Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

Postări Recomandate

Pai daca secundarul curenteaza, nu e clar ca traful nu e corect izolat?Corect e sa se foloseasca sarma dublu sau trimplu izolata, mai ales in cazul in care nu se foloseste o folie de izolare suplimentara. Pana la urma e un traf conectat la retea si trebuie aplicate toate normele de electrosecuritate. Cu priza nu-i de gluma! :speriat

Link spre comentariu

Cu o pagina in urma,e descrisa constructia trafului...''Pun schema variantei cu alimentare la 220V;eu am facut traful pe ETD39,ca asta am la dispozitie,sigur merge altceva de sectiune identica sau mai mare,EE33,etc;in primar merg 100-150 spire,cu diametrul cat mai mare;fara carcasa,cu bobinare migaloasa,spira langa spira,folie termorezistenta intre straturi,am bobinat cca 120 spire,cu 0,5mm diametru.Secundarul l-am facut din teava de cupru,de 12mm diametru,1mm grosime,aplatizata la mijloc,sa ocupe cat mai putin loc in fereastra.Trebuie sa ramana ceva spatiu,atat intre miez si secundar,cat si intre primar si secundar.Asta pentru racire,teava se incinge peste 100 grade...''Se vorbeste de folie termorezistenta intre straturi si ''ceva spatiu intre primar si secundar''.In poza cu pistolul de lipit,se si vede distanta lasata intre primar si secundar.Asa ca eu unul nu-mi pot explica aparitia scurtului.Am insa convingerea ca dupa ce-l va contacta pe cel ce a construit pistolul,misterul se va elucida.Eu unul ma opresc aici in a-mi da cu parerea.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ar merge,dar nu vad avantajul la 200W;s-ar justifica la puteri mai mari.In plus,reglarea curentului la pistolul discutat aici,se bazeaza pe reglarea frecventei semnalului de comanda.Curentul prin ansa e maxim la frecventa minima,minim la frecventa maxima.Daca s-ar folosi rezonanta,s-ar obtine maximul undeva intre frecventa minima si cea maxima,deci mai dificil de facut reglarea curentului prin ansa.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Am lucrat si eu cu un invertor facut dintr-unul de halogen . dupa niste experimente am renuntat la cel cu traf de comanda si bipolari pentruca comutatia nu era optima si mai mult era influentata de sarcina. la sarcini mari convertorul nu mai intra in autooscilatie chiar si cu circuitul ala cu diac si crapat tranzistorii. plus ca nu putean regla frecventa.

Am folosit modelul cu ir2153 cam aceas schema de aici construita de voi , si cu feturi ir830, ca astea aveam . am reusit sa scot dintr-o ferita oala de 32-35mm diametru 150w (24Vca) dar cu incalzirea miezului de ferita. concluzii cu cit era frecventa mai mare cu atit puterea transferata era mai mica. Aeu am folosit o plaja de frecventa de la aprox 10khz unde puterea era maxima pina la 55khz unde era minima .becul de 24V abia se mai aprindea. desii in gol tensiunea secumndara era aproximariv aceeas , ea cadea in sarcina mult mai mult cu cresterea ferecventei. asta se datoreste reactantei de scapari care variaza cu frecventa . (inductanta de scapari e trafului care depinde constructiv de traf, asezarea fizica a bobinelor, cit si de nr de spire primar/secundar este constanta cu frecventa dar reactanta nu ). rectanta intervine in modelul trafului . Solutia de reglare a puterii in ansa e prin varierea frecventei . orice alta metoda e prea complicata pentru scopul lucrarii.

la un acelas raport de transformare inductanta de scapari e cu atit mai mica cu cit nr. de spire primar si sec. este mai mic.

aceasta este si o modalitate de a regla curentul din sec ( caracteristica mai dura sau mai cazatoare) cind se doreste un raport fix de transformare. era o metoda folosita la trafurile de sudura. Demult gasisem niste formule dintr-un tratat de masini electrice de Richter traducere din germana pentru chestia asta cu rectanta de scapari si facusem un program in matcad-ul de dos pentru calcului unui traf . Am folosit softul pentru optimizarea unui traf de sudura de gabarit mic. din pacate am pierdut softul cu totul. Si cartile au facut picioare.

aici sec avind o singura spira nu se prea poate jongla in felul asta decit foarte putin . doar schimbind miezul cu unul mai mare si implicit avind un nr de spire in primar mai mic pentru acelas raport de transformare.

mai mult lucrurile sunt si mai complicate caci ansa se comporta neliniar cu frecventa si temperatura . defapt tot ansamplul traf-ansa trebuie tratat in toti parametri . facind ipteze simplificatoare nu se ajunge la un rezultat corect.

Dl .Nicolas care e mult mai avansat in acest fel de calcule cred ca ar putea face un model in acest sens.

Fara un asamblu ansa-traf bine opimizat rezultatele sunt precare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Đima Đima

Pistolul meu de lipit nu incinge repede si se cincalzeste carcasa foarte rau .. l-am desfacut acum caateva zile si avea 5 spire pe secundar dintre care am mai lasat decat 3 crezand ca o aiba mai multa putere ...(Daca mai tai din spire chiar asa e , ai puterea mai mare?) sa desfac si primarul sa scot si de acolo?

Link spre comentariu

Înainte să pui întrebări din astea , ”existențiale” , mai bine ai descrie ce pistol de lipit ai , ce face și ce nu face , etc. În principiu e de presupus că el a fost proiectat și construit optim deci nu prea ai cum să-i mărești puterea. ( Și chiar sunt curios la ce ai nevoie , pentru electronică puterea unui pistol de lipit este de cele mai multe ori , prea mare.)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări