Vizitator sebi96 Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 lorik199,mißai putea imprumuta si mie circuitul pe care lßai folosit _ca as vrea sa incerc si eu Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 lorik199,mißai putea imprumuta si mie circuitul pe care lßai folosit _ca as vrea sa incerc si euCe circuit?Daca cumva te referi la schema, este cea de mai sus pe pagina Link spre comentariu
K1nderu Postat Iulie 15, 2012 Partajează Postat Iulie 15, 2012 Va salut! A incercat cineva sa faca pistolul pe o sursa atx? Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 15, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2012 posibil sa mearga, se ia direct alternativ inalta frecventa din bara de 12 volti si se ataca un toroidal in primar cu 7 spire 4x0,4 si secundar jumate de spira de cca 5mm (diametru)sursa de pc se lasa nemodificataceva asemanator cu sursa pt halogene cum am facut si aratat pe paginile anterioare. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 Am incercat si nu a mers cu sursa atx. Se incalzea ansa foarte putin...puteai sa tii mana pe ea. Am incercat sa mai scot spire dar degeaba...iar daca scoteam prea multe, intra intr-un fel de protectie. Initial am incercat cu un tor de ferita...care se cam incalzea...am zis ca poate e din cauza feritei respective, destinata sa lucreze la cine stie ce frecventa. Apoi am incercat cu un miez identic cu cel din sursa atx...si degeaba. Nu se mai incalzea miezul dar nici ansa. Am incercat intai cu niste lite subtiri, pe care le-a topit...dar cand am trecut la o ansa de vreun milimetru diametru, n-a mai incalzit-o aproape deloc. Mentionez ca sursa mea e de vreo 200 de W. Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 17, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2012 nu stiu ce sa zic, incearca un miez de ferita tubular cum sunt alea de deparazitare pe cabluri, lungi ca niste tuburiprimar 8 spire 4x0,45mm diametrusecundar juma de spira (un U) din sarma cupru 5 mm diametruansa o sarma de otel diametru maxim 1,8 mm, de 9 cm lungime totala dupa care se indoaie Link spre comentariu
K1nderu Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 multumesc pentru raspunsuri imi faceam o jucarie din asta dintr-o sursa atx ca gaseam mai usor asa la mine cu pisele e mai greu si mai fac cate ceva din pisele recuperata uneori Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 17, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2012 e posibil ca sursa de pc sa lucreze la frecventa mai mare si sa fie pierderi in ferita aia tubulara ........putere e necesar cam 60 wati maxim pt a duce o ansa de otel de 1,8 mm diametru Link spre comentariu
TESSLA Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 Nu inteleg de ce nu a mers cu un miez identic cu cel al trafului din sursa...ferita tubulara as incerca dar nu am. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 @TESSLA:nu spuneti numai diametrul sarmei ci si materialuldomnul c_anicai a spus clar--ansa din otelsi nu inteleg de ce sa pui un transformator la iesirea altui transformatordaca esti hotarat sa realizezi montajul se poate scoate secundarul trafului atx si se mai adauga spire in primar pana cand in secundarul de o spira se induce tensiunea dorita de ansa de otel Link spre comentariu
TESSLA Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 Daca citeati mai atent ce am spus, intelegeati. Am spus ca am pus intai un tor, dar se incalzea si apoi am pus un traf pentru ca avea acelasi tip de ferita ca si traful din sursa. Iar atat vreme cat ansa mea de cupru nu se incalzea incat sa te arda la degete....nu cred ca ar mai fi contat daca puneam o ansa din alt material. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 @TESSLA: Undeva in primele pagini ale topicului, am avut si eu o interventie cu un text mai lung, care a fost catalogata de cineva ca teoretica. Parerea mea, este ca nu este teorie ceea ce a rezultat din indelungate incercari practice. Incearca sa gasesti postarea si sa intelegi problematica expusa. Acolo am incercat sa explic pe cat posibil mai simplu problemele care apar la acest tip de transformatoare si de ce sunt foarte mici sansele sa gasesti o combinatie viabila. Eu am experimentat cativa ani la rand (in perioada anilor '80...'90) fara sa gasesc o solutie convenabila. De fapt nici colegul @c_anicai se pare ca nu a gasit-o pe cea mai buna, avand in vedere ca a recurs la o ansa din sarma de otel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 eu citesc atent in generalcum incalzesc un metal cu care sa topesc aliajul de lipit?prin trecerea curentului electric printro rezistentao putere medie pt aplicatiile uzuale este in jur de 50w;omul a gasit diverse solutii,cum ar fi rez alimentata la 220v la un curent de 0,2a sau rez alimentata la 24v(pt securitate marita) dar la un curent de 2aunui baiat destept(dar nu din energie) i-a venit ideea sa treaca un curent mare printro sarma de cupru pt a atinge aceeasi temperatura cu a unui letcon cu rezistenta bobinatas-a ajuns la o formula convenabila de aprox 200a si 0,2--0,4vla 50hz este usor de obtinut aceasta tensiune mica bobinand sute--mii de spire in primar(poate stie cineva exact cate spire are pistolul romanesc)sursa in comutatie exceleaza tocmai prin nr mic de spire necesar;la un nr mic de spire in primar nu vom putea obtine tens de 0,3v in secundar pt a pune o ansa de cupruse obtine o tens mare care poate fi folosita cu o ansa de otel,dovada ce s-a scris pana acumcand dvs. ati pus o ansa de cupru,chiar si printr-un nou traf,ati pus de fapt sursa in scurt iar curentul limitat nu a putut incalzi ansa;nu faceti confuzia cu traful de 50hz(pistolul clasic) unde nu exista limitare electronica ci numai cea data de rezistenta primarului Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Asta se intampla, daca simplificam totul la o rezistenta parcursa de curent. Lucrurile se complica putin la rezistentele de incalzire, care isi maresc valoarea in functie de temperatura si se complica si mai mult la frecvente mari (peste 20 kHz) unde intervine efectul pelicular. Ca fapt divers, eu am construit in anii '70...'80 un letcon putin mai puternic, de aproximativ 150 W la tensiunea retelei si nu am reusit de loc sa gasesc cea mai buna varianta de ansa. Dar povestea, am mai spus-o. In final m-am multumit dupa incercari indelungate cu o varianta in care se cunostea faptul ca ansa ajungea la o temperatura mult mai mare decat cea necesara. Am utilizat practic letconul aproximativ 30 de ani, schimband ansele foarte des. Diferenta intre el si letconul cumparat, era insa evidenta. Cu el reuseam sa lipesc inclusiv carbunii la electromotoarele de Dacia. Dincolo de aceste discutii intre hobby-isti, calculul unei rezistente de incalzire se face dupa niste proceduri destul de complicate. Cate ceva se poate desprinde din cartea lui Dan Comsa in doua volume "Instalatii electrotehnice industriale", editata in 1986. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Cand am facut experimentul, am pus si un bec in paralel cu secundarul de 12 V, inalta frecventa. Iar dupa ce am bobinat conform recomandarilor si am pus ansa de cupru, nu numai ca ansa nu s-a incalzit dar nici intensitatea luminoasa nu a scazut prea mult...decat foarte putin...deci nu cred ca a intrat sursa in protectie. Ca atare am incercat sa mai reduc numarul de spire...iar atunci, intradevar sursa intra in protectie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum