Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metre analogice

mydylyn

Postări Recomandate

• Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suat

26

• mydylyn

12

• remus68

11

• Stefan

7

Top autori în acest subiect

Sper ca nu e prea tarziu, dar daca iti proiectezi sau iti proiecteaza cineva cablajul pt vumetre eu sunt dispus sa il realizez si trimit gratuit cu conditia sa pui poze cu montajul pe forum.

Link spre comentariu

Privit poze vazut ca este multistrat deci la gunoi cu ea ca poti sa o freci cu glasspapir pana faci basici la maini ca nu o poti folosi.Ideea cu placa de test sau de carton es cea mai buna(personal am testat si amplifuri audio pe bucati de carton si au mers)De ce toti incepatorii cer sfaturi apoi se cramponeaza de idei proprii care desi li se spune ca nu functioneaza insista

Link spre comentariu

deja nu ne mai intelegem ? e un incepator si criticile acide nu isi au rostul.va rog numai postari pe subiect ! omul a spus ca a rezolvat.mydylyn te rog da un raspuns, oamenii se ofera sa iti faca un cablaj.daca se poate sa discutam si alte scheme/cablaje e perfect.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cititnd topicul acesta.. cu VUmetre pe ac... mi-a venit o idee ..

si anume sa-mi montez 2 asemenea vumetre intr-un capac dee la CD-ROM-ul calculatorului... insa inainte de a achizitiona acele, m-am pus sa realizez schema http://english.cxem.net/amplifier/amplifier58.gif

componentele electronice ~ 6 RON Insa am folosit inlocuitorii tranzistoarelor, anume "CT BC 547 C LE "

o placa de test :d ~ 5 ron :)

si acul unui aparat de masura ieftin chinezesc [ aparatul cu totul a costat 4 RON ]

si m-am pus pe treasba cu un pistol de lipit, fludor, sarma, si cele amintite mai sus....

A durat vreo cateva ore, pana am realizat cablajul... si momentul adevarului.

Functioneaza, insa nu asa cum mi-as fi dorit eu.... acul oscileaza doar 20%, nu se duce pana la capat, am reglat potentiometrul de pe placa la maxim... insa maxim cam un sfert din tot cadranul se misca. :cry:

Ma gandesc ca acul folosit de mine nu e tocmai un ac...chiar bun, probabil rezistivitatea sa este mai mare decat a celorlalte.

am pus aparatul de masura pe el... si... 900 OHM are acul...

Asa sunt toate acele?

ma gandesc si la varianta achizitionarii unui [ sau unei perechi de ace ] din oborul de vechituri... ace pe care as vrea sa le montez in capacul CDROM, urmand ca pe restul placii de test sa mai realizez un astfel de circuit electronic, pentru ca cele 2 ace sa functioneze ... intr-un montaj stereo.

insa... pana sa achizitionez acele... daca ma puteti ajuta cuy cateva sfaturi cu privire la acest lucru. Daca e macar sa-mi spuneti cam cati ohm trebuie sa aiba acul oentru acel circuit... eventual daca ma duc dupa ace, sa iau si aparatul de masura cu mine.

Link spre comentariu

acul oscileaza doar 20%, nu se duce pana la capat

Reglajul ar trebui facut ca acolo unde se aude semnalul cu intensitatea maxima, dar curat, fara distorsiuni, acul sa fie pe 0db (cam la 60...70% din cursa). Daca nu ajunge acul acolo, inseamna ca ai semnalul prea slab. In acest caz ai putea face la intrare un preamplificator cu un tranzistor - de fapt poti repeta schema celui de-al doilea tranzistor (cu polarizare de 1M si 12K in colector). Ar mai fi o solutie : daca ai diode cu germaniu (seria OA, EFD, etc) le poti monta in locul celor din punte (4 x 1N4148) - cele cu germaniu au tensiunea de deschidere de 0,25V si nu 0,6V ca la cele cu siliciu (valorile sint aproximative), si mai cistigi ceva tensiune care sa se aplice acometrului.
Link spre comentariu

am citit mesajul si am citit schema..Am uitat sa precizez, nu prea le am cu electronica astea, am reusit... printr-o minune cred sa realizez montajulAm cautat pe gogle diodele cu germaniu... daca nu ma insel... sunt exact astea pe care le-am folosit in montaj... nu stiu ce tip de diode sunt :nas: [ sunt de sticla... rosiatica ] Si cum fac un preamplificator? ajuta-ma te rog cu o schema... ma rog... pe intrare mai pun un tranzistor... ?daca va functiona voi mai realiza si un al 2-lea montaj pe aceeasi placa...identic cu primul, urmand sa imi cumpar ace care sa fie identice si care sa provina dintr-o alta scula audio. Acul folosit provine dintr-un multimetru chinezesc cu ac... ieftin... poate fi si asta cauza? Acul defect...sau... impendanta prea mare a acului?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări