Dr.L Postat Martie 3, 2013 Partajează Postat Martie 3, 2013 Era si un subiect (lung chiar!) despre anse, datele astea ar fi excelente acolo Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Ma intereseaza, pentru a regla un calcul practic al anselor. Mi-ar prinde bine, cat mai multe date. Ar fi si mai bine, daca eventual ai putea masura si alti parametri, cum ar fi temperatura la care ajunge ansa si/sau timpul in care ea ajunge la aceasta temperatura. Daca poti face aceleasi seturi de masuratori si la pistolul cu invertor, este cu atat mai bine. Tabeleaza datele si pune-le pe topic. De asemenea, ar fi interesnti si parametrii corespunzatori (tensiune/curent) din primar ai trafului.0 sa incerc sa fac masuratorile,initial pe pistolul clasic;tensiune/curent/temperatura ansa,in functie de lungimea acesteia.Sper ca vreo 10 puncte de masura,va vor fi suficiente.Pot face si la pistolul in comutatie,dar trebuie sa modific spira din secundar,care e prea lata,nu intra in senzor.Oricum varianta asta,cu alimentare la 12V,e doar intermediara.Vreau sa fac unul alimentat la 230V.Aici treaba e mai complicata,deoarece la 12V,apar niste varfuri urate pe mosfeti;fara transil-uri,aveam varfuri de peste 150V,care cauzau incalzirea exagerata a mosfetilor de 150V.Banuiesc ca vinovat de acest fenomen,e cuplajul slab primar/secundar.Vreau sa incerc obtinerea unui cuplaj mai bun,prin bobinarea intercalata,un primar,secundarul,celalalt primar,dar e complicat de scos capetele platbandei...Sper sa gasesc o solutie,altfel la 230V,voi avea nevoie de mosfeti de cel putin 1000V. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Nu-ti fa probleme cu tensiunea la 300Vcc. Probabil nu vei folosi configuratia asta cu mediana. O semipunte (punte) nu permite depasirea tensiunii inverse datorita diodelor incorporate din MOS. Fa-ti probleme cu forma de unda si umplerea maxima. Erorile in zona asta duc la coincidenta timpilor. Ti-am mai spus sa pastrezi un deattime mai mare (Rd) mai ales daca folosesti traf driver care are un raspuns propriu, nu exact asa cum il comanzi tu.Pistolul de lipit este asemenea trafului de sudura. O caracteristica cazatoare este avantajoasa pentru ca iti ofera caracteristici asemanatoare la grosimi de ansa diferite. In plus, pentru o spira in secundar, e greu sa ai un cuplaj bun, dar nici macar nu-l doresti. Inductanta de scapari te ajuta la limitarea curentului. Daca ai obtine un traf ideal, ar fi imposibil de controlat curentul prin ansa. Probabil ai avea nevoie de 0,25 spire si aceea reglabila cumva. Deci nu incerca un cuplaj foarte bun, nu-ti doresti. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 La 230V,o sa folosesc semipunte;am varianta cu SG3525,plus traf driver sau IR2110,pe care mi-e cam frica sa-l folosesc,mai sigur imi pare traful,sau varianta mai simpla cu IR2153,care poate comanda direct mosfetii,la care nu pot insa regla umplerea.Totusi,cred ca as putea regla incalzirea ansei,altfel,prin modificarea frecventei;marind frecventa,cresc pierderile in infasurari,scade curentul prin ansa,scade temperatura.Cel putin la varianta pe 12V,asta am obsevat;la aceeasi umplere,daca trageam din sursa 5A,dubland frecventa puterea scadea cu aproximatie la jumatate.Poate cine stie,ar merge incercat chiar si varianta rezonanta. Umplerea oricum va fi mica,nu-mi fac probleme pentru asta;mi-era teama de varfurile de tensiune,daca zici ca in semipunte nu apar,m-am linistit.Azi daca am timp,testez varianta cea mai simpla,la 230V,cu IR2153. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Azi am testat si varianta cu alimentare la 230V,cu IR2153.150 spire in primar,ceea ce pare a fi cam putin;deja la 20khz,ansa de 2mm,se incinge cam tare.Cu acest raport de transformare,nu pot cobora la cca 10khz,ceea ce-mi propusesem;ramane sa bobinez un alt traf cu 200-250 spire in primar.Oricum pentru primele teste,functioneaza peste asteptari;mosfetii sunt reci,semnalul in drena e curat,una peste alta am vazut fludor topit si in varianta asta.Si schema de test.... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Am rebobinat primarul cu 200spire,am facut cateva masuratori pe ansa;curentul respectiv tensiunea la 3 frecvente diferite,aceeasi ansa de 2mm. Link spre comentariu
Mondan Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Sugestie:daca tot are un driver gen SG3525 sau 555, se poate regla temperatura ansei modificand factorul de umplere. Un simplu potentiometru pentru modificarea temperaturii ar fi ok. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 La varianta cu SG3525,temperatura ansei se regleaza prin modificarea umplerii;la varianta cu IR2153,temperatura se regleaza modificand frecventa;temperatura e maxima la frecventa minima,eu am testat pana la 7khz,scazand cu cresterea frecventei.La 7khz,o ansa de cupru de 2mm diametru,arata ca in poza.Aceeasi ansa,la peste 20khz,are vreo 150 grade. Link spre comentariu
Vizitator teqmihai Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Am citit peste 60% si vad ca proiectul (proiectele) incep sa se materializeze si sa devina nu numai functionale dar si foarte performante. Inca mai astept o versiune cat mai finalizata care sa aibe un potentiometru de reglare a temperaturii (n-ar fi rau chiar si un circuit de termostatare -dar cred ca ar complica prea mult constructia plus ca e, cred, cam greu implementat un senzor pe ansa care sa fie si functional, tinand cont de grosimea infima a acesteia plus faptul ca trebuie inlocuita periodic).O intrebare pentru domnul @c_anicai si nu numai: daca a testat cumva si anse facute nu din otel ci chiar din sarma obisnuita chioara chiar si galvanizata oricum galvanul de pe ansa presupun ca se va arde sau poate fi frecat cu smirghel la varf pt. a prinde cositor (cel putin theoretic nu vad motive sa nu adere cositorul ). Presupun ca otelul din care a facut ansa este ceva mai moale intrucat un otel e un pic cam dur…si s-ar rupe daca il indoi asa cum trebuie o ansa sau cumva l-a decalit pt a-l modela? Macar o ansa din otel este mai rezistenta in timp fata de una de cupru?O intrebare de novice: nu cumva datorita faptului ca astfel de scheme lucreaza la frecvente mari ar putea defecta componente ce contin tranzistori cu effect de camp……sau sa induca in bobine aflate in imediata apropiere a componentei lipite curenti care ar putea defecta alte piese? Bineanteles ca ma refer la placi mai sensibile smd care pot contine si bobine in miniatura. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 ................. chiar si galvanizata oricum galvanul de pe ansa presupun ca se va arde sau poate fi frecat cu smirghel la varf pt. a prinde cositor (cel putin theoretic nu vad motive sa nu adere cositorul )....................Fludorul adera "perfect" la "galvan, de fapt e zinc, nu trebuie indepartat. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Ma intereseaza, pentru a regla un calcul practic al anselor. Mi-ar prinde bine, cat mai multe date. Ar fi si mai bine, daca eventual ai putea masura si alti parametri, cum ar fi temperatura la care ajunge ansa si/sau timpul in care ea ajunge la aceasta temperatura. Daca poti face aceleasi seturi de masuratori si la pistolul cu invertor, este cu atat mai bine. Tabeleaza datele si pune-le pe topic. De asemenea, ar fi interesnti si parametrii corespunzatori (tensiune/curent) din primar ai trafului.Am facut azi cateva masuratori pe anse de 2mm diametru,diverse lungimi,cu pistolul clasic.La 170mm,lungime totala a ansei,am masurat un curent de 137A si 270mV.La 120mm,154A-246mV,la 80mm am masurat 184A cu 223mV,iar la 40mm,225A-186mV.Cu ansa rece,curentul e mult mai mare,masuratorile de mai sus sunt facute dupa stabilizarea valorilor afisate,care presupun ca se intampla la stabilizarea temperaturii ansei. N-am masurat temperatura,timpul in care ajunge la temperatura maxima,etc.Sper sa-mi gasesc timp,sa fac ceva masuratori si pe pistolul in comutatie,pe care am reusit sa-l inghesui intr-o carcasa clasica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 ...Cu ansa rece,curentul e mult mai mare...Cu ansa rece, curentul "sare" de 1000 A Ma intereseaza totusi temperaturile aferente - cu sau fara timpul de stabilizare. Masuratorile trebuiesc facute intr-un domeniu util al lungimii ansei, in jurul valorii medii de 100 mm. Sa zicem ca 80...120 mm, ar fi ceva elocvent. Ar fi deci cinci valori tipice: 80, 90, 100, 110 si 120 mm. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Doamne, mai pisica, de ce maltratez in asa hal revista aia?! E un sacrilegiu :cry: :cry: . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Cu ansa rece,chiar si la lungimea minima,curentul e max vreo 300A.Nu cred ca poate ajunge la 1000A,nici cu secundarul in scurt,puterea fiind limitata de constructia trafului.De altfel,puterea pe ansa,e oarecum constanta,indiferent de lungime,intre 37W in cazul ansei de 17cm si 42W,la cea de 40mm.O sa fac masuratori complete pe dimensiunile dorite,80-120mm,inclusiv temperatura,dar in limita timpului disponibil;am incepute multe proiecte,asa ca timpul dedicat electronicii e cam limitat.Legat de temperatura...Stiu ca am masurat cu ceva timp in urma temperatura ansei si depasea 400 grdC.Cred ca masuratori utile ar trebui facute in jurul temperaturii de 250grd,acolo unde e folosit pistolul.O sa fac masuratorile astfel...masor temperatura ansei,cu sonda K,iar la atingerea celor 250 grade,citesc tensiunea si curentul afisate de osciloscop.Eventual as putea masura timpul in care temperatura creste de la,sa zicem 50 grade ,la 250. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Si un filmulet,cu puterea setata la maxim,la cca 7khz.Filmul e facut cu telefonul,calitatea lasa de dorit. Pe oscilograme,cu galben curentul prin ansa,225A,cu albastru,tensiunea,931mV.Vreo 200W,disipati pe o ansa de cupru,de 2mm diametru,cca 80mm lungime totala.Ansa care ajunge in scurt timp sa se inroseasca..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum