Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

Postări Recomandate

In primul rand felicitari pentru constructie. Si pentru idee.Au fost facute ce-i drept destul de multe probe, empirice, deoarece e destul de greu de calculat o "chestie" ca asta. Imi plac modelele, realizarea lor din punct de vedere mecanic adica. Cateva raspunsuri:Are nevoie de intrefier?Transformatorul de iesire nu are nevoie de intrefier, lucreaza in configuratie asemanatoare cu push-pull deci nu exista o componenta continua care sa produca saturatia miezului. Da, daca ar fi mai mic ar intra totusi in saturatie, ar avea si nevoie de intrefier, dar ... oricum nu ar mai face fata. Ceea ce se observa la analiza urmatoare.De ce se inroseste? Pai intrebarea ar fi mai degraba autoexplicativa daca ar fi completata cam in felul urmator"De ce merge prea rece sau prea fierbinte dar e greu de obtinut regimul corect?" Raspunsul poate fi gasit in comportamentul circuitelor cu rezistenta negativa, acestea au tendinta sa nu stea in echilibru, ci ori sa oscileze, ori sa se "agate" intr-una din cele doua extreme. Aici este intrucatva invers. Rezistenta sarcinii este neliniara, creste mult cu temperatura, iar impedanta de iesire a sursei de energie e prea mare.Cauza este ceva de acest gen: la debitarea pe o rezistenta mica (sarma de cupru prea groasa), propria rezistenta interna a circuitului oscilant in comutatie, plus efectul de saturare a miezului, caruia i se cere "prea mult", face ca pierderile sa fie prea mari, si puterea care se duce spre ansa e prea mica. Daca ansa e insa olecuta mai subtire de un anumit prag, miezul iese din saturatie destul de repede pe masura ce temperatura ansei creste, fiind chiar "pe prag". Puterea transferata creste rapid, incalzind ansa si mai mult, rezistenta acesteia creste, puterea ceruta de ansa scade, miezul se desatureaza aproape complet, puterea livrata creste rapid si ansa se "inroseste".cam asta ar fiConcluzia:Miez mai "serios" la iesire si efectul va dispare.Poate n-am dreptate. Dar n-ar strica sa incercati.De asemenea s-ar putea sa nu mai fie saturat daca mariti numarul de spire in primar cu vreo 40-50% (foarte empirica valoarea, dar in nici un caz 10-20%, e prea putin)Inca o data felicitari, pentru ca ati realizat ceva ce as fi vrut si eu sa fac ..odata.. dar n-am mai avut timpul necesar.. si acum pot doar sa ma bucur de realizarile altora, de pe margine.Ptr. domnul Nicolas.Intr-adevar, dupa cum ati remarcat in mod corect, transformatorul este cheia. Doar ca metoda prezentata de dvs este nitelus cam complicata...si mai mult teoretica. Unii oameni sunt mai degraba practicieni, experimentatori. Altii sunt mai mult teoreticieni. Putini le imbina pe amandoua. In electronica e bine sa le ai pe amandoua, in proportii cat de cat.. acceptabile. Departe de mine gandul de a supara pe cineva din cei prezenti, dimpotriva. Singurul lucru pe care vi l-ar putea inputa colegii de pe topic ar fi ca ati fost nitelus cam prea...advanced. Poate ca ar trebui doar sa imbracati concluziile teoretice intr-o formulare mai acesibila.Numai bine tuturor, si la mai mare! (...putere! :P)

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am citit tot acest topic, interesante realizari, chiar nu ma gandeam ca dintr-o pocnitoare de bec economic poti sati faci un pistol de lipit cu modificarile de rigoare Interesant este faptul ca se poate trage intre 50 si 70w din ia, asta imi indreapta atentia catre acest montaj

Link spre comentariu

Am citit tot acest topic, interesante realizari, chiar nu ma gandeam ca dintr-o pocnitoare de bec economic poti sati faci un pistol de lipit cu modificarile de rigoare

Interesant este faptul ca se poate trage intre 50 si 70w din ia, asta imi indreapta atentia catre acest montaj

chiar nu am masurat exact puterea la iesire, cablajul e intradevar de la bec economic dar tranzistorii am pus la 5 .... 7 amperi, si prevazut o racire, daca ansa e din otel ca cea din poza la diametru 1,8 mm lungimea de la suruburi pana la varf cca 4 ... 5 cm, tranzistorii nu se incalzesc. Mai sunt si ceva mici modificari, e valabil schema de pe paginile anterioare.

eu prefer varianta cu invertor de 12 volti de la becurile halogen gata construita, are putere ceva mai mica dar pericolul de curentare e mai mic, si ergonomia gen ciocan lipit. (tot cu ansa otel ca in poza de la postarea anterioara rezista alimentare nonstop, si nu am mai prevazut intrerupator)

Posted Image

Link spre comentariu

pe mine unul ma intereseaza tensiune de 140v la 0,3A

e o mica problema daca se doreste redresarea tensiunii din secundar, recomand o iesire cu priza mediana pt. rdresare bialternanta, iar de la priza mediana la masa se include o bobina de soc. Pt 140 volti tensiune cred ca ar merge diode ba159, doar trebuie experimentat pt a se vedea ce iese.
Link spre comentariu

Eu vreau sa alimentez un amplif cu lampi iar tensiunile necesare sunt 200v 0,3 ; 350v 0.1a ;12v 0,2a ;15v 3a si 6,3 1a Cu doua astfel de montaje as putea acoperi consumul, astazi am facut ceva teste iar inceputul este promitator Ma incanta pentru ca sptiul in carcasa amplificatorului este destul de mic. Am putea pune la punct jucarioara asta, ar putea fi de folos multora pe post de sursa pentru montaje mai putin energofage :da

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mihairazvan91

salutare, se poate sa ma ajute si pe mine cineva sa realizez si eu acel pistol de lipit... sunt nou si nu ma descurc se poate sa explice cineva cap-coada cum a procedat.(foarte detaliat+scheme+valorile pieselor folosite, sarma cupru, tranzistori, etc), imi cer scuze ca fac off topic. Am incercat sa fac asa ceva si singuru lucru care mia esit a fost la cosu de gunoi. Repet sunt nou si pe forum si in electronica, adica nu sunt la o facultate de electronica etc etc. doar vreau sa invat electronica, peste cunostintele minime.deaceea doresc un raspuns mai concret... Salutare :rzb

Link spre comentariu

salutare, se poate sa ma ajute si pe mine cineva sa realizez si eu acel pistol de lipit... sunt nou si nu ma descurc se poate sa explice cineva cap-coada cum a procedat.(foarte detaliat+scheme+valorile pieselor folosite, sarma cupru, tranzistori, etc), imi cer scuze ca fac off topic. Am incercat sa fac asa ceva si singuru lucru care mia esit a fost la cosu de gunoi. Repet sunt nou si pe forum si in electronica, adica nu sunt la o facultate de electronica etc etc. doar vreau sa invat electronica, peste cunostintele minime.deaceea doresc un raspuns mai concret... Salutare :rzb

Citeste topicul cap-coada si nu astepta mura in gura, s-a scris tot ce cauti
Link spre comentariu
Vizitator mihairazvan91

da am inteles chestia asta... mai incerc odata :( sa vad ce iese dar nu cred ca prea curand ca am ceva treaba da o sa incerc sa vad :) multumesc orikm.de data asta tre sa ma culc de vreme ca sa ma trezesc de dim sa fiu cu mintea limpede :)) da de gandit nu gluma... nu e asa usor cum face sa para unii..:-j . bafta all

Link spre comentariu

da am inteles chestia asta... mai incerc odata :( sa vad ce iese dar nu cred ca prea curand ca am ceva treaba da o sa incerc sa vad :) multumesc orikm.de data asta tre sa ma culc de vreme ca sa ma trezesc de dim sa fiu cu mintea limpede :)) da de gandit nu gluma... nu e asa usor cum face sa para unii..:-j . bafta all

Nimeni nu face sa para usor de dragu de aface sa para usor, citeste tot cap coada ca nimeni nu-ti da mura in guraDupa ce citesti tot ai sa vezi ca se explica pe-ndelete tot ce trebue sa faci si de ce ai nevoie PS. mare atentie pt ca lucrezi cu 220v si dupa redresare vor fi prezenti 320v live iar o electrocutare accidentala i-tipoate fi fatala
Link spre comentariu

Am citit cap coada aceasta tema si ma atrage destul de mult ideea unui pistol de lipit aparent atat de simplificat, cel pe care il am eu este destul de vechi si peticit si ar cam cere unul nou, dar cum un pistol bun nu este tocmai ieftin as incerca si eu varianta asta, am ceva mici nelamuriri/probleme, asta mai degraba ca sa fiu sigur de valabilitatea componentelor deoarece desi am ceva experienta in electronica totusi nu am lucrat cu sursele in comutatie, asadar tranzistori exact cum a postat @anicai nu am gasit dar pun aici ce am inteles eu ca ar merge si este de gasit si rog sa imi confirmati daca vreuna din variante este ok:

BUF405A - 1000V; 7,5A; 80W

BUT11A - 1000V; 5A; 83W

BUT12A - 1000V; 8A; 125W

2SC3320 - 400V; 15A; 80W

Ce am inteles eu legat de acesti tranzistori este ca trebuie sa aiba minim 400V tensiune C-E, si 5A, este corect? si daca da atunci este vreuna din variantele de tranzistori postate de mine, valabile? Si legat de acel nelipsit diac, ce am gasit eu este DB3 ( DIAC 28-36V 2A 32V NOM ), este ok si asta? Daca da atunci cu restul nu am probleme si ma voi apuca de teste dupa achizitionarea componentelor, in caz de reusita o sa va tin la curent cu detaliile :scarpin

O seara placuta si cat mai multe realizari.

Link spre comentariu

Am citit cap coada aceasta tema si ma atrage destul de mult ideea unui pistol de lipit aparent atat de simplificat, cel pe care il am eu este destul de vechi si peticit si ar cam cere unul nou, dar cum un pistol bun nu este tocmai ieftin as incerca si eu varianta asta, am ceva mici nelamuriri/probleme, asta mai degraba ca sa fiu sigur de valabilitatea componentelor deoarece desi am ceva experienta in electronica totusi nu am lucrat cu sursele in comutatie, asadar tranzistori exact cum a postat @anicai nu am gasit dar pun aici ce am inteles eu ca ar merge si este de gasit si rog sa imi confirmati daca vreuna din variante este ok:

BUF405A - 1000V; 7,5A; 80W

BUT11A - 1000V; 5A; 83W

BUT12A - 1000V; 8A; 125W

2SC3320 - 400V; 15A; 80W

Ce am inteles eu legat de acesti tranzistori este ca trebuie sa aiba minim 400V tensiune C-E, si 5A, este corect? si daca da atunci este vreuna din variantele de tranzistori postate de mine, valabile? Si legat de acel nelipsit diac, ce am gasit eu este DB3 ( DIAC 28-36V 2A 32V NOM ), este ok si asta? Daca da atunci cu restul nu am probleme si ma voi apuca de teste dupa achizitionarea componentelor, in caz de reusita o sa va tin la curent cu detaliile :scarpin

O seara placuta si cat mai multe realizari.

Cei mai buni ar fi , dar nici restul nu-s chiar de lepadat

BUT12A - 1000V; 8A; 125W

2SC3320 - 400V; 15A; 80W

Diacul e bun si el

Link spre comentariu

Tocmai am terminat testele cu succes as putea spune la un asemenea dispozitiv pentru un prieten, alimentarea se face de la un transformator elecrtonic pentru becuri cu halogen de 12 V, am scos stransformatorul de putere de pe alimentator i-am scos doar secundarul, primarul ramanad cel care este pe el deja bobinat, ca secundar am folosit 2 bare de cupru in paralel de la un electromotor auto ( statorul sau ), ansa de cupru 1,1 lungime totala de 10 cm, s-a comportat destul de bine, ansa se incalzeste suficient de rapid, ( nu se inroseste, dar nici nu am nevoie de asa ceva ), in schimb miezul nu se mai incalzeste deloc, doar ceva caldura transmisa de la secundar, dar acceptabil, finalii nici fara radiatoare nu au probleme, doar dupa mai multe minute de sarcina se fac putin calduti, asadar cu un radiator potrivit nu se pune problema racirii, asadar pana aici toate bune din cate se pare :da Totusi vreau sa incerc si schema propusa de @anicai ceva mai simplificata si sa-mi asamblez si mie o jucarie din asta si mai am ceva modificari/adaugiri in cap ( la improvizatii sunt expert :)), dar intai sa-l vad ca merge asa si pentru asta intai sa-mi achizitionez componentele si mai vedem apoi, o sa revin sper cu vesti bune, si de ce nu, si cu poze :freaza: O zi buna va doresc si cat mai multe realizari.

Link spre comentariu

Salutari stimati forumisti ;)

Am testat inca o asemenea jucarie de data asta pe schema propusa de @anicai si spre norocul meu am gasit un bec din acela economic al carei montaj era facut chiar cu acea schema deci nu ma mai stresez eu cu PCB-ul ca oricum nu dispun de metode profi de realizare a lui :rade: , o sa pun poze mai jos pentru exemplificare, ( stiu nu arata prea bine acum dar nu-i bai, rezolvam noi :d) am scos traful de pe placa, am scos si condensatorul inseriat cu plusul ce venea pe tub si am inseriat 2 conzi de 47n/400V capetele libere le-am pus unul pe plus si unul pe minus, iar de la jonctiunea dintre ei mi-am legat un capat al bobinei trafului, celalalt capat l-am luat de la intrarea in acel mic drosel, ca tor am gasit unul negru care era intr-o sursa de PC folosit ca filtru pentru cablul de alimentare de 220, am bobinat 90sp cu 0,4; secundarul l-am facut tot din bara de la electromotor auto, 3 bare in paralel, ansa de cupru 1,1 ceva mai lunga la primele teste, vreo 6 Cm de la suport pana la capat, dar oricum asta e pentru teste, care se pare ca au mers ok, ansa se incinge satisfacator, tranzistorii fara racitoare se incalzesc dupa ceva timp de sarcina insa nu prea tare si oricum asta o rezolva un radiator, acum ramane sa achizitionez o carcasa de pistol si sa inghesoi acolo tot montajul ca loc ar fi. :freaza:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

PS: Intrebare de inceparet :)

Ar putea fi oare adaptat un asemenea montaj pentru obtinerea unei surse in comutatie cu scopul alimentarii unui amplif auto? imi doresc tare mult sa realizez un asemenea montaj insa nu dispun de osciloscop si nici de unele componente de la schemele mai avansate insa cum acest montaj in principiu comuta tensiunea continua in alternativa ( sau cel putin asa inteleg eu ca n-am experienta in sursele de comutatie ), ma gandeam ca chiar si la 12V alimentat se poate cumva modifica sa se obtina o tensiune alternativa cat de mica pe iesire, ca apoi se rezolva cu traf ridicator ( la asta ma pricep :da ), ce spuneti este posibil ce zic eu sau doar bat campii? :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări