Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pistol lipit noua tehnologie

Postări Recomandate

bogdan_ a spus:

sa inteleg ca de fapt acolo ai un traf de frecv inalta? Merge jucaria? Felicitari! Eu nu imi dau seama de scara, nu e cam subtire si lunga ansa?P.S. I'm a letcon guy. Nu astept de fiecare data sa se incalzeasca.

Ansa e de 1mm si lungime 65mm e in teste, de azi dupămasă când m-am fript la degete de la un scurt circuit pe iesirea unei surse la care s-au incălzit firele, drept ca urmare mi-a venit ideia asta, traful e un tor alimentat halfbridge

Link spre comentariu

Posted Image

înc? mai trebuie ajust?ri la transformator, surpriza e c? am schimbat montajul, o chinez?rie de la un bec cu câteva modific?ri.

Ciudata descoperire/idee, dar interesant...

Cit de repede se incalzeste ansa comparativ cu un pistol clasic?

"Fortat", adica lasat in sarcina mai mult timp alimentarea face fata? Nu se incalzeste?

Link spre comentariu

Ansa de 1 sau 1,2 mm se încălzeste repede, trebuie să fac rost de o sârmă de vre-o 5mm diametru măcar pt. spire că ce am pus eu nu duce anse mai groase. Tensiunea pe ansă încă e prea mare şi o arde cam repede, tre să mai fac modificări la traf.Lăsat mult timp se încălzesc finalii, dar oricum nu e o problema asta că se poate pune radiatori mai mari sau se pot ventila cu un coler micuţ.

Link spre comentariu

ansa de 1 sau 1,2 mm se înc?lzeste repede, tre s? fac rost de o sârm? de vre-o 5mm diametru m?car pt. spir? c? ce am pus eu nu duce anse mai groase. Tensiunea pe ans? înc? e prea mare ?i o arde cam repede, tre s? mai fac modific?ri la traf.l?sat mult timp se înc?lzesc finalii, dar oricum nu e o problema asta c? se poate pune radiatori mai mari sau se pot ventila cu un coler micu?

Primul pistol inverter, sau cum o sa-i zici?Zici mai sus de incalzire termostabila, parca tot pistol clasic ar fi mai bine, cu buton, il apesi se incalzeste i-i dai drumul se raceste, bine ar fi daca incalzirea s-ar face cit mai repede posibil la un pistol clasic bunicel cam in 3 sec.
Link spre comentariu

Ba, eu sunt destul de consins ce e foarte pronuntat efectul la frecventa aia. Uite-te la sursele de pc, niciuna nu are sarma groasa in secundar. Toate au mai multe in paralel.De exemplu la 40KHz rezistenta unei sarme de 1mm diametru creste cu 10% datorita efectului pelicular. Cum densitatea de curent scade exponential s-ar putea ca la tine chiar si o sarma de 10cm diametru sa nu faca diferenta. Ideea in sine mie mi se pare de-a dreptul geniala. Vad ca ai folosit bucati dintr-un bec economic. ma gandesc ca rezultatul final o sa fie un pistol de lipit mult mai usor...

Link spre comentariu
bogdan_ a spus:

la 40KHz rezistenta unei sarme de 1mm diametru creste cu 10% datorita efectului pelicular

10% nu e pierdere mare ?inând cont de pierderile care pot fi mult mai mari la sudarea capetelor.Nu vreau să ajung sa pun ţevi ca la pistoalele de lipit chinezesti care să sară în timpul lucrului.Deci accept o pierdere de 10 ... 20 % prin efect de suprafaţă pentru o prindere fermă a ansei, şi elimin pierderile de contact imperfect care sunt inevitabile, şi oarecum eliminabile doar prin sudura perfectă a capetelor şi asta nu folosind cositorul. Din nou nu au importanţă aceste pierderi dacă comparăm lungimea sârmei pentru spiră cu un pistol clasic, în caz de faţă lungimea totala a spirei secundare e de 20 cm.

bogdan_ a spus:

Vad ca ai folosit bucati dintr-un bec economic.

prin schimbarea tranzistorilor si a unor condensatori se pot obţine lejer 5 Wati out pt un bec cu halogen fără nici un radiator de răcire, deci nu aruncaţi becurile arse, montajul micuţ poate avea multe alte aplicaţii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări