Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magistrala pe 2 fire


Vizitator skyuro

Postări Recomandate

Vizitator skyuro

Propun celor exerimentati in programare PIC o provocare.Se da un imobil cu 6 incaperi.Se doreste comanda a 8 relee (canale)numai prin 2 fire, sa zicem telefonice, din oricare incapere.Se doreste actionarea simultana 2-3 butoane corespunzator releelor aferente.Intrebarea este daca a reusit cineva sa oblige un un PIC sa comunice pe o magistrala 485 sau 422 sau.. pe 2 fire.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    3

  • Laci

    2

Top autori în acest subiect

Sa inteleg ca vrei in fiecare dintre cele 6 incaperi cate un panou cu 8 butoane. Iar in alta parte, undeva exista 8 relee care sa fie comandate de catre cele 8 butoane, posibilitate din fiecare camera. Comanda simpla, gen: apasarea unui buton comuta releul intre ON si OFF?Partea de programare nu este deloc o provocare. Eu unul am legat mai multe uC(Nu PIC) pe o magirstrala 485, un master si mai multi slave. Nu inteleg daca prin cele 2 fire vrei sa alimentezi si panourile sau nu.Fir telefonic nu e cea mai buna varianta, atat 485 cat si 422 cer fire torsadate.

Link spre comentariu
Vizitator skyuro

Bogdan ai inteles bine ideea.8 panouri cu 8 push-butoane in fiecare incapere am ales 2 fire pt ca pot sa ma leg pe 2 fire paralele cu linia telefonica cara ajunge prin toata casa.Modulul cu relee se afla in garaj de unde pot sa aprind lumini sau sa imi deschid poarta sa pornesc pompa de apa etc etc.Panourile au tensiune de alimentare proprie.Am o varianta cu 10 canale (un kit) dar daca apesi 2 butoane simultan (din greseala)se face comanda pentru un alt releu:ras: Am atasat o schema desenata

Link spre comentariu

Pentru comunicatia in RS485 se poate folosi SN75176 care e usor de gasit si relativ ieftin. Dezavantajul fata de un MAX485 ar fi un consum ceva mai mare, dar daca asta nu e important atunci se poate folosi fara probleme. Cred ca pe toate partile ati putea folosi un PIC16F628. Din amintire asta era relativ ieftin. Are usart pe el, deci se simplifica situatia. Softul pe partea de panou ar fi ceva de genu: Se citeste pe rand daca fiecare buton e apasat. Daca e apasat butonul se trimite un octet de 8 biti pe seriala, primii 5 reprezinta un numar oarecare ales, ceilalti 3 codul butonului. Se asteapta de la actionare un raspuns tot pe 8 biti. Nu se primeste, se retrimite de un nr oarecare de ori maxim. Mai trebuie facut deobunce la switch etc.Pe partea de actionare se poate folosi acelas uC, softul fiind si aici simplu: se asteapta primirea de date, la primirea unui octet se actioneaza releul si se trimite confirmarea. Desigur, ideea este ca in primii aia 5 biti trebuie inclus cumva si un cheksum sau de genul, pentru cazul extrem cand apare coliziune. De aici si repetarea transmisiei daca nu se primeste confirmare. Fiind vorba de soft simplu de tot, se poate face cam in orice compilator care include si o varianta demo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări