Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica apartament

Nucleu

Postări Recomandate

Nu de multa vreme m-am mutat iar in noul apartament am la baie bucatarie si hol becuri "spot" dar nu imi explic ce se intampla cu ele, se ard intr-o veselie! In bucatarie becurile nu mai functioneaza dar nu m-am bagat sa studiez problema deoarece mai am si pe mobilierul din bucatarie becuri ...in hol este ok dar in baie este ceva de groaza...! Daca dau cu pumnul in chiuveta ...sau lovesc oglinda din gresala se arde becul... :sparge: am ars pana acum vre-o 20 de becuri...! Ultima intamplare...: aprind becul...si sterg oglinda si becul incepe sa lumineze de 3 ori mai tare...se facu ziua la mine in baie..si raman surprins... il las 10 minute asa... si il sting si il aprind..si a fost ok! dupa 10 minute de stat stins il aprind si "POC" sa ars :sparge: Am o factura la curent foate incarcata... adica unde aveam masina de spalat si frigider si comp care mergea aproape non stop nu plateam cat platesc acum si aici functioneaza doar computerul! De cate ori mi se arde becul sare si o siguranta...! Spoturile au ceva surse prin perete ??? (nu stiu daca sunt la 220V sau la 12V)Poate ma ajuta si pe mine cineva sa inteleg in mare ce se intampla! :freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nucleu

3

• zal

2

• Dr.L

2

• doru3160

2

Top autori în acest subiect

De cate ori mi se arde becul sare si o siguranta...! Spoturile au ceva surse prin perete ??? (nu stiu daca sunt la 220V sau la 12V)

Cind mai schimbi unul uita-te ca scrie pe elParca alea cu picioruse subtiri sint la 12V si alelalte cu picioare groase cu cap sint de 230V
Link spre comentariu

Salut,e simplu de aflat,pui un bec de 220V si daca nu se aprinde inseamna ca e pe 12V,dar daca era pe 220 si bagai un bec de 12 nu mai apucai sa-l vezi aprins...Cat despre tensiune,nu e exclus sa ai 235-24o V pe retea,am intalnit cazuri,unde din cauza ca reteaua a "ramas in urma" cu dimensionarea,maresc din traf(din postul de transformare)tensiunea pt ca in momentele de varf sa nu aiba cadere mai mare decat cea admisa(tensiunea pe retea are voie sa aiba valori cu 10%mai mici sau cu 20% mai mari),dar si asta e simplu de aflat,un banal voltmetru pe retea te lamureste fara nici un fel de problema,nu te astepta sa rezolve altii problema pt ca fara masuratori la fata locului(pe care nici tu nu le-ai facut)nu o sa poata nimeni sa-ti dea un raspuns care sa te "lumineze"...

Link spre comentariu

Asa-i omul,se gandeste la ce-i mai rau...da poate contorul de la apartamentul vechi era "puturos",asta nu se pune :rade: desi cel mai usor e sa bagi un consumator "calibrat"timp de o ora(sa zicem de 1000W) si dupa o ora(sau mai repede,dar va creste eroarea de masurare)faci o noua citire,unde tre sa-ti iese cu 1Kw mai mult,in felul asta te edifici.Se poate intampla ca "vecinul amabil"care prezumtiv consuma pe contorul tau,in momentul cand faci verificarea recomandata mai sus,sa nu fie si el pe consum,si atunci nu ai de unde sa-l stii,dar daca verifici si nu iese bine,poti cere dupa asta o verificare oficiala,desi nu cred ca e "mai vioi contorul",fiind proaspat mutat,banuiesc au schimbat si contorul la intocmirea contractului pe noul proprietar,asa ca tot de la spoturi cred ca ti se trage...daca ai 6 bcX50W dintr-un foc ai 300W si lumina mai proasta ca la un bec normal de 100W( asta doar la o incapere),si nu cred ca-s numai 6bc.... :rade:

Link spre comentariu

Da.. am sa ma pun sa masor probabil maine tensiunea la bec...! Becul este cu picioruse subtiri deci probabil la 12V si am o gramada de improvizatii in spatele oglinzi ceva fire si ceva module unele dezactivate etc...! Conttorul este digital....sa nu cumva sa le scape vre-un watt pe din afara din cauza contoarlor vechi...! Am impresia ca sursele pentru 12V de la becuri sunt buba! Si acuma ca sa imi fac o idee intr-o casa unde compul functioneaza aproape 10 ore pe zi si asta e consumatorul de baza... va apropiati cu factura de 200 lei? :sparge: Mersi!L.E. : M-am pus si am verificat! becul este la 220V atata am pe borne... fara bec si cu intrupatorul inchis... Dar constat cu uimire ca dupa ce deschid intrerupatorul (adica in pozitia in care becul ar trebui sa fie stins) am pe borne 8 V tensiune alternativa... asta de unde mai apare? :bataie

Link spre comentariu

Avem si noi spoturi la birou, pocnesc ca floricelele de porumb. Cumparam in fiecare luna cu sacosa. Nu stiu cum au fost gandite dar rezista foarte putin fata de orice altfel de becuri... :sparge: Pune orice numai spoturi nu!

Link spre comentariu

Daca contorul e nou si digital,nu masoara puterea aparenta? In cazul asta,sursele in comutatie fara PFC te rup la buzunar(spikeuri de curent)Spoturile se ard pentru ca nu sunt ventilate,eu am unul de peste 1 an,racit cu un mic ventilator

Link spre comentariu

Avem si noi spoturi la birou, pocnesc ca floricelele de porumb. Cumparam in fiecare luna cu sacosa. Nu stiu cum au fost gandite dar rezista foarte putin fata de orice altfel de becuri... :sparge: Pune orice numai spoturi nu!

apai vrei sa dea fabrica de bece faliment .... bretrebe si ei si magazinu sa traiasca ..... ca deh..... E CRIZA :nas: :da
Link spre comentariu

Daca contorul e nou si digital,nu masoara puterea aparenta? In cazul asta,sursele in comutatie fara PFC te rup la buzunar(spikeuri de curent)Spoturile se ard pentru ca nu sunt ventilate,eu am unul de peste 1 an,racit cu un mic ventilator

Da am observat ca se incalzesc rau de tot...dar e ard daor la socuri ...repet...! cand ating oglinda sai ceva ce are legatura cu becul si vibreaza putin..face poc..!
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator vdrapaca

Pai filamentul,fiind foarte incins,nu mai face fata la vibratii si se rupe/se atinge unde nu trebuie

Si eu pateam la fel cu spoturile... dar cineva mi-a divulgat un secret:NU trebuie atins becul (balonul de sticla) cu degetele! Pe maini inevitabil sunt urme de grasime. La temperatura mare de functionare a becului, grasimea reactioneaza cu sticla de quart rezultand oxid de siliciu. Azi un pic, maine un pic si pana la urma balonul de quart se strapunge si incepe sa intre aer care duce la oxidarea accentuata a filamentului - acesta luminand din ce in ce mai puternic.In plus, datorita temperaturii mari la care functioneaza, spoturile nu sunt nerecomandate in spatii cu aburi si condens - nu stiu cine v-a facut proiectul de lumina pt baie si bucatarie, dar e la pamant :bataie. In mai toate manualele de amenajari interioare, pentru astfel de spatii sunt recomandate becurile reci (becurile de neon).BAFTA!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări