em2006 Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 ...mai delicata e prinderea sondei pe ansa,cat mai aproape de varf,pentru citirea corecta a temperaturii...Solutia e nepractica, mai ales ca ansa se schimba relativ des, pozitionarea corecta a sondei de temperatura de fiecare data fiind incomoda. Preferabila, in acest caz, mi se pare metoda indirecta, asa cum e la unele pistoale de sudat mase plastice cu aer cald. Metoda e viabila, eu am testat-o practic si am dispozitive in exploatare de ani de zile. Link spre comentariu
Mondan Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 1. Am gasit un traf pe 50Hz de vreo 12V 100W. Am debobinat secundarul, am mai lasat doar 2 spire in secundar, sarma groasa. Am prins-o cu o rigleta de prins fire de o ansa mica si: - daca ansa e foarte mica se incinge/inroseste, dar nu topeste ca e prea subtire si se raceste repede- daca ii pun o ansa mai groasa se incinge atat ansa cat si firele (cele 2 spire din secundar) Ce sa ii pun in secundar ? Cum sa il prind ? Dispun doar de piese din aparate vechi ! 2. Am vazut si apreciat montajul ala cu sursa in comutatie pentru becuri halogen. Postat la acest topic. Acum vreau sa mai incerc cu un incarcator in comutatie. Deci vreu sa trag 2 fire din secundarul sau, inainte de redresare, si la fel o mica ferita. Voi vedea cum va lucra reactia, care cred ca citeste tensiunea de pe condensatorul de iesire, poate de aici reglaj al puterii.Tor de ferita e bun ala de filtraj iesire al tensiunilor din sursa PC ? (cel mare) Are culoare verde-galbui daca o insemna ceva culoarea lui.La fel, din ce sa ii fac secundarul si cum sa il prind de ansa ? Ceva solutii mai la indemana.....M-am ars pe deget de mai multe ori cu chestia asta 3. Sugestia mea la montajul tau este ca daca tot l-ai facut frumos ca schema, cu driver MOS care autooscileaza, pune-i si o carcasa frumoasa gen pistol de lipit letcon, ala albastru. Idea cu condensatorii aia de 22uF/400V e beton. Daca nu mai oscileaza nu face bum.Ar mai fi interesant 2uF/400V in serie cu bobina primar ca la sursa de PC.Sau firele care duc la ansa sa fie o teava intr-o alta teava sa dea astept de letcon....? Link spre comentariu
Mondan Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 Cam asa arata modul de prindere la mine: dar aici parca nu este ansa de cupru, mda? La mine se incinge foarte rau si ansa si sarma din secudandarul trafului :cry: Ma uit pe tabele de rezistiviate: http://www.atelierulelectric.ro/rezistivitate.htm otelul are am de 6 ori mai mare rezistiviate decat cupru. Sa fi pus ansa de otel ? Ai o tensiune electromotoare in serie cu doua rezistene: ansa si sarma din secundarul trafului. Din ce sa fac, astfel, ansa ? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 La mine se incinge foarte rau si ansa si sarma din secudandarul trafului :cry: Ai o tensiune electromotoare in serie cu doua rezistene: ansa si sarma din secundarul trafului. Din ce sa fac, astfel, ansa ?Prin ansa si secundar,circula vreo 200A;de aceea la pistolul clasic romanesc,secundarul e facut din bara de 8x4mm.O sa spui ca nu-ti incapea prin tor asa ceva;stiu,de aia eu am folosit traf ferita..Si inca ceva;fara posibilitatea de a regla frecventa sau umplerea semnalului,cred ca e dificil de nimerit raportul corect de transformare.O alta observatie,concluzie a ''catorva'' ore de experimente,frecventa optima e undeva aproape de 10khz...Cu cat creste,cu atat puterea pe ansa devine mai mica. Link spre comentariu
geomx Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 dar aici parca nu este ansa de cupru, mda?La mine se incinge foarte rau si ansa si sarma din secudandarul trafului :cry: ............otelul are am de 6 ori mai mare rezistiviate decat cupru. Sa fi pus ansa de otel ?da ... acolo e ansa de otel (scrie autorul in primele pagini)....daca pui ansa de otel ai avea avantajul ca s-ar incalzi ceva mai putin secundarul intrucat rezistenta predominanta ar deveni cea a ansei dar mai mult ca sigur ca pt a se incalzi ansa de otel ar trebui sa maresti tensiunea pe ea adica sa reduci numarul de spire din primar si sa incerci sa mai adaugi ceva la sectiunea din secundar...asa cum spunea si colegul @pisica.... atata timp cat nu ai nici un reglaj de frecventa sau.... e cam greu de nimerit raportul optim al transformatorului (adica nr. spire....sectiuni ale sarmelor astfel incat sa-ti si incapa in torul respectiv)..... nu este imposibil dar trebuie ceva timp pt. teste..... Link spre comentariu
ionel sm Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Intrebare pt.@pisica matache:Recent am achizitionat un pistol de lipit de la dvs...De cat trebuie sa fie lungimea ansei si cat timp (maxim)se poate tine in stare de functionare?..As avea si o recomandare :pe viitor poate va ganditi sa-l dotati cu un bec pt. iluminat.Eu l-am testat si sunt multumit de el. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Puterea pistolului e max 220W;daca se depaseste,se arde siguranta rapida de 1A,inseriata cu reteaua.Ansa e sarcina sursei in comutatie;o ansa prea scurta si groasa,sau punerea in scurt a secundarului,cu potentiometru reglat pentru putere maxima,poate trage peste 220W,arzand siguranta.Am testat anse incepand cu 2,5mm in jos,pana la cca 0,3mm.Deci diametrul maxim ar fi 2,5mm la o lungime totala a ansei de minim 7-8cm.Pentru lipituri unde e nevoie de finete,eu folosesc 0,5mm diametru,pentru restul 2mm,in primul caz,5-6cm,sa fie mai rigida,in al doilea caz cca 7-8cm.Pentru diametre mici,se pleaca cu reglajul puterii de la minim spre maxim,pana la obtinerea temperaturii optime;altfel ansa se arde instantaneu,daca puterea e maxima.Ansele din sarma de cupru,nu otel sau alte minunatii..Teoretic pistolul poate fi alimentat nonstop,chiar si la putere maxima si ansa groasa,desi nu vad utilitatea,ansa s-ar arde mult prea repede;in timpul testelor l-am alimentat in continuu,chiar si cateva minute,fara sa decupleze contactul termic,pus pe secundar.Altfel spus,nu are nevoie de nici-un menajament,il poti folosi fara nici-o grija.M-am gandit la bec,mai exact la un led de 1W,care ar fi arhisuficient;n-ar mai fi nevoie decat de 2-3 spire pe traf,pentru alimentarea lui;dar nu prea am unde sa-l montez,in carcasa pistolului.Gaura din carcasa,in care venea la pistolul clasic becul,e folosita acum,pentru iesirea tevii de cupru,ce formeaza secundarul.Ar insemna sa folosesc o alta carcasa,dar n-am gasit altceva decat acest model.Sau sa atasez cumva ledul in afara carcasei,ceea ce n-ar fi chiar estetic.O sa incerc totusi sa gasesc o solutie,in sensul asta.Pe mine nu m-a deranjat lipsa luminii,eu folosesc o frontala... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 In schema atasata, se poate folosi IR21531 in locul lui IR2153 ? Link spre comentariu
ionel sm Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Un astfel de pistol am de la @pisica matache (care se pare ca nu mai este pe forum) de cateva luni.Sa vedeti ce frumos curenteaza daca ai incaltamintea umeda.Am reusit sa stric si un televizor mai rau de cat era .Am vrut sa lipesc pe sasiu cu mufa de la cablu montata si a inceput sa-mi iasa fum de prin tv :cry: .Cu pistolul traditional romanesc lmai lipeam pise cu TV-ul in functiune si nu se intampla nimic . Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Ar fi trebuit sa stii de mult regula, conform careia nimic nu se lipeste cu aparatura sub tensiune. Iar ca sa nu curenteze, asigura-te ca eventualele carcase metalice exterioare, sunt legate la pamant. Link spre comentariu
geomx Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 In schema atasata, se poate folosi IR21531 in locul lui IR2153 ? da se poate.... ca in esenta e acelasi integrat diferentele-s minore ........Sa vedeti ce frumos curenteaza daca ai incaltamintea umeda.Am reusit sa stric si un televizor mai rau de cat era ..... inca un motiv in plus ca sa-mi fac si eu unul.... bineanteles cu ceva modificari minore... in esenta pistolul este o reusita... cateva tv-uri arse nu-s decat victime colaterale inerente... a mai intrebat cineva cu doua pagini in urma dar nimeni nu l-a luat in seama: ......O intrebare de novice: nu cumva datorita faptului ca astfel de scheme lucreaza la frecvente mari ar putea defecta componente ce contin tranzistori cu effect de camp……sau sa induca in bobine aflate in imediata apropiere a componentei lipite curenti care ar putea defecta alte piese? Bineanteles ca ma refer la placi mai sensibile smd care pot contine si bobine in miniatura. faptul ca iese chiar si fum ...inseamna ca asta da putere.... pacat ca pisica matache, smilex si altii nu mai sunt printre noi pe forum..... da ce sa faci?...asa se-ntampla daca te impotrivesti oranduirii........ Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Am reusit sa realizez pistolul de lipit, dar scoate un sunet ciudat, un țiuit, cred ca transformatorul scoate acest sunet. E normal sa scoata acest sunet ? Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 12, 2013 Partajează Postat Octombrie 12, 2013 Un astfel de pistol am de la @pisica matache (care se pare ca nu mai este pe forum) de cateva luni.Sa vedeti ce frumos curenteaza daca ai incaltamintea umeda.Am reusit sa stric si un televizor mai rau de cat era .Am vrut sa lipesc pe sasiu cu mufa de la cablu montata si a inceput sa-mi iasa fum de prin tv :cry: .Cu pistolul traditional romanesc lmai lipeam pise cu TV-ul in functiune si nu se intampla nimic Din ce povestesti,pare mai degraba un scurt intre secundarul si primarul trafului forta,nicidecum un defect tipic acestui gen de pistol.Pana la urma e doar o sursa in comutatie,care scoate doar cativa volti pe iesire.Oricum se poate demonta si verifica vizual daca nu exista contact electric intre primar si secundar.Problemele astea le-a avut de nou,sau au aparut pe parcurs? Dr.L: citeaza corect, ca altfel nu se intelege mare lucru! Am corectat eu citatul defect. Link spre comentariu
ionel sm Postat Octombrie 12, 2013 Partajează Postat Octombrie 12, 2013 Sincer sa fiu nici n-am observat decat in momentul in care am avut incaltamintea umeda dupa o ploaie.O data l-am avut defect.Siguranta intrerupta si o dioda din punte scurt. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 12, 2013 Partajează Postat Octombrie 12, 2013 Eu zic sa-l contactezi pe Matache,daca nu poti gasi singur cauza defectului,daca se poate numi asa.Iti trimit nr lui de telefon,pe privat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum