Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

c_anicai

Postări Recomandate

lorik199 a spus:

primarul la transformatorul de forta l-ati alimentat direct de la iesirile pt tubul becului, fara alte modificari?

Primarul trafului e pus gen halfbridge cu doi condensatori 0.47micro-400v, şi ca tranzistori am folosit buw41b sau but21c

Sarma la ansa 1,8 milimetri diametru e prea groasa si 1mm e prea subtire o arde, cred ca ar merge 1,5mm de cupru dar nu am avut

încerc acum tot o schema halfbridge dar cu tranzistori nepolarizaţi si cu amorsare prin diac, cred că e mai bună, am schema în aer încă nu am facut cablajul, cred ca fac halfbridge cu IR2153, am găsit un circuit rătăcit şi încerc altă schemă.

transformatorul e pe un inel 17,5mm diametru exterior, 10mm diametru interior şi 28 mm lungime, 90 sp sarma 0,35 , secundarul bara cupru 2,5x8mm

probele se fac cu legare in serie pe reţea a unui bec 250 wati petru protecţie, se leagă prin siguranţă numai după ce se observă că nu se incălzesc tranzistorii.

-Modificare schimbat tranzistorii si 2 condensatori care aici sunt de 0,27-250v dar pe schema care o am in probe sunt cei menţionaţi de 0,47uF

Link spre comentariu

Ca secundar,pune in loc de bara aia mai multe sarme subtiri(izolate intre ele,in afara de capete) si sa vezi cum o sa mearga si la frevneta mai mare(daca duce miezul/tranzistorii)

Link spre comentariu

Este vreo problema cand apropii ansa (pe directie coaxiala) de o bobina deschisa?Se poate intampla sa se induca tensiuni/curenti importanti in circuitul ei (sau prin trasee), ai masurat cumva?Din cate stiu, exista de multi ani asemenea pistoale de lipit fabricate si disponibile comercial, dar in general sunt destinate mai mult lipiturilor in electrotehnica si instalatii electrice...

Link spre comentariu
Traian B a spus:

Este vreo problema cand apropii ansa (pe directie coaxiala) de o bobina deschisa?Se poate intampla sa se induca tensiuni/curenti importanti in circuitul ei (sau prin trasee), ai masurat cumva?Din cate stiu, exista de multi ani asemenea pistoale de lipit fabricate si disponibile comercial, dar in general sunt destinate mai mult lipiturilor in electrotehnica si instalatii electrice...

Puţin probabil, doar dacă s-ar atinge rezonanţa cu acel circuit sau bobină.

Tensiunea prin ansă e doar de circa 1,5V şi frecvenţa de circa 15kHz...

Link spre comentariu

am realizat schema desenata de sus si merge foarte bineam cumparat o sursa pt spoturi de 160 W, si la primul scurt au pocnit tranzistoriiam inlocuit finalii cu niste bux 81(1500V/15A) , rebobinat traful de comanda ca-n schema, inlocuit cele 2 diode arse din puntea redresoare si bagaa la lucruprimarul l-am lasat intact si cu secundarul sau , format din vreo 6 sarme de cam 0,4 in paralel(am lasat doar 2 spire), a topit instantaneu o lita dintr-un cablu utpacum este o mare invalmaseala pe acel cablaj, dar o sa-l aranjez, acum ca stiu ca mergemultumesc mult pt schema

Link spre comentariu

acum mi-am reamintit de unde provine inelul de ferit? 17,5mm diametru exterior, 10mm diametru interior ?i 28 mm lungime.ferita este de pe firul de înalt? tensiune de la trafuri de linii tv color sau monitoare.

Link spre comentariu

revin cu niste probleme , care sper sa le rezolvam impreunacu o spira un secundar, formata din 2 bare de cupru(de la electromotor de dacie) topeste sarma de 0,5 mm, cea de 1mm se-ncalzeste, inceapa sa friga dar nici pomeneala se se arda macar lacul de pe ea(este conductor de bobinaj)sarma de de 1,5 o incinge, dar mai slab ca cea de 1mmcu 2 spire, formate din 2 cabluri de 1,5 mm in paralel, nu se schimba mare lucru la sarma de cupru, dar am testat cu sarma de sudura (pt aparat cu argon) de 0,8 mm si se aprinde ca filamentul de la bec, dupa care se arde suspectez trafo de comanda, este cam micce credeti?acum recitind topicul si schemele am observat ca am omis condensatorul de filtraj, ar putea fi asta o problema?

Link spre comentariu

revin cu niste probleme , care sper sa le rezolvam impreuna

cu o spira un secundar, formata din 2 bare de cupru(de la electromotor de dacie) topeste sarma de 0,5 mm, cea de 1mm se-ncalzeste, inceapa sa friga dar nici pomeneala se se arda macar lacul de pe ea(este conductor de bobinaj)

sarma de de 1,5 o incinge, dar mai slab ca cea de 1mm

cu 2 spire, formate din 2 cabluri de 1,5 mm in paralel, nu se schimba mare lucru la sarma de cupru, dar am testat cu sarma de sudura (pt aparat cu argon) de 0,8 mm si se aprinde ca filamentul de la bec, dupa care se arde

suspectez trafo de comanda, este cam mic

ce credeti?

acum recitind topicul si schemele am observat ca am omis condensatorul de filtraj, ar putea fi asta o problema?

nu e necesar condensator d filtraj

pune o poz? s? v?d cum arat? ansa si transformatorul

trei cazuri 1.

miez e30 primar 90 spire sarma 0,45 secundar 1 spir? platband 2x8 mm ansa de 1,1mm o arde în 15 sec aprox ?i ansa de 1,8 mm tope?te cositorul cam la fel cu un pistol romanesc, poate un pic mai slab.

2. miezul prezentat de la început aceia?i situa?ie.

3. inel ferit? bobinat multifilar cu 5 fire de 0,25 70spire inel diametru 3cm ext 2 interior si un cm grosime nu merge de nici o forma, doar încalze?te pu?in ansa

dac? vrei pun o poz? cu transformatorul tip e care a mers si inelul care nu a vrut sa mearg?.

alt fapt se mai pun pe tor inc? 3 spire care alimenteaz? un bec de 6 vol?i.

dac? frecven?a de oscila?ie e în jur 10-15khz treaba e ok, îns? la frecven?? mai mare 40 khz nu merge chiar dac? becul se aprinde la fel.

editez:

adaog o poz? cu toate probele legate de acest caz.

Posted Image

de la dreapta la stânga.

1. prima bobin? cca 70 spire primar, ardea ansa prea repede.

2. a doua prob? bobina primar cca 90sp ansa de 1,2 mm deja e ars? ?i ad?ugit?.

3. traf e30 cu cca. 90 sp primar merge excelent cu secundarul ?i ansa de la punctul 5.

4. tabla de cupru 1mm grosime 18mm l??ime nu am avut timp s? încerc.

5. ansa cu tor bobinat primar multifilar cca 90 sp secundar platband 2x8mm (nu explic faptul dar nu vrea sa mearg?, dar dac? bobinez secundar câteva spire cca 10 aprinde halogen 50w)

6. alt tor de 26mm diametru nu merge la fel ca cazul 5 duce bec 50 w pe 10 spire sec.

7. traf tip oal?, cu diode si condensator, cca 90 sp primar multifilar secundar 10+10 spire duce excelent bec 50 wati halogen dupa redresare.

8. montajul folosit care schema e data pe site.

recomand ansa sarma cupru 1,5mm lungime 7 ... 7,5 cm de la varf la suruburile de prindere.

Link spre comentariu

cu sarma de 1,1 o inroseste destul de repede <10 seccu sarma de 1,5 nu reusesc nimic(ma refer sa topesc fludor)poze in atasamentacum merge bine pistolul, dar este nevoie sa caut sarma intre 1,1 si 1,5 mm pt ansaproblema era o asa-zisa spira in scurt, care era carcasa(se vede in poza destul de bine treaba)cu cablu multifilar merge mai bine parerea mea(32 litze)cred ca problema era din cauza carcaseisa vad ce-as putea face pt a putea folosi sarma de 1,5 mm, ca pana acum n-am reusitastept sugestii P.S : rezistenta de 150 K e smd (poate o sa verificati cablajul......) :ciuda:

Link spre comentariu

cu sarma de 1,1 o inroseste destul de repede <10 seccu sarma de 1,5 nu reusesc nimic(ma refer sa topesc fludor)poze in atasamentacum merge bine pistolul, dar este nevoie sa caut sarma intre 1,1 si 1,5 mm pt ansaproblema era o asa-zisa spira in scurt, care era carcasa(se vede in poza destul de bine treaba)cu cablu multifilar merge mai bine parerea mea(32 litze)cred ca problema era din cauza carcaseisa vad ce-as putea face pt a putea folosi sarma de 1,5 mm, ca pana acum n-am reusitastept sugestii P.S : rezistenta de 150 K e smd (poate o sa verificati cablajul......) :ciuda:

?i eu am problem? cu ansa de cupru 1,8 grosime, merge dar cam dureaz? 30 sec, dupa 30 sec tope?te tot. cred c? depinde de choper tare mult. m? refer la secundarul cu ans? de la poza -5- pus pe traful -3-nu am încercat înc? secundar multifilar.nu pot aprecia câte spire are primarul t?u, dac? sunt mai pu?ine de 90 sunt problemele care le descrii, ansa de 1,1 o arde prea repede din cauza tensiunii mari si ansa de 1,5 se comporta ca scurt ?i cred parerea mea sarureaz? miezul. se poate m?ri nr spire primar încearc? pân? la 120 chiar dac? sârma este de 0,35.Eu am avut mereu probleme cu miezuri toroidale ca cel din poza ta, te poti uita la postul meu anterior la explica?iile care le-am dat referitor la poza ata?at?.Cum se comport? tranzistorii t?i, m? refeream dac? se înc?lzesc.
Link spre comentariu

Alt test:

Se iau 50 fire Cu/Em d=0,5 lungime 12 cm care se cositoresc la capete si se introduc forţat în două ţevi de cupru diametru 6mm şi se cositoresc.

firul din care se face ansa, are lungime 16 cm diametru 1,8 mm

torul transformatorului L=28,5mm D=17,3mm int=10mm

primarul are 70sp cu/em 0,4

secundar pentru bec 6 vol?i 2 sp

-------------------

Ansa se încălzeşte mai rapid ca pistol de lipit românesc, zic asta deoarece pistolul romanesc nu topeşte ok cu ansă identică, fludor pentru lipit tevi de instalaţii apă care are temperatură mai ridicată de topire, comparativ cu fludorul pentru electronice.

Chestie negativă... tranzistorii but21c sau încilzit rapid în circa 30 sec chiar dacă am avut bec de 1000wati serie cu alimentarea, şi am oprit probele sa nu-i ard.Am folosit bobina cu cca 70 spire care o pregătisem mai demult, mi-a fost lene să bobinez alta, dar dupa cum vad că luminează becul de 6 volţi cu două spire cred că pe primar trebuie mai multe spire.

Miezul e de aceeaşi provenienşă de pe cablu înaltă tensiune de la trafuri linii monitoare crt.

Am mutat secundarul de mai sus pe un tor de la ieşire chopere halogene, şi mege mai greu.

Link spre comentariu

primarul meu are 62 spire de cam 0,5 mm(masor mai tarziu si spun exact)

transistorii folositi de mine, BUX81 -10 A/1000 V (imi pare rau de mica greseala facuta intr-un post anterior) cu ansa de 1mm stau destul de calzi

dar cu ansa de 1,5 mm frig de nu poti tine mana pe ei si nu-i pot tine mult pt ca ma tem sa nu-i ard

testele le-am facut fara radiator la finali

am citit postul tau cu explicatii depre miezuri, si am vazut ca nu prea ai reusit nimic cu miezuri de astea toroidale, dar pana fac rost de un miez mai bun ma chinui cu asta

o sa-ncerc sa mai bobinez vreo 30 spire

Link spre comentariu

primarul meu are 62 spire de cam 0,5 mm(masor mai tarziu si spun exact)

transistorii folositi de mine, BUX81 -10 A/1000 V (imi pare rau de mica greseala facuta intr-un post anterior) cu ansa de 1mm stau destul de calzi

dar cu ansa de 1,5 mm frig de nu poti tine mana pe ei si nu-i pot tine mult pt ca ma tem sa nu-i ard

testele le-am facut fara radiator la finali

am citit postul tau cu explicatii depre miezuri, si am vazut ca nu prea ai reusit nimic cu miezuri de astea toroidale, dar pana fac rost de un miez mai bun ma chinui cu asta

o sa-ncerc sa mai bobinez vreo 30 spire

am incercat cu 100 de spire multifilar 24fire 0,1 cu/em ?i bumbac pe deasupra (sârma provenea de la bobini chopere) ?i rezultat negativ ansa începe s? se înc?lzeasc? mai greu

Cred c? varianta cu 90 spire pe primar cu/em d=0,3 ?i platband cupru 8x2 mm a dat rezultatele cele mai ok cu torul cilindric.

Varianta cu secundar si primat multifilar înc?lzeste puternic tranzistorii, acum în circa 3 min de teste i-am pocnit, dar s-a meritat încercarea s? v?d ce diferen?e sunt.

Pentru cine nu are tor cilindric varianta cea mai recomandat? este un choper E30 cu intrefier aproape insesizabil 90 spire primar 0,35 sau 0,4 ?i la fel o semi-spir? 270 grade platband 8x2.

am încercat la e30 s? pun platband lat cât fereastra miezului ?i nu e chiar ok, miezul face g?l?gie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări