Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu ma descurc cu un LM317LZ

ohamoha

Postări Recomandate

Salut,Incerc sa fac o chestie banala. Sa reduc voltajul de la 12V la 3V folosind un LM317LZ. Schema in ISIS arata asa:lm_close.jpg[/attachment]Tensiunea la borne:lm_redus.jpg[/attachment]Dupa cum observati, rezultatul este aberant. Problema este ca atunci cand aveam rezistenta variabila pe R1, si o modificam intre 5K si 10K, tensiunea aceasta de iesire varia extrem de putin (ajungea pe la 10.7 daca nu ma insel). Mi-am batut capul o gramada, dar nu gasesc solutia. Dati-mi un sfat va rog.Sursa de alimentare arata asa:[attachment=4]baterie.jpg[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

3

• ohamoha

3

• nelu F

1

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

R2 trebuie sa aiba valoarea de 240 ohmi pt a asigura un curent suficient prin terminalul Adj. Descarca datasheet-ul pt LM317 (il gasesti daca-l cauti cu Google) si in el vei gasi tot ce-ti trebuie.

Link spre comentariu

"R2 trebuie sa aiba valoarea de 240 ohmi pt a asigura un curent suficient prin terminalul Adj"Eu am mai folosit un LM317LZ cu R1=1K si a functionat (reduceam de la 9V la 5V). Am sa incerc sa reduc R1 sub 1K si in cazul acesta sa vad ce se intampla."Dar o sarcina i-ati pus dupa el?"Trebuie pusa neaparat? Eu eram la faza de teste, fara consumator. Am pus aparatul de masura. Am sa incerc sa bag si o rezistenta."Poate gresesc eu,dar nu ati inversat la montaj,pinul 1 cu 2?"Nu e inversat. Pinout-ul e Bottom View iar poza e Top View.Merci de raspunsuri. Imediat ce fac verificarile de mai sus am sa scriu daca s-a rezolvat ceva.

Link spre comentariu

ca ciudata marcare au folosit in catalog:

1-3-2 (adica ADJ-OUT-IN )

cei de la motorola vad ca au gaandit putin cand au notat pinii :rade:

poate deja ai distrus integratul, asa ce bine sa ai unul de verificare (dar respecta oarecum si catalogul)

Posted Image

Link spre comentariu

In foaia de catalog scrie de curentul minim,intre 3,5-5mA,instrumentul Dvs. are cca 20M pe intrare,deci nu asigura acest curent.

Corect. R1 asigura curentul fara sarcina, care este 1.25V/R1. Valorile ptr R1 ar fi intre 1.25V/3.5mA=357Ohmi si 1.25V/5mA=250Ohmi, deunde rezulta ca 1K este nepotrivita.
Link spre comentariu

"Dar o sarcina i-ati pus dupa el?"Nu am schimbat R1, dar am pus o sarcina pe iesire (o rezistenta de fapt) si acum rezultatul este impecabil.Eu sunt membru in acest forum de aprox jumatate de an, cam de cand m-am apucat sa ma joc cu electronica. Profit de aceasta ocazie sa multumesc celor care isi gasesc timp sa raspunda intrebarilor celor ca mine. Trebuie sa-ti tocesti creierii o noapte intreaga cu un pumn de rezistente ca sa intelegi ca ajutorul primit pe forum este nepretuit. :bere:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări