ctepeo Postat Iunie 9, 2005 Partajează Postat Iunie 9, 2005 Vreau sa construiesc pentru un aparat de radio pe lampi un frecventomentru cu tuburi NIXIE, frecventometru care sa imi indice pe ce frecventa sunt pe F.M. Are careva o schema? Link spre comentariu
RealAlex Postat Iunie 15, 2005 Partajează Postat Iunie 15, 2005 Apropo, am vazut astfel de tuburi anul trecut in gara la Eforie Nord ... este un vechi panou de informare agatzat de un perete... cred ca vor fi bucurosi cei de acolo daca se va gasi cineva sa-i scape de el ( tuburile erau imense ) Link spre comentariu
djvas Postat Iunie 23, 2005 Partajează Postat Iunie 23, 2005 studiaza colectia TEHNIUM ( anii 80 -89) ca apare acolo o schema !dar in mare parte e cam acelashi lucru ca si la cele cu afisoare cu 7 segmente numai ca dupa numaratoare/divizoare nu pui decodor BCD ci zecimal cu care ataci direct in tub! Am acasa un asemenea aparat (facut de tata cu multzi ani in urma ) dupa o schema din tehnium si merge perfect ! Link spre comentariu
ctepeo Postat Iunie 26, 2005 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2005 Poate imi dai si mie schema... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Iunie 26, 2005 Partajează Postat Iunie 26, 2005 Am vazut ca ai pus aceeasi intrebare pe un alt forum... Ai primit acolo ceva informatii despre ''frecventmetrul'' ce trebuie sa fie folosit intr-un radio... 8)Ai studiat link-urile respective?Uite si raspunsul de acolo: Realizarea unui proiect de frecventmetru cu tuburi NIXIE reprezinta o lucrare mai complicata deoarece:-Tuburile lucreaza cu tensiuni mari, ai nevoie de decodificatoare BCD cu iesiri open colector ce rezista la tensiuni mari, din seria SN 74141- Cei care au proiectat frecventmetre bazate pe microcontrolere folosesc LED-uri si de aceea iesirile sunt pentru 7segmente si trebuie schimbata programarea acestora... sau sa folosesti un device ce converteste de la 7 segmente la BCD, vezi aici...-Tu doresti sa masori/sa afisezi frecventa de receptie a radioului, ceea ce complica un pic schema... Semnalul de intrare nu poate fi masurat deoarece are nivelul foarte mic. De obicei se masoara frecventa oscilatorului local, dar acesta frecventa este mai mare decit cea de receptie cu o valoare egala cu prima frecventa intermediara folosita in radioul respectiv...''Frecventmetrul'' tau trebuie sa stie sa scada acesta valoare din frecventa oscilatorului local. Cel mai simplu este sa-l realizezi cu un microcontroler. Poate gasesti pe net un proiect la cheie bazat pe microcontrolere si tuburi NIXIE... Eu nu am gasit... Te poti inspira din proiectele de ceasuri cu NIXIE si frecventmetrele cu LED-uri...- De asemenea frecventa pe care vrei sa o masori este cam mare ~100-120MHz si frecventmetrul trebuie sa aiba la intrare un etaj de divizare, fie acesta 1:10, 1:64, 1:128, etc. care sa coboare frecventa de intrare cu cel putin o gama pentru a putea fi masurata de circuite normale TTL sau PIC-uri... Pentru constructia unui astfel de divizor se folosesc circuite denumite PRESCALER...exemplu:prescaler-circuit integratDespre tuburi NIXIE si ceva idei dintr-un proiect de ceas vezi aici.Un proiect de frecventmetru bazat pe PIC-uri : aici...alte proiecte :aici... aici, aici... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum