pelikanu Postat Octombrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Multumesc Felixx pentru schema, cred ca este cea mai apropiata schema de ceea ce vreau eu sa obtin (cea mai apropiata deoarece intentionez sa folosesc 5T3C-urile pentru redresare)Daca tot a venit vorba despre transformatorul de iesire, atasez schema si detaliile de bobinare a transformatorului original de la amplificatorul QUAD II, pentru tuburile KT66 - poate cineva vrea sa construiasca amplificatorul original. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Imi pare rau sa spun,dar sunt sceptic in ceea ce priveste originalitatea acestor date. Prima este schema unui traf UL normal,nu stiu daca pentru KT66,sau altceva,a-2-a.....nu stiu ce este,dar facand calculele invers,adica cu datele din schema trafului,nu prea "bat" cu schema QAD-ului.Numarul de spire din reactia catozilor este mult prea mare,acesta introducand o reactie negativa extrem de puternica(un calcul sumar ar arta peste -25dB!!!!),am pus mai sus formula de calcul pentru aceste bobine de ractie,dar se pare ca nu a fost observata. P.S sectiunea miezului nefiind data,am luat o sectiune clasica pentru acest tip de montaj,adica E+I cu sectiunea de 20cmp(minim 18cmp).Daca doriti niste infirmatii pertinenete,intrati pe adresa lui Eugen Karpov si acolo veti gasi multe calcule si exemple de trafuri printre care si acestea cu reactie in katozi.Originalitatea schemei QAD a fost "sparta" de multi oameni foarte capabili in acest domeniu,oameni care cerceteaza si spun adevaruri in tot ceea ce publica. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Pentru cine dispune de tuburi electronice rusesti poate studia acest articol unde este vb.de un "QAD" rusesc. Un articol foarte serios,cu toate datele necesare (traf,masuratori,diagrame...).Schema este foarte simpla,sursa este ceva mai complicata.Sunt date si caracteristicile transformnatorului de iesire cu tot ce este necesar pentru realizarea lui practica.Se observa ca este vb. de un miez dubluC de la un traf de alimentare pentru vechile televizoare TEMP 6.Pentru cine are posibilitatea poate folosi si miezurile de la trafurile de retea de la vechile tv.color PHILIPS sau GRUNDIG ce au patruns in tara in anii '90.Componentele semiconductoare din sursa sunt de productie Europeana (vestica),nu rusesti,asa ca nu pot pune probleme. Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Imi pare rau sa spun,dar sunt sceptic in ceea ce priveste originalitatea acestor date. Prima este schema unui traf UL normal,nu stiu daca pentru KT66,sau altceva,a-2-a.....nu stiu ce este,dar facand calculele invers,adica cu datele din schema trafului,nu prea "bat" cu schema QAD-ului.Numarul de spire din reactia catozilor este mult prea mare,acesta introducand o reactie negativa extrem de puternica(un calcul sumar ar arta peste -25dB!!!!),am pus mai sus formula de calcul pentru aceste bobine de ractie,dar se pare ca nu a fost observata. P.S sectiunea miezului nefiind data,am luat o sectiune clasica pentru acest tip de montaj,adica E+I cu sectiunea de 20cmp(minim 18cmp).Daca doriti niste infirmatii pertinenete,intrati pe adresa lui Eugen Karpov si acolo veti gasi multe calcule si exemple de trafuri printre care si acestea cu reactie in katozi.Originalitatea schemei QAD a fost "sparta" de multi oameni foarte capabili in acest domeniu,oameni care cerceteaza si spun adevaruri in tot ceea ce publica. Iti multumesc pentru incredere, daca vrei sa incepi o cercetare care sa aiba ca finalitate si niste argumente reale, iti ofer acest link: http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... stion.html Pana atunci insa, ma declar de-a dreptul imposibil de consolat, de vreme ce m-ai contrazis doar pe baza unei presupuneri. Tipul transformatorului folosit, precum apare scris, este EI 100 Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Nu stiu despre ce consolare este vorba (?!),am intrat acolo unde mi-ai recomandat si mai jos este cineva care spune tocmai ce am afirmat eu,citez:"ALERT - ERROR! I am astonished at my own inaccuracies. Please everybody: In my previously attached diagram of the Quad output transformer there were errors as pointed out by Cerrem: 1. There are NO connections between points X-W and U-Z. 2. The sections VU and VW are not 160 turns x 3, but only 160 turns x 1 each, i.e. one layer. (The others are 160T x 3.) I profusely apologise for this and am indebted to Cerrem for pointing this out. There is no excuse but perhaps an explanation would be considered: The print of my drawing came out light, especially some lines which were quite thin. The friend who scanned this for me drew in some of the lighter lines and accidentally also connected the above. This was then e-mailed to me and I did not look carefully at this again before pressing the button to attach. The Quad thus uses 10% cathode feedback, indicating a 10% UL tap. I have just checked this on a Quad in my possession. The data was written down 2 decades ago, and if you have an update on the #36 wire, Chris, please inform us. That is what I have noted at the time and can unfortunately not recall details now. Neither, unfortunately, can I recall the exact assembly of the core, but a local friend rewound such a transformer about a year ago, and I will mail him for details. I agree with your calculations, Chris, only am not quite sure what you mean by "parallelled by 3" for each cathode winding, unless you took my erroneous indication of "160t x 3" as meaning 3 layers in parallel. That was not the case according to my notes, as said above. By the way, I have measured the primary d.c. resistances as follows for those interested: XY = 119 ohm, ZY = 178 ohm, VW = 16,4 ohm, VU = 16,8 ohm I am also not with you when you say that "It is a bit different regarding the G2 tapping than just simply applying the tap to the cathode". As I see it in the equivalent a.c. diagram, one "breaks" the primary winding at the tap, calling the [anode-G2] part Y-Z (per the previous sketch) and the [G2-B+] part V-U; V and Y being the same point for a.c., i.e. the G2 tap of the basic UL configuration. How am I misunderstanding you? Once again apology for the errors and my profound thanks to Chris. Regards. " Nu cred ca trebuie sa existe prejudecati sau chestii de ranchiuna intre noi,scopul aici este tocmai sa ne sfatuim,sa impartasim din experientele fiecaruia,dar mai ales sa postam chestii sigure,adevarate si daca se poate verificate.Daca ai citit mai sus,am spus ca am incercat si eu un astfel de transformator cu rezultatele pe care le-am scris acolo.Daca cineva vrea sa inteleaga este OK,daca nu suntem liberi sa facem ce dorim. Si ce legatura are prima schema de traf cu a-2-a? Atasez si schema din adresa ce mi-ai recomandat. Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Traducerea este aceasta:Sunt surprins de inacuratetea mea. Rog pe toti: In schema precedent atasata a transformatorului de iesire Quad, au fost erori, ele au fost remarcare de Cerem:1. Nu exista conexiuni (legaturi) intre punctele X-W, respectiv U-Z2. Sectiunile V-U si V-W nu au 160 spire x3 ci doar 160 spire x1 fiecare, un strat. (Celelalte au 160 spire x3)Ini cer scuze pentru asta si ii sunt dator lui Cerem pentru ca a evidentiat asta. Nu exista nici o scuza, dar cred ca o explicatie poate fi luata in considerare: Printarea desenului meu a iesit luminoasa (cu mult alb - neclara), in special unele linii care erau subtiri. Prietenul ce mi-a scanat-o, a corectat neclaritatile si accidental, a conectat si punctele de mai sus. Aceasta mi-a fost apoi trimisa prin mail si nu am analizat-o cu atentie inainte de a apasa butonul pentru atasare.Amplificatorul Quad foloseste un feedback al catodului de 10% U-L. Tocmai am verificat asta la Quad-ul din posesia mea.Aceste date au fost scride cu 20 de ani in urma, daca aveti o reinnoire, Chris, te rog anunta-ne. Asta este ceea ce am notat atunci si din nefericire nu imi amintesc toate detaliile acum. Din nefericire, nici asamblarea exacta a miezului, dar un prieten local a rebobinat un transformator asemanator cam acum un an, il voi intreba pe el detaliile.Sunt de acord cu calculele tale, Chris, doar nu sunt sigur ce ai vrut sa spui prin "paralele de 3" pentru fiecare bobinaj de catod, doar daca nu ai considerat indicatia "160 x 3" ca insemnand 3 straturi in paralel, Nu acesta a fost cazul conform notitelor mele, cum am spus mai sus. Oricum, am masurat rezistenta in c.c a primarului si ele sunt dupa cum urmeaza: XY = 119 ohm, ZY = 178 ohm, VW = 16,4 ohm, VU = 16,8 ohmDeasemeni, vad ca ai atasat schema gresita a transformatorului.Voi atasa cele doua imagini, pentru a se putea remarca diferentele intre:1 - schema gresita a transformatorului (cea upload-ata de tine)[attachment=0]1.jpg[/attachment]2 - schema corecta a transformatorului[attachment=1]2.JPG[/attachment]Link-ul nu l-am prezentat pentru a indica schema transformatorului de iesire, schema corecta deja o atasasem, consulta atasamentul post-ului meu.Scopul acelui link este altul, mai exact acela de a-ti dovedi ca schema transformatorului prezentat de mine este corecta, rezultatele nefiind calculate, ci obtinute in urma analizei unui transformator QUAD II original (pur si simplu a fost desfacut)Prima schema, cea pe care nu o gasesti relevanta, am postat-o alternativ, ca o indicatie legata de modul de bobinare a straturilor. Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2009 In continuare, voi atasa o schema ce mi-a indicat-o Felixx, in care sunt folosite tuburile KT90/KT88 in etajul final.Cu cateva modificari minore in etajul de alimentare si in transformatorul de iesire - fata de schema originala - tind sa cred ca va functiona ireprosabil. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Cam ciudata alegere sa se foloseasca tuburi KT90 ca sa se obtina numai 25W , in rest schema nu mai e decat vag asemanatoare cu schema originala QuadII ... Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Aici vorbeam e despre modificari minore .. s-a limitat la 25W pentru a utiliza structura de baza a amplificatorului, transformator alimentare+iesire. aici se gasesc mai multe detalii: http://www.turneraudio.com.au/quad2powerampmods.htm Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 20, 2009 Partajează Postat Octombrie 20, 2009 Nu poate scoate mai mult ptr c? ampliful cu sarcin? distribuit? lucreaz? în clas? A sau AB. Cel pu?in a?a zice la teorie. Schimbatul l?mpilor e cam inutil, poate nu a avut altele. 25W era puterea maxim? a amplifului normal. E mai simplu de modificat defazorul la ampliful ?sta decît etajul final. Sînt mai multe variante pe net.Sînt curios dac? va ie?i ceva din asta. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Aici vorbeam e despre modificari minore .. s-a limitat la 25W pentru a utiliza structura de baza a amplificatorului, transformator alimentare+iesire.aici se gasesc mai multe detalii: http://www.turneraudio.com.au/quad2powerampmods.htmD-lor! nu stiu cum sa ma fac inteles; QAD este o firma,este o fabrica de amplificatoare (Amplificatoare de calitate pentru casa),a fost infiintata in 1934. Ce vreau eu sa spun este ca amplificatorul numit QAD22,este performant doar prin gandirea schemei propiuzise,adica proiectantul a gasit solutia optima intre configuratia defazorului,tuburile folosite,tipul etajului final (sarcina distribuita) si retelele de reactie negativa.Toate astea la un loc contribuie la performatele audio ale acestui amplificator.In rest putem sa facem zeci de combinatii care de care mai interesante,mai mult sau mai putin performante. Departe de mine gandul ca doresc sa ma contrazic cu cineva,doar fac precizarea ca daca cineva doreste sa cloneze acest amplificator,trebuie sa o faca cu mare acuratete,asta am spus. Poate cel care a "depanusat" acel transformator afost un om meticulos si atent,nu neg,eu doar am spus ca ce-mi iese mie din calcule nu prea "bate" cu realitatea si credeti-ma ca si eu la randul meu am desfacut multe transformatoare originale,de firma,asa mi-am verificat de nenumarate ori si calculele mele teoretice.Cu asta inchei si ma retrag din acest subiect. Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Bine, nu mai inteleg nimic - recunosc. Daca am o schema de amplificator, de ce nu ar merge si la puteri mai mari de 25W? Partea cu EF86 limiteaza? sau ce? Scopul modificarii este 1 - utilizarea tuburilor pe care le am si 2 - o crestere a puterii Am gasit aici http://www.webace.com.au/~electron/tubes/ul.html o pagina care trateazasubiectul amplificatoarelor audio ultra-liniare cu sarcina distribuita. In lista tuburilor (undeva in josul paginii) care pot fi folosite in aceste montaje, este prezent si KT88. Si am mai gasit o schema, realizata de-un japonez - EF86+ECC82/3+2xKT88 - asta, cu 2 tuburi KT88, are 100W. Deci, de ce nu as putea sa cresc puterea cu o schema asemanatoare QUAD-ului? Aici este paginja ce prezinta amplificatorul, http://www.tube-amps.net/EA_Hashimoto_KT88_PP_01.htm Aici este link-ul direct catre schema http://www.tube-amps.net/images/KT88_PP ... ematic.jpg Link spre comentariu
pelikanu Postat Octombrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Evident, este destul de dificil sa modifici o schema gandita foarte bine.Asadar, incerc si varianta asta. Cine are de vanzare tuburi KT66? sau EL34?Inca o varianta la care ma gandesc, sunt tuburile EL6, din care am deja o pereche.Daca nu are nimeni de vanzare, poate pentru un schimb? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Domnule reactia in catod specifica QUAD-ului necesita o tensiune de atac foarte mare pe grila de comanda a lampilor finale datorita faptului ca urca sau coboara potentialul catoduli in regim dinamic astfel incit tensiunea de atac necesara este incompaabil mai mare(DUBLA SI PESTE DUBLU) fata de situalia UL(G2)datorita reactiei care apare in catod in situatia QUAD. Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 22, 2009 Partajează Postat Octombrie 22, 2009 Excelenta observatia lui Valderama! Si cu cat ai bobina mai multa in catod, cu atat mai mare amplitudinea. Complica destul lucrurile montajul acesta, asa ca o analiza detaliata se impune, eventual o simulare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum