Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

doua intrebari "surpriza" pt cunascaturi :o

Vizitator cumvreau

Postări Recomandate

Vizitator cumvreau

Salutare!Prima intrebare ar fi in legatura cu materialul folosit pt izolatia in interiorul boxe,adica care ar fi cel mai indicat si mai usor de procurat pe piata noastra??A doua e mai ... "culmea"... in legatura cu filtrele pt boxe... :? Cu toate calculele aferente unui filtru nu am reusit sa ma lamuresc cum fac o bobina...mai exact: cate spire, cat sarma de groasa, ce tor sa folosesc (dimensiunea interioara a bobinei) si restul detaliilor minutioase la respectiva bobina cand cunosc un singur parametru ex: L=0.33 mH :?:Astept sfaturi si ideei, daca se poate :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

3

• titro

1

• Sharky

1

• adi_0106

1

Top autori în acest subiect

vata minerala e cel mai usor de facut rost ca o gasesti la orice mag. de mat. de constructiiSunt ceva formule cu care poti calcula bobine, dar din pacate nu ies intotdeauna cum trebuie. Daca poti sa faci rost de o punte de masura mai bine bobinezi si masori sa iti iasa exact.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Vata minerala sau vata de stica cum se mai numeste este cea mai proasta alegere. Dupa un anumit timp intra in elementele difuzorului care se va defecta si chiar sunt suflate particule de sticla afara prin port ajungand in camera si de acolo in plamanii vostri, un picut de sticla nu strica poate deveniti transparenti :lol: Lana este ideala din toate punctele de vedere.

Link spre comentariu

Eu v-as sugera ca pentru a gasi raspunsurile la astfel de intrebari sa folositi intai search-ul pe forum pt ca exista o groaza de subiecte pe aceasta tema. Vasile a postat chiar un topic despre cum sa faci un calcul complet al filtrelor. Uite-l aici: http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=545&postdays=0&postorder=asc&start=40

sau daca ai fi dat un search pe google folosind de exemplu cuvintele cheie "inductor calculator" ai fi gasit asta: http://www.lalena.com/audio/calculator/inductor/ :wink:

Link spre comentariu
Vizitator cumvreau

pai...de unde sa fac rost de lana ..??? daca nu am de unde...trebuie sa folosesc altceva ..de ex. as putea folosi vatelina din care se fac si plapume???

si la chestya de bobine tot nu m-am lamurit cu e singura cunoscuta L=0.33mh sa stiu cate sp si cat de groasa sarma...

Adresa mea de mail e [email protected] daca avety bunavointa a ma ajuta raman recunascator 8)

Link spre comentariu
Vizitator cumvreau

...si inca o intrebare am un frecvetmetru(Hz nu stiu cat am scris de corect :oops: ) intrebarea e cum masor cu el :1- dupa filtre cu sau fara dif. si in paralel2- cu tot cu dif tot in paralel3- cu dif si in serie ???

Link spre comentariu
Vizitator artboyalex

Cum a zis si NeXuS ... poti folosii VATELINA si nu este nici scumpa (vezi poate gasesti vatelina mai groasa (50 mm) , ca s-o pui intr-un singur strat ... acum depinde de cat FILL ai nevoie in incinta ... sau burete "damping" dak te tin buzunarele :lol:

Link spre comentariu
Vizitator cumvreau

pai...pana la urma am gasit niste vatelina de care se foloseste la plapuma ...problema e ca nu e facuta tip covor... :? dar cred ca am s-o fixez cu niste plasa...La intrebarea cu masurarea frecventei cu Hz-metru nu stie nimeni???

Link spre comentariu

faci si tu un oscilator .. pui bobina si un condensator de val cunoscuta ( cu toleranta cat mai mica de preferat ) si masori f de oscilatie cu scula pe care o ai ..... de acolo deduci valoarea bobinei... si reversul este perfect posibil, adica sa pleci de la L si sa determini C.Eroarea de masura depinde de toleranta componentelor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

folositi search ca merita: - in privinta materialului absorbant raspundea frumos Vasile pe undeva "o boxa - o oaie" :P despre vata de sticla povestea djdna ceva din inceputurile experientelor sale (boxe pt. tigani)

Link spre comentariu

dar nu cred ca spune nicaieri sa o folosesti in boxe de putere, unde poate fi antrenata foarte usor de curentul de aer care circula prin porturile din bass reflex , ajungand in final in plamanii petrecaretilor :roll:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări