iozsi Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Buna seara!Am un emitator-receptor pe 27mhz,de la o masinuta teleghidata,si emite doar pe vreo 30m.As dori sa extind aria de emisie pe vreo 200m.As dori o schema simpla de rf cu un tranzistor,sau o idee mai buna.Va multumesc. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 pune o poz? s? se vad? clar placa rx/tx-ului cu contactele de la butonul ptt, ?i zii cu cât alimentezi juc?ria Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Am sa pun poze mai clare.Emitatorul are un circuit-TX-2 30612227, 2 tranzistoare si un quartz 27.145,iar receptorul circ-RX-230728227, o bobina si mai multe tranzistoare.Comanda e inainte-inapoi si stanga-dreapta.Alimentate amandoua la 9V.Va rog nu-mi dati solutia cu alimentare la 12V! Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Am sa pun poze mai clare.Emitatorul are un circuit-TX-2 30612227, 2 tranzistoare si un quartz 27.145,iar receptorul circ-RX-230728227, o bobina si mai multe tranzistoare.Comanda e inainte-inapoi si stanga-dreapta.Alimentate amandoua la 9V.Va rog nu-mi dati solutia cu alimentare la 12V!vreau numai s? v?d la tx construc?ia a?a în mare, Am mai modificat o dat? un tx în sensul c? am ad?ugat un etaj cu un tranzistor bd135 parc? ?i din 0.1 wati l-am adus aproape de 1 wat dar cre?te enorm consumul pe bateria de 9 vol?i. Trebuie s? fie o solu?ie ?i în cazul de fa??, dar trebuie s? ?tiu mai multe despre tx, poze .... eventual schem?. Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 O poza neclara. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 dupa cum se vede din poz? ai numai un oscilator, care are ?i rol de emisie, nu am v?zut bobine de acord ... nimic, nu ?tiu dac? te ajut? numai un etaj din cauz? c? puterea pe oscilatorul ?la nu e decât câ?iva miliwa?i.po?i încerca o preamplificare cu un tranzistor bf 214 la curent de colector cca 5....10 mA ?i apoi un amplificator final cu BD135. Ca s? nu ai probleme cu autooscila?iile folose?te la intrare pe primul preamplificator cuplare prin condensator si între etaje un torule? micu? raport 1/3 ?i la ie?ire alimentarea prin ?oc ?i un acord cu o bobin? de cca 18 sp pe carcas? de 5mm legat? cu un cap?t de colectorul bd-ului iar cel?lalt cap?t cu un trimer 60 p la mas? ?i la antena de cca 0,5 ... 1 metru. Pentru BD ?ncearc? clasa C, dac? nu merge din cauz? c? modulatorul cu integrat nu e FM, d?i un mic curent cca 15 mA, totul alimenteaz? tot de la bateria de 9 dar prin filtru LC Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Vezi ca un tranzistor nu e pe cablaj.L-am dat jos ca sa incerc ceva.E undeva pe la mijloc.Mi-r fi de folos o schema cu ce ai explicat,caci altfel nu ma descurc.Sunt la sectiunea incepatori! :cry:Oare schema asta ajuta? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Tii neaparat sa fie pe 27MHz? Pentru ca ai putea cumpara un modul emitator si unul receptor pe 433MHz care ajunge la 200-300m in camp liber. Ai folosi modulele in loc de partea radio de pe cablaj. Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Pai daca-mi trebuia altul,atunci imi cumparam si nu mai ceream ajutor! Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Vezi ca un tranzistor nu e pe cablaj.L-am dat jos ca sa incerc ceva.E undeva pe la mijloc.Mi-r fi de folos o schema cu ce ai explicat,caci altfel nu ma descurc.Sunt la sectiunea incepatori! :cry:Oare schema asta ajuta?schema care ai atasat-o ar merge ca prim etaj dac? elimini rezisten?a semireglabil? R5(?trap) ?i c2 ?i r3 le dai jos, tranzistor po?i folosi bf214 sau bf254la al doile-a etaj la fel elimini C2, R3 si R5, tranzistor po?i folosi 2n2219 sau bd135faci dou? asemenea etaje dar la al doilea in loc la R4 pui o bobin? de ?oc vre-o 30 spire bobinate sarm? 0.1 sau 0.2 pe un diametru 5mm lungime bobin? 2 cm, r2 de 75 k incerci mai mic? pâna la 22k in loc de condensator C de la ie?ire pui bobin? 18 spire sarma o,4 pe carcasa 5mm, cap?tul de ie?ire legi la mas? prin trimer 60p ?i la anten? totodat?. Din trimer tre s? faci acordul pe banda 27.Rezistenta R2 o alegi intre 10 ?i 100k depinde de factorul de amplificare in cc al tranzistorilor folosite ?i anume pentru un curent de colector de cca 5 mA la primul etaj ?i de cca 10 .....30 mA pt etajul 2, etajele le faci pe un cablaj unul dup? altul intre ele elimini condensatorul C c? oricum ai C3. Dac? nu vrei s? te complici cu cablaj po?i construi pe o bucat? de tabl? cositorit? de 3 x 5 cm cu firele în aer având ca mas? t?bli?a.e foarte simplu dar dac? nu le ai cu acordul antenei la final, timpul pierdut poate fi uneori mai pre?ios decât cump?rarea unor module care merg satisf?c?tor.te po?i întâlni cu urm?toarea problem?. dac? modulatorul este AM etajul de amplificare nu lucreaz? satisf?c?tor chiar dac? modifici clasa de func?ionare a tranzistorilor din AB in A. modularea dac? e AM se face de cele mai multe ori pe final, ?i în cazul t?u te complici s? mai construie?ti ?i amplificator pentru modulator. Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Multumesc de ajutor!Chiar acum ma ocup de schema dupa indicatiile date.Timp am destul :dans:E bun 2N2222 in loc de 2N2219?Am si BFR96.La bobina de soc trebuie miez de ferita?sau pot sa o bobinez pe un rezistor? Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 cred c? merge, eu am încercat cu bd135 ?i a mers, amplifica cam de 5...7 ori, la montajul f?cut de mine, adic? din 0,05 ... 0,1 wati scoteam aproximativ 0,5 ... 0,8.2n2222 nu prea am folosit Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Te rog raspunde-mi si pt.bobina de soc,si in loc de BD135 merge 137 sau 139?Scuze acum am vazut in datasheet ca sunt de acelasi tip.Cred ca merge. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 nu trebe miez, bobinezi pe un diametru 5mm g?se?ti tu ceva. merg si tranzistori bd137 139, sub nici o forma din seria bd23x veyi la iesire mai pui c?te un ceramic micu? intre colector ?i mas? sau un trimer semireglabil, si+ti trebe ceva de masurat puterea c?nd faci acordul, eu pe vremuri improvizam un detector rf f?cut la nimereal? Link spre comentariu
iozsi Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Condensatorii din emitoare sunt de ordinul nF?sau pF?In schema mea sunt de pF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum