Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

Postări Recomandate

cu 100 spire in primar ar trebui sa incerci cu o ansa scurta(ansa chiar trebuie sa fie scurta,ca ea se incalzeste cam toata,dar doar varful il folosesti)

De-a lungul vremii am avut ?i eu tendin?a de a folosi anse mai scurte la pistolul de lipit clasic românesc, dar dup? un timp am ajuns la concluzia s? las lungimea ei atât cât e proiectat? de fabricant. De ce ? la o ans? scurt? se înc?lzea inutil transformatorul prin propagare termica ?i prin supra solicitare. O ans? lungime normal? mai are ?i un efect de înmagazinare energie caloric? atunci cînd puterea este insuficient?.

Foarte tare ultima poza,se vede ca muncesti mult la ele!

nu ?tiu la ce te-ai referit la invertor sau la transformator.Am deschis acest topic dearece nu prea se mai g?sesc de cump?rat pistoale de lipit românesti care se fabricau inainte, ce se fabric? acum cu anse din aliaj ?i transformatoare subdimensionate sunt o porc?rie. Mi s-a p?rut c? execu?ia e relativ u?oar? circa 2 ore .Sper c? mai exist? interesa?i de acest pistol cu invertor care s? aduc? contribu?ii la neajunsurile existente. Eu ca neajuns am vazut înc?lzirea tranzistorilor cred c? din cauza comuta?iei defectuase.
Link spre comentariu

este aproape gata, merge de rupe cu sarma de 1 mm (ii trebuie mai groasa deoarece o topeste in 15-20 sec)

in primar cca 90 sp/0,5 mm, secundar 2 bare de cupru infasurate in panza de bumbac pt trafuri

finali MJE13007

miezul este identic cu cel din testele trecute

trebuie sa fac un maner la traf cu intrerupator, sa pun un radiator mai mic pt finali(ala l-am avut la-ndemana), lipit de alimentator si este gata

Link spre comentariu

da, alimentarea leste bagata in cutiuta aia mica, si traful e legat cu fireda, poate am reinventat pistolul de lipit, dar fata de namila de well ce-o aveam de 100 W care avea 2 kile care-ti amorta mana,acest pistol este o miniaturizaresunt multumit de realizarea mea, maine voi face un mic radiator si eventual manerulc_anicai :am pus condensator de filtraj de 150 uf si merge mult mai bine sursa, sa stiti ca are efectfara condensator traful bazaie in sarcina cu condensator nuLater teste: am pus sarma de 1,5 mm si merge bine, dar se incalzeste tare secundarul, posibil ca ansa are doar 5,5 cm(de la varf la platbant)o sa vad ce zice cu anse de 7-8 cmeventuat sa pun 3 platbant-uri in paralel

Link spre comentariu

Este vreo problema cand apropii ansa (pe directie coaxiala) de o bobina deschisa?

Se poate intampla sa se induca tensiuni/curenti importanti in circuitul ei (sau prin trasee), ai masurat cumva?

Din cate stiu, exista de multi ani asemenea pistoale de lipit fabricate si disponibile comercial, dar in general sunt destinate mai mult lipiturilor in electrotehnica si instalatii electrice...

se induc curen?i dac? ansa e aproape de anumite bobine, ?i se pot arde mosfeturile de putere mic? datorit? curen?ilor indu?i numai dac? are loc rezonan?a în acel circuit ceea ce e pu?in probabil, tensiunea pe ans? e circa 1,5 vol?i iar frecven?a aproximativ 15khz
Eram foarte curios daca ai verificat ceva in acest sens, in special la un cuplaj mai strans.

In ceea ce priveste efectele induse, conteaza inductantele implicate (ansa dar si circuitul cuplat) si -la asta ma gandisem de fapt- curentul prin ansa si frecventa lui...

In mod sigur curentul de zeci de A la 15 kHz prin ansa va avea efect puternic asupra unor circuite active de semnal mic...

Poti incerca cu o mica bobina conectata direct la un miliampermetru capabil sa masoare curenti de banda larga (sau de frecventa respectiva), si cuplata cu ansa...

Link spre comentariu

c_anicai :am pus condensator de filtraj de 150 uf si merge mult mai bine sursa, sa stiti ca are efectfara condensator traful bazaie in sarcina cu condensator nuLater teste: am pus sarma de 1,5 mm si merge bine, dar se incalzeste tare secundarul, posibil ca ansa are doar 5,5 cm(de la varf la platbant)o sa vad ce zice cu anse de 7-8 cmeventuat sa pun 3 platbant-uri in paralel

- eu am folosit tot timpul condensator între 10 micro ?i 100. (riscul de ardere a tranzistorilor e mai mare in acest caz) Acest lucru implic? ?i o rezisten?? de ?oc înaintea pun?ii. - secundarul oricum se înc?lze?te mai tare comparativ cu pistolul clasic deoarece are iner?ie mic? datorit? volumului ?i se transmite c?ldura de la ans?.- trebuie acordata mare aten?ie la izola?ia termic? între secundar si transformator, deoarece acesta se comport? ciudat dac? se înferbânt?. p?rerea mea este c? trebe l?sat aerul ca izolator.lungimea ansei eu zic c? e ok 6,5 cm sarm? 1,8 diametru dar la sarma de 1,5 poate fi ok ?i 5,5cm.

Platbanda se incalzeste si de la efectul pelicular :da @c_anicai -ma referam in special la traf,dar tot proiectul implica munca serioasa!

Mul?umim de aprecieri, acestea se cuvin dup? un an de foc de la finalizarea juc?riei. Dar mai bine acum deoarece atunci pot fi înjur?turi. :da
Link spre comentariu

foloseste bec de 250 sau 500 wati in serie cu alimentarea la 220 pe perioada testelor, si fara condensator electrolitic, dup? ce ti se pare totul ca ar merge ok, conectezi ?i condensatorul electrolitic de filtraj, in acest caz urm?re?ti temperatura finalilor pe cel putin 20 min conectare continua chiar dac? se distruge ansa, dac? totul este ok becul se inlocuieste cu o rezistent? de 10ohm-5wati plus siguran?? definitiv.

cauta tranzistori BU508DF/DIV 1,55 lei buc, au dioda http://www.mivarom.ro/catalog/index.php ... =2a&page=2

Link spre comentariu

Miezul se incalzeste ori ca e frecventa prea mare,ori putereaAla e miez de filtrare,ca traf nu face mare lucruIncearca cu un traf dedicat,de ex dintr-o sursa pc

miezul e foarte ok cu 10 spire pe secundar ?i halogen de 100wati, dar sunt probleme cu transmiterea caldurii de la secundar, în 20 min alimentat continuu caldura transmisa de ansa face ravagii
Link spre comentariu

miezul e foarte ok cu 10 spire pe secundar ?i halogen de 100wati, dar sunt probleme cu transmiterea caldurii de la secundar, în 20 min alimentat continuu caldura transmisa de ansa face ravagii

20 min de functionare continua ar fi o problema si pentru un pistol clasic. La puterea pe care a-ti stors-o din respectivul montaj si vazind ansa de fier rosie mi-a venit o idee, cred ca s-ar putea face cu acesta o statie de aer cald destul de buna.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări