Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

Postări Recomandate

frumos.am si eu asa ceva facut nu cu mult timp in urma. schema folosita a fost de la un alimentator de becuri halogen care din fericire avea trafo de forta tot un toroidal si a fost mai usor. Am reusit sa bag partea activa intr-un incarcator de telefon ,iar torul de iesire cu doua fire l-am dus separat, cu un intrerupator . in sarcina , adik at cand actionam intrerupatorul curentul consumat de la priza era de 300mA iar in gol fara actionarea intrerupatorului era de cativa micro-amperi. Intradevar se ca incalzeste torul de iesire dar din cauza ca secundarul se incalzeste f tare, de altfel nu s-ar incalzi deloc. O alta problema ar mai fi si faptul ca o singura spira a secundarului este prea mult si daca se tine mai mult actionat, ansa se inroseste si in scurt timp se distruge. De altfel functionarea este destul de buna. Eu foloseam ansa de 2,5mm , dar tot se inroseste. pt a evita asta am folosit in primar mai multe spire , insa se comporta normal, adik ca un pistol de lipit normal. In prima configuratie cu 60 de spire ansa se incalzea instantaneu dar se inrosea imediat si dupa putin timp crapa. ca finali am folosit MJE13009 ,se incalzes un pic da nu crapa .In secundar am folosit o bara de Cu masiv de 4x6mm. Am incercat si cu o bucata de conducta de Cu pt instalatii termice cu diametrul de 10mm, dar ....puteam face din el aparat de pirogravat(cred ca asa se zice), se inroseste belea ansa chiar daca este destul de lunga. problema se poate rezolva daca s-ar limita cumva puterea consumata. Daca cineva are idei cum se poate face asta il rog frumos sa ni le impartaseasca. Hai sa auzim de bine.

Link spre comentariu

20 min de functionare continua ar fi o problema si pentru un pistol clasic. La puterea pe care a-ti stors-o din respectivul montaj si vazind ansa de fier rosie mi-a venit o idee, cred ca s-ar putea face cu acesta o statie de aer cald destul de buna.

duce si mai mult de 20 min cred, sapt?mâna care vine las totul conectat pân? crap? s? fac testul de rezisten??, numai c? tre sa izolez in straturi secundarul de miezul bobinat pentru a mic?ora cantitatea de caldur? radiat?.puterea consumat? de la re?ea ar fi cam 75wati, ?i daca e vorba de de pistol de lipit cu aer cald nu are putere suficient?.
Link spre comentariu

problema se poate rezolva daca s-ar limita cumva puterea consumata. Daca cineva are idei cum se poate face asta il rog frumos sa ni le impartaseasca. Hai sa auzim de bine.

la început se face în a?a fel s? ob?inem cât mai mult? putere, de limitat e mai simplu cu un variator cu triac special pentru halogene cu invertor.
Link spre comentariu

Frumos proiect :aplauze mi-ai dat o ideie, o sa imi fac si eu un astfel de pistol, dar sa il fac la 12V. :da

la asta m? chinui în momentul de fa??, dar nu reu?esc s? scot putere pentru ans? se poate cu tl494 ?i dou? mosuri de 90 amperi NTB90N02, dar numai nu vrea ?i pace, acela?i choper cu 5+5 spire primar multili?at 10fire0,35, ?i secundarul de mai sus. duce numai ansa de fier, de cupru nu vrea si pace.

cam mult consuma la dumneavoastra, la mine consuma 0,1 A in sarcina, deci vreo 23 W, si topea de rupea cu ansa de 1,5 mm

aparatul meu de m?sur? e cam faultat, un mavo 35 dar care a trecut prin multe bubuituri.
Link spre comentariu

o ideie pentru cei care vor s? nu se complice prea mult, dar aceasta poate fi ?i un pas pentru cei care vor un pistol de lipit pentru 12 vol?i.- se bobineaz? 8 spire pe aceia?i ferit? (17,5mm diametru exterior, 10mm diametru interior ?i 28 mm lungime) cu fir multifilar 8x0,4mm, secundarul acela?i de anterior ?i ansa de o?el d=1,4mm- se folose?te pentru a alimenta juc?ria direct un invertor pentru halogene f?r? modific?ri, lungimea aliment?rii pe 12 vol?i cam 1 metru, rezist? la alimentare nonstop, ?i am f?cut proba la dezmembrarea unei pl?ci de monitor. Pentru cei care vor juc?ria la 12 vol?i pot alimenta choperul cu un full bridge.

Link spre comentariu

Cel mai mic ciocan lipit sau pistol cum vre?i s?-l numi?i

Posted Image

performan?e de func?ionare mult mai bune ca un pistol lipit : woolworth (sigur china) comparativ cu cel românesc nu m? pot pronun?a, test alimentare f?r? oprire cca 60 min (dezmembrat o plac? cu piese)

Constructie:

dimensiuni ferit?: L=28mm, De=14mm, Di=7,4mm

primar 8 spire cu 4 fire D=0,4mm

secundar 1 spir? dou? fire D=2mm

ansa o?el 1,4mm

alimentare direct de la un invertor halogene de 12 vol?i.

Link spre comentariu

unde i gasit invertorul pt halogene ,ca eu tot caut si nu gasesc , am unul acasa da au puscat tranzistori....

e asa greu de reparat ? tranzistori echivalen?i merg but21c, buf636, 2sc4242, 13007 parc? ?i al?ii care s? aib? tensiune peste 400 vol?i colector emitor ?i un curent de colector peste 5 amperi.invertoare aveam pe acas?, provenien?? UK
Link spre comentariu

te rog mai pune o poza - doua cu primarul ! mc

Posted Image

e alimentat din 12 vol?i ~ invertor halogene cca 60wa?i

mai mult as vrea unu nou pt carcasa , eu am numai placa.....

am în?eles, caut? dac? vrei pentru aplica?ia asta un invertor bec cu neon economic pe baz? de diac ?i schimb?-i tranzistorii, ar incape într-un înc?rc?tor de telefon cu pu?in efort.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări