai selectiv ... Bourne e mai " puternic " . In alta ordine de idei ... sarma cu izolatie dubla ( email + matase sau bumbac ) pentru Q ridicat al circuitului oscilant . Condensator variabil cu aer , obligatoriu ... Daca va tenteaza si undele lungi ( Antena Satelor , 153 KHz , statia de radio Bod ) ar fi buna multifilara de RF , cu aceeasi izolatie . In fine ... e mult de discutat ! Dar ce v - a venit ? ... ( nu e mustrare , nu fac asa ceva ... doar curiozitate ! ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu am gasit aceste montaje intr-o carte si nu le-am incercat ,de acea am si intrebat .Dar daca modifici fluxul dintre cele doua bobine prin distantare se schimba si putere la receptie si frecventa , nu??

Link spre comentariu

Frecventa nu . Doar puterea , adica nivelul semnalului . ( Selectivitatea si nivelul sant oarecum invers proportionale ... scade una , creste cealalta . Ma rog , o explicatie rapida si simplista ) . Doar daca faci un variometru . Dar asta e o alta discutie ... Ai oleaca de antena ? Probabil vei receptiona studioul teritorial Craiova ... daca locatia trecuta de tine e corecta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am una de 70 de metri , ,,long wire,, .

Dar observ ca mi-ati citit deja profilul ,sau gresesc ?:))

Daca ati tot precizat de Radio Cultural as vrea sa stiu de unde emite ,eu prind cu radioul meu Radio Actualitati si as vre sa prind si Culturalul

Link spre comentariu

Pai da ... nu e interzis ! Oricum , nu scrie nimic de long - wire ! Felicitari , sigur o sa auzi ceva ... Incearca cu o dioda de detectie , in paralel cu o casca de impedanta mare . ( eu am avut o pereche de casti radio , 2 X 2200 ohmi ... cred ca le am si acum ! ) . Pune la o borna antena , la celalalt un " pamant " bun . Esential si acesta la indeletniciri de acest gen . Este cea mai " cruda " forma de radioreceptie , un pic incorecta . Dar rapida si " semnificativa " ! Antena ar trebui prevazuta cu un comutator pentru conectarea la pamant , cand nu o folosesti . Mai apar traznete , sau electricitate statica , atunci cand bate vantul . Un bec cu neon , din acela de la creioane de tensiune , ar fi bine de conectat permanent intre antena si pamant ... In fine , pot fi si scheme mai elaborate de protectie , ceva eclatoare etc . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

N-ati observat ca dupa ce mi-a mentionat locatia a si schimbat si felul de adresare ??:)))

Oricum ,cred ca aveti dreptate !

Pai da ... nu e interzis ! Oricum , nu scrie nimic de long - wire ! Felicitari , sigur o sa auzi ceva ... Incearca cu o dioda de detectie , in paralel cu o casca de impedanta mare . ( eu am avut o pereche de casti radio , 2 X 2200 ohmi ... cred ca le am si acum ! ) . Pune la o borna antena , la celalalt un " pamant " bun . Esential si acesta la indeletniciri de acest gen . Antena ar trebui prevazuta cu un comutator pentru conectarea la pamant , cand nu o folosesti . Mai apar traznete , sau electricitate statica , atunci cand bate vantul . Un bec cu neon , din acela de la creioane de tensiune , ar fi bine de conectat permanent intre antena si pamant ... In fine , pot fi si scheme mai elaborate de protectie , ceva eclatoare etc . 

Multumesc ,am citit asta in carti .Am incercat ce mi-ati spus ,dar nu am mers pana nu am inseriat un condensator de 220 pF .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări