Vizitator Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 ...Nu cred ca poate ajunge la 1000A...In atasamentele de mai jos sunt date cateva imagini generale ale calculului meu. Din centralizatorul matricei de rezultate (caseta albastra) se vede pe pozitia a 3-a valoarea Ia0 a curentului tranzitoriu initial in ansa. Aceasta valoare scade foarte repede - in fractiuni de secunda - avand in vedere ca procesul de incalzire si modificare a parametrilor ansei se desfasoara in avalansa. Daca vrei sa te convingi, masoara tensiunea in gol pe secundar si aplica legea lui Ohm pentru ansa pa care o ai montata, considerand rezistivitatea cuprului pentru temperatura de 20...25 Celsius. Dupa cum se vede rezultatele (cu exceptia lungimii ansei) sunt foarte asemanatoare cu cele masurate de tine. Calculul este destul de complicat, tinand cont si de efectul de suprafata. Nu il comentez acum, deoarece imi trebuiesc date pentru reglare si verificare. Culoarea ansei din ultima ta poza, indica o temperatula de 800...900 Celsius. Nu este in regula. Trebuie un reglaj fin al parametrilor care sa limiteze temperatura undeva intre 250 si 300 Celsius Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Nu va contrazic in legatura cu calculele;tind insa sa cred ce-mi arata osciloscopul.La pistolul clasic,curentul maxim indicat,cu ansa rece,n-a depasit vreo 250A.Oricum e neimportant aspectul,nu cred ca e relevant. La pistolulul in comutatie,am specificat,e setata puterea maxima,adica minimul frecventei,7khz.Daca cresc frecventa,scade curentul,deci puterea.Am testat pana la aproape 100khz,unde puterea e infima,ansa e doar calduta.Se poate deci regla puterea necesara lejer,functie de necesitati.Mai mult,se pot folosi diverse lungimi si diametre,setand corespunzator frecventa. Am facut un prim film,in care cositoream capatul unei tevi de cupru,lunga de un metru,15mm diametru,1mm in carne .Am incercat acelasi lucru cu pistolul casic,cei 40W n-au fost de ajuns. Dupa toate aceste teste,clar comutatia e avantajoasa.Nu spun ca tinandu-l in mana,am senzatia ca e carcasa goala. Un minus,ca si cel clasic,se incinge;am pus un contact termic,pe secundar,care desi de 160 grade,decupleaza destul de repede,daca e setat la maxim.E drept ca l-am forjat insa destul de mult,sa vad cat rezista;la o utilizare normala,clar e mai rece decat cel clasic;e si normal,sectiunea secundarului e mai mare ca la cel clasic,iar primarul are doar cativa ohmi,fata de 70 ohmi,cat am masurat la cel clasic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 ...La pistolulul in comutatie,am specificat,e setata puterea maxima,adica minimul frecventei,7khz.Daca cresc frecventa,scade curentul,deci puterea.Am testat pana la aproape 100khz,unde puterea e infima,ansa e doar calduta...Am specificat ca la calculul varfului de curent, am folosit tensiunea in gol. La traful clasic, sunt doua cai de diminuare a acestei valori. Una este saturatia, iar cealalta este existenta unui cuplaj nu prea strans intre primar si secundar, conferit prin constructie - secundarul fiind in general bobinat separat si nu peste primar. In ceea ce priveste faptul ca la frecvente mari ansa se "raceste", acest fapt se datoreaza efectului pelicular al curentului si cresterii rezistentei ansei ca urmare a acestui efect si nu ca urmare a scaderii puterii. Puterea transferata ansei este aceeasi - de fapt nu este aceeasi ci este cea optima. Datorita specificului schemei in comutatie, pe singura spira (in general) din secundar, tensiunea poate atinge valori importante - 3...5 V. Exista insa o frecventa la care factorul de patrundere datorat efectului pelicular, realizeaza o rezistenta de sarcina optima. Calculul meu determina si aceasta frecventa. Ea este in general de peste 100 kHz. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Puterea transferata ansei nu e aceeasi,ci scade cu cresterea frecventei.Am msurat puterea trasa din retea,aceasta scade identic.N-am stat sa calculez randamentul,sigur insa e mai bun ca in cazul trafului clasic.In comutatie,cred ca diminuarea puterii transferate ansei,are cauze ceva mai complexe,nu doar cresterea rezistentei ansei si a conductoarelor,ci si altceva.Pentru a putea obtine un raport de transformare de 150/1,a fost nevoie de bobinarea atipica a trafului,adica spire in primar peste necesarul la acea frecventa.Adica o inductanta mare,care limiteaza cresterea curentului,atunci cand frecventa creste.Posibil sa ma insel,dar nu-mi pot explica altfel urmatorul fenomen;in timpul testelor nu aveam cele doua miezuri ale trafului prinse intre ele,pur si simplu erau libere in carcasa.Din neatentie unul s-a deplasat,indepartandu-se de celalalt,moment in care becul inseriat pe 220V,s-a aprins mai puternic.Am masurat tensiune/curent pe ansa,acestea erau mai mari.Adica marirea intrefierului,a dus la cresterea puterii pe ansa.Fara sa modific frecventa,conductoare,umplere,etc.Oricum in ce ma priveste,fara a despica prea mult firul in patru,lucrurile sunt clare.Se poate regla comod temperatura unei anse,fie modificand frecventa,fie umplerea.Oricum ma asteptam la ceva mult interes pentru acest subiect;sa speram ca in timp,macar din curiozitate va testa cineva schema aceasta in comutatie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Studiez aceasta problema de cel putin 40 de ani si nu doar conjunctural, de cand exista acest topic. Secretul consta in optimizarea multiparametrica, in scopul transferarii unei puteri cat mai mari in ansa. De aceea ma si straduiesc sa dezvolt un calcul valabil. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Si varianta definitiva a pistolului,cu secundar din teava de cupru,de 12mm diametru,1mm grosime .Un test cu ansa de 0,5mm ideala pt integrate,sau SMD-uri.... Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Toata admiratia pentru punerea la punct a acestei scule. Ce-ar fi sa faci un mic biznis cu acest pistol? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Toata admiratia pentru punerea la punct a acestei scule. Ce-ar fi sa faci un mic biznis cu acest pistol?Multumesc de apreciere!La estetica ar mai fi de lucrat,nicidata insa n-am fost un tip meticulos.Ca functionalitate,e peste asteptari;plus greutatea,350 grame,fata de aproape un kg,cat are unul clasic,cu care am lucrat de cand ma stiu.Cu ''bisniz-ul'' mi-ai citit gandurile;chiar ieri am pus unul la vanzare pe forum,asa,sa tatonez terenul.Deja s-a dat,mai exista doritori.Acum sa-mi gasesc timp si rabdare pentru asa ceva;partea delicata e traful,sa bag o teava de 12 mm diametru,intr-un traf ETD39,n-a fost usor,umpleam de invidie un tigan caldarar la cate ciocane a incasat biata teava.Restul e simplu,schema e pusa,oricine poate incerca sa-l construiasca.Ofer cu placere orice detaliu,doritorilor.... Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Spune-mi, te rog, cum suna anuntul tau de vanzare ca eu nu l-am gasit. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 viewtopic.php?f=59&t=142836A fost o singura bucata,care s-a dat;daca esti interesat,iti trimit unul pentru un test.Deocamdata astept carcasele si componentele comandate....o sa mai fac cateva bucati,functie de timp si chef. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 Am fost intrebat pe privat,daca...nu vand..schema pistolului de lipit.Nu mi-am sters atasamentele in ideea de a avea monopol pe unele scheme,ci ca sa fac loc altora.Pun schema variantei cu alimentare la 220V;eu am facut traful pe ETD39,ca asta am la dispozitie,sigur merge altceva de sectiune identica sau mai mare,EE33,etc;in primar merg 100-150 spire,cu diametrul cat mai mare;fara carcasa,cu bobinare migaloasa,spira langa spira,folie termorezistenta intre straturi,am bobinat cca 120 spire,cu 0,5mm diametru.Secundarul l-am facut din teava de cupru,de 12mm diametru,1mm grosime,aplatizata la mijloc,sa ocupe cat mai putin loc in fereastra.Trebuie sa ramana ceva spatiu,atat intre miez si secundar,cat si intre primar si secundar.Asta pentru racire,teava se incinge peste 100 grade...Cred ca am mai spus,traful e partea cea mai migaloasa.Frecventa minima pentru putere maxima,cca 10khz;frecventa maxima,pentru putere minima,cca 100khz.Se tatoneaza condul si potentiometrul din pinii 2-3.Eu am limitat puterea maxima,care sare de 200W,daca se foloseste ansa prea groasa sau scurta,cu o siguranta rapida de 1A,pe 220V.Aveti alte intrebari,puneti-le va rog pe forum,nu pe privat,ca de aceea e forum. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 Mai pun o poza cu asezarea componentelor,intr-o carcasa de Radioprogres;se obseva, sper,cum e facut secundarul... Link spre comentariu
one Postat Martie 29, 2013 Partajează Postat Martie 29, 2013 Ideea unui pistol de lipit in comutatie este foarte interesanta. Din nefericire, cel putin pentru mine are mai degraba valoarea unui proiect de divertisment decat a unui proiect util.Eu am folosit pentru multi ani pistolul de lipit pe care il cunoastem aproape toti. Nu avea nici o rezistenta care sa se arda, doar ansa trebuia schimbata. 1 metru de cablu de cupru imi ajungea pentru o gramada de anse.La vremea respectiva, ciocanele de lipit erau mari si fara termostat.Astazi detin mai multe statii de lipit termostatate si un singur pistol de lipit care il folosesc la .... taiat plastic. Densitatea componentelor la actualele mele realizari depaseste cu mult pe cea de acum 15-20 ani. Nu as putea sa lipesc SMD-uri cu pistolul de lipit.Pentru transformarea energiei electrice in caldura cel mai simplu mod este utilizarea unui rezistor !!! Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 29, 2013 Partajează Postat Martie 29, 2013 Dupa cate am inteles acest pistol are 2 mari avantaje: e mai usor de vre-o 3 ori decat cel clasic si are puterea reglabila. Sunt sigur ca autorul acestui proiect s-a gandit sau o va face, la un reglaj automat, termostatare!. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 Pentru transformarea energiei electrice in caldura cel mai simplu mod este utilizarea unui rezistor !!!Pistolul de lipit asta face,alimenteaza un ''rezistor'',de valoare foarte mica,ansa pistolului,cu o tensiune mica,0,5-1V la un curent de 100-200A.Difera doar frecventa,50Hz la cel clasic,10-100khz,la cel in comutatie.Comutatia ofera ''cateva'' avantaje,nu le mai amintesc...Dupa cate am inteles acest pistol are 2 mari avantaje: e mai usor de vre-o 3 ori decat cel clasic si are puterea reglabila. Sunt sigur ca autorul acestui proiect s-a gandit sau o va face, la un reglaj automat, termostatare!.A mai amintit un coleg posibilitatea termostatarii;teoretic e posibil si e simplu.O sonda de temperatura,de tip K de exemplu,care sa masoare temperatura ansei.Tensiunea la iesirea sondei,amplificata si apoi aplicata pe intrarea unui comparator;pe cealalta intrare,o tensiune de referinta reglabila.Iesirea comutatorului sa inhibe IR2153,atunci cand temperatura depaseste un anumit prag.Daca cineva vrea sa implementeze asa ceva,eu pun o schema;personal nu-i vad utilitatea.Se poate regla temperatura ansei,modificand frecventa,din potentiometrul existent in schema.Intorcandu-ma la termostatare,mai delicata e prinderea sondei pe ansa,cat mai aproape de varf,pentru citirea corecta a temperaturii;la un 1,5-2,5mm diametru ansa,n-ar fi problema,s-ar putea atasa cu o clema elastica,sau pur si simplu matisand peste sonda si ansa,cateva spire de sarma.La o ansa de 0,5mm deja e mai greu de atasat sonda,dar probabil nu imposibil...E o idee pe care poate o s-o testez practic,fiind relativ usor de implementat,pe pistolul deja existent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum