Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum putem influenta psiho-acustic perceptia bass-ului

[i_unit]

Postări Recomandate

Am vazut cat costa plugin'ul ala, si sapand mai mult am gasit niste amplificatoare pro Peavey cu aceasta tehnologie (MaxxBass) incorporata. Insa e vorba de niste amplifuri care cantaresc 5kg, costa 300$ si au specificat 800W RMS/canal la 2 ohm, cu un consum de la priza declarat la 400W. Trageti voi concluziile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

9

• radue

6

• zal

6

• Th3_uN1Qu3

5

Top autori în acest subiect

Ai fi uimit ce varfuri de putere trage muzical din priza amplificatorul ala. Consumul declarat este de 400w in medie, de obicei la 1/8 din puterea totala la iesire. Specifica undeva ca da la iesire 1600 w sinusoidal la 1khz si consuma 400w in acel moment?Ce ti-e cu standardele astea si cum nu le inteleg unii...

Link spre comentariu

Pentru sonorizare cu eficienta ridicata, se folosesc adeseori hornuri gen 1850 (care intr-o bucata sau doua nu are extensie buna), hornuri planare sau hornuri hibride (bass reflex si horn), plus alte hornuri, mai putin band pass sau bass-reflex. In cazul asta, cum reproduci o frecventa de 35-45hz? Ii dai mai mult cu peq? Sau acordezi hibridul ori planarul mai jos? Iti spun eu: preferi sa nu reduci energia in domeniul 50-60hz in favoarea frecventelor mai joase.Asa ca nu vad de ce nu ar fi binevenita o "gaselnita" de-asta, care sa introduca cateva armonici superioare exact unde place mai mult incintelor de sonorizare. Asta daca nu o fi decat marketing. De-asta am deschis acest topic.

Stiu foarte bine ce se foloseste la o sonorizare si din pacate majoritatea firmelor ca fac asa ceva prin tara noastra folosesc bassreflex.Totusi, din ceea ce ai enumerat tu mai sus singura problema cu 35-40 Hz o are hornul 1850, restul depinde de cum au fost proiectate. Sant bassreflexuri cu F3 de 30 Hz destule, care sant si capabile sa sustinta 30 hz la 1000 W RMS fara sa treaca de Xmax, asa ca nu vad nicio problema. Ca la noi in tara nu se folosesc asemena incinte nu e vina noastra, dar trecand peste asta.Acele pluginuri is au rostul in masteringul audio, unde trebuie sa faci o piesa pe care sa se auda toba mare si pe un difuzoras de calculator ( in limitele normale evident ), sau cel putin sa reiasa un sunet care sa faca ascultatorul sa stie ca e si o toba mare pe acolo si el aude suficient de ea. Personal nu am nimic cu folosirea lor, numai sa fie folosite unde le e locul.La sonorizari nu cred ca le e locul deoarece acolo chiar se merge pe "puritate", altfel nu si-ar avea rostul multe componente dintr-un rack sau de pe mixer. Totusi, la bassreflex se merge pe urmatoarul artificiu ca sa se scoata si bas si subbas: acordezi incinta mai jos, dai un boost de 6 dB la frecventa aia de acordare, Q il alegi suficient cat sa nuy sune cat sa nu suna ca si o cutie ce reda o singura noata, dar nici prea larg ca sa ajungi la +2 dB la 100 Hz ca nu-si mai are rostul si apoi bagi compresor sau limitator, depinde de ce ai la dispozitite si de ce vrei sa folosesti. Motivul e simplu, la frecventa de acordare a unui bassreflex deplasarea membranei e minim si poti sa dai 6 dB ca sa o dublezi ca tot nu sari de Xmax si pastrezi un sunet cum trebuie. Daca mai ai si un amplificator cu heardoom suficient poti sa pui limitatorul sa intre mai rar si atunci suna si mai bine. Este valabil sila planare, unde aceasta setare se face din start pentru a compensa gainul de dupa 80-90 Hz. La hornuri e singura problema, unde nu prea ai cum sa te duci sub frecventa de cutoff deoarece acolo difuzorul de comporta ca si cum ar fi intr-o incinta inchisa mica, iar in cazul asta fie folosesti la maxim ce poate hornul ( iar 50 Hz pentru multi care-s obisnuiti cu sistemele de calculator si home cinema le creeaza starea aia in care-si deschis ochii mari si se utia unul la altul si apoi OAUUU ) fie te duci cu horn conceput sa coboare mai jos.Totusi, analizand ceea ce ai spus mai sus referitor la hornuri, chiar ca nu ai ce cauta cu un 1850 pe o parte la sonorizari ca si subwoofer, cu 2 merge daca-l procesezi cum trebuie ( stiu mai multi povestea ) iar deja la 4 e perfect ( e exact si numarul pnetru care au fost concepute sa lucreze ). Daca nu poti cu hornuri mergi cu bassreflex sau bandpass horn.Marketing nu e, pluginuril alea chiar merg, problema lor e ca nu prea reusesc sa scoata exact ce trebuie.Am folosit mai demult MaxxBass ca eram curios daca pot sa fac si eu acelasi lucru care il vrei si tu, si de curiozitate l-am testyat pe casti; am taiat chestia reala si l-am lasat pe el sa lucreze si comparativ cu chestia reala nu e prea identica. O concluzie ar fi ca daca nu ai scule iti faci rost, iar daca nu poti sa-ti faci rost te chinui cu ce ai.
Link spre comentariu

Si care sunt acele incinte bass-reflex care "tin" 1000w la 30hz, si mai au si un randament suficient? Si ce se intampla cu kick-ul acelor incinte?Te contrazici singur in privinta "puritatii" si a multor componente.Apoi, in privinta sub-acordarii unei incinte bass-reflex, cred ca ai vrut sa spui home-theater ceva, altfel la sonorizari este dezastruos. Obtii ceva extensie in detrimentul intervalului de frecvente care conteaza cel mai mult.

Link spre comentariu
":t85uyc4v]Si care sunt acele incinte bass-reflex care "tin" 1000w la 30hz, si mai au si un randament suficient? Si ce se intampla cu kick-ul acelor incinte?

[urlhttp]BMS 18N850v[/url]

Difuzorasele astea pricajite se afla in Tannoy VNET 218DR. Le-am auzit, suna ok zic eu, si kickul e destul de multumitor, avand in vedere ca erau pus in pereche cu incinte care au F3 de 115 Hz. Colegii din Cluj va pot confirma.

":t85uyc4v]Te contrazici singur in privinta "puritatii" si a multor componente.

Arata-mi te rog unde.

":t85uyc4v]Apoi, in privinta sub-acordarii unei incinte bass-reflex, cred ca ai vrut sa spui home-theater ceva, altfel la sonorizari este dezastruos. Obtii ceva extensie in detrimentul intervalului de frecvente care conteaza cel mai mult.

Eu nu am zis de subacordare nimic. La incintele home theatre se acordeaza mai sus ca sa sune bubuit, ca sa dea impresia ca si coboara.

Ideea e ca la frecventa de acordare la un bass reflex deplasarea membranei e tinuta sub control foarte mult, si atunci iti permiti sa dai un +6 dB dintr-un eq parametric; limitatorul/compresorul il treci dupa ca sa nu intre ampificatorul in limitare.

Totusi, eu nu prea inteleg ce vrei sa faci ? Vrei sa scoti subbas de 35-40 Hz din incinte cu F3 de 50 Hz si sa le si folosesti la sonoriari ? :rade:

Link spre comentariu

Ok, este un topic de balarii. Vine unul si propune spre analiza o schema, un principiu. Vin altii si spun ca exista deja boxe care raspund pana la 30hz cu randament ridicat, chiar daca ele sunt Void sau alta marca, si ocupa un volum cat o camera. Pai mai baieti, daca nu vreti sa dezbateti subiectul propus, de ce nu spuneti asa? Ca eu tocmai incintele mari vroiam sa le evit. Dar na, sa fiu in ton cu voi: dati-mi exemplu de "difuzoare din zilele noastre" care raspund jos si tare, si care sa se incadreze in volume rezonabile, si care sa fie usor procurabile (Rcf, Ev, Turbosound, Dynacord, etc.). Asta daca nu va place principiul "falsificarii" frecventelor joase. Si daca nu aveti exemple sau argumente care sa serveasca topicului, mai bine nu postati.

Link spre comentariu

Se poate sa faci o cutie mica sa coboare in frecventa, insa cu eficienta scazuta. Deci conditia este sa ai multa putere, si difuzorul sa poata sa o suporte. Adica ceea ce se numeste "Hoffman's Iron Law". Intre eficienta, raspuns in frecventa si incinta mica poti avea oricare 2, niciodata pe toti 3.Problema cu aceste plugin'uri "miraculoase", pe langa faptul ca sunt scumpe, majoritatea folosesc aceeasi tehnica matematica (aici imi dau cu parerea doar, nu cunosc algoritmii, insa toate suna la fel), doar marketingul difera. E interesanta schema aia de la JVC, o sa incerc si eu s'o fac cand am timp, si o sa'mi dau cu parerea. Insa daca este vorba de un simplu filtru trece jos + distorsiune (adica generare de armonici), iar apoi se trece prin limiter si se sumeaza cu semnalul original, pai, eu asta fac pe tobe de cand am inceput sa produc muzica in FL Studio. Doar ca de obicei pun efectul suficient de subtil cat sa nu aiba nevoie de limiter.Se pare ca exista mai multi oameni cu aceeasi parere despre ce suna bine. :da Mi'am mai adus aminte ceva - am citit pe undeva ca armonicile de ordin par sunt in mod natural produse de difuzor (la nivel scazut, dar sunt). Poate de asta nu insista cei de la JVC pe ele?

Link spre comentariu

Ok, este un topic de balarii. Vine unul si propune spre analiza o schema, un principiu. Vin altii si spun ca exista deja boxe care raspund pana la 30hz cu randament ridicat, chiar daca ele sunt Void sau alta marca, si ocupa un volum cat o camera. Pai mai baieti, daca nu vreti sa dezbateti subiectul propus, de ce nu spuneti asa? Ca eu tocmai incintele mari vroiam sa le evit. Dar na, sa fiu in ton cu voi: dati-mi exemplu de "difuzoare din zilele noastre" care raspund jos si tare, si care sa se incadreze in volume rezonabile, si care sa fie usor procurabile (Rcf, Ev, Turbosound, Dynacord, etc.). Asta daca nu va place principiul "falsificarii" frecventelor joase. Si daca nu aveti exemple sau argumente care sa serveasca topicului, mai bine nu postati.

Daca vrei curat topicul asta de toate balariile, dar ideea e ca exista intr-adevar incinte capabile care sa coboare pana la 35-40 Hz si sa nu iti ocupe toata camera ( desi eu vorbeam de sound reinforcement ). Practica cu +6 dB la frecventa de acordare o folosesc multi, graficele pe care le vezi sant deja procesate. Ca si exemple unde si este trecuta procesarea ( sau cel putin graficul fara procesare, graficul procesarii si graficul cu procesare ): SB750, SB850, JBL VerTec VT4880A etc.Oricum, daca faci rost de Turbosound si Funktion One faci rost si de Void.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

vrei sa te pacalesti ca sa auzi un sunet "mare" din difuzoare mici?da-le un pic de bas din egalizator,eventual pune-le in colt,asaza-te in coltul opus,inchide ochii si incearca sa reconstruiesti basii concentrandu-te pe ei.fa asta cand e multa liniste.nu vad rostul,in fine....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări