Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum putem influenta psiho-acustic perceptia bass-ului

[i_unit]

Postări Recomandate

Nota: nu este recomandat "puristilor". In acest topic as vrea sa dezbatem problema "murdaririi" intentionate a sunetului, pentru ca, din niste boxe de raft sau de sonorizare (cu f-3db=50-60hz), sa se poata percepe si frecventele mai joase (gen 30-40hz). Nu este vorba despre ceea ce face un subharmonics synthetizer, gen dbx120 sau Behringer (nu retin modelul), care genereaza armonici inferioare, total daunatoare tipurilor de incinte enumerate.Am observat in multe scheme de combine audio de la Jvc, prezenta unui modul pe partea de bass, denumit de ei AHB sau harmonics generator, care, la prima vedere, pare sa faca exact ce vreau eu (ceva in genul plug-inurilor MaxxBass sau R-Bass), adica genereaza armonici superioare. Schema se compune dintr-un etaj LPF la aprox 30hz cu amplificare, un limitator simetric cu diode, inca un etaj lpf pe la 90-100hz, dupa care se sumeaza. Toate bune si frumoase, dar de ce se incearca generarea de armonici impare, stiut fiind faptul ca, armonicile pare produc incalzirea si rotunjirea sunetului, pe cand, cele impare duc la asprirea acestuia? Nu cumva mergea mai bine un redresor full-wave in locul limitatorului cu diode, care sa genereze armonici pare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

9

• radue

6

• zal

6

• Th3_uN1Qu3

5

Top autori în acest subiect

corect,asa ceva este dracul in persoana,si nu rezolva situatia.'Perceptia psihoacustica' pt cineva care mai cunoste intr-ale domeniului va fi de 'o mare varza'Se obtine mai simplu prin apropierea de coltz(situatia care aduce si dezavantaje nu numai avantaje),ridicarea din eq daca cursa mai permite(la volum mic),sau atasarea unui subwf,aceasta varinta sigur va da rezultate :rade: Daca Sd-ul difurlui este mic,nu are ce bas sau impact sa creeze cu orice fel de procesari.Pt o boxa de sonorizare,situatia este mai diferita,daca are cutia mica(si/sau acord mai sus) si un F10 la 45-50hz,combinata cu panta de cadere a cutiei(de obicei br) va fi f greu sa scoti subbas fara sa insisti din greu si rezultatele sunt discutabile

Link spre comentariu

Cu difuri obi?nuite iese un mare zarzavat de distorsiuni, bas manelistic.

Ar fi posibil numai cu difuri speciale, chiar la diametre mici, îns? va r?mîne o improviza?ie, nu o solu?ie de calitate. :limb:

Link spre comentariu

Poti sa-ti argumentezi afirmatia? Si care sunt acele "difuri speciale"? Ca asa, raspunsuri superficiale sau date in plezneala, nu ajuta cu nimic, decat la poluarea topicului.

Trebuia dedus din primul post ca nu caut "o solutie de calitate", care stim cu totii ce presupune.

PS. Apreciez link-ul dat de catre Th3_uN1Qu3.

Link spre comentariu

Asta înseamn? s?-mi pierd vremea ca s? fac s?p?turi pe net. Exist? unele difuri de diametru mai mic, dar cu cursa lung? a ansamblului mobil, se foloseau prin boxe la proiectoarele din anii 90, în ni?te incinte speciale, cu tubulaturi.

În fond care e subiectul? Ob?inerea de rezultate bune din ceva cu calitate slab? (ca s? nu folosesc expresia popular? cu biciul), sau doar influen?area (hipnotizarea) ascult?torului ca s? cread? c? aude sunete, acolo unde nu sînt? Dac? nu se poate mi?ca o cantitate mare de aer, adio bas. Excep?ie fac c??tile desigur.

Link spre comentariu

Am ascultat pluginul ala maxxbass.El practic ridica frecventa sunetelor foarte joase,ca sa poata fi redate de difuzoare care nu coboara mult.N-am observat deloc efectul ala "psihoacustic" despre care tot vorbesc ei,ca suna boxele de parca ar cobori cu o octava mai jos(de exemplu de la 60 hz la 30hz frecventa minima reprodusa).Este o mare minciuna ca nu-ti dai seama ca lipseste frecventa fundamentala.Nu cred ca trebuie difuzoare speciale pentru el.

Link spre comentariu

@zal: Presupun ca te referi la ceva gen Adire 6.8, HiVi 6.8, etc., cu motor xbl si xmax foarte mare, dar cu randament scazut. Inseamna ca nu ai inteles primul post. M-ai dat gat cu afirmatia ta despre "adio bas". Daca volum nu e - nimic nu e... cam asta se intelege din ce spui tu.@baga: R-Bass este o versiune imbunatatita a MaxxBass, versiunea 2.0 asa cum descriu ei. Intr-adevar, maxxbass era pe langa. Incearca totusi si R-Bass.

Link spre comentariu

Din moment ce eu produc trance/techno in FL Studio, o sa incerc R-Bass. Am mai incercat cateva pluginuri de imbunatatire a basului, dar pana acum nu au reusit sa faca pe tobele mele ce fac eu doar din EQ + compresor + Fruity Blood Overdrive folosit cu simt de raspundere. Toate plugin'urile pe care le'am incercat scot semnal pe iesire prea mare si dau urat de tot in limiter. Iar eu ma feresc de limiter cat pot, daca dau in limitare mai mult de 2dB deja s'a facut varza tot sunetul.Edit: Daca imi zice cineva si cum descarc demo'ul, pe bune ca il incerc. :rade:

Link spre comentariu

Parere strict personala: orice minune de genu asta strica la sunet. Poate da impresia la un moment dat ca face treaba buna, dar numai pe anumite piese suna bine.

Am incercat tot felul de pluginuri cu diferite softuri mai mult sau mai putin cunoscute ( WaveLab, Samplitude etc ) si rezultatul a fost acelasi: mai bine imi schimb sistemul audio. Desi la inceput merge, dupa foarte scurt timp devine deranjant. Efectele astea is bune unde vrei sa auzi "boom boom" si cam atata ( sisteme HC si de PC ). Daca vrei sa asculti muzica o faci fara altceva in plus, maxim un egalizator si un compresor setat cum trebuie ca sa nu se simte deloc atunci cand incepe sa taie, sau iti iei sistem mai decent sau casti.

Link spre comentariu

Pentru sonorizare cu eficienta ridicata, se folosesc adeseori hornuri gen 1850 (care intr-o bucata sau doua nu are extensie buna), hornuri planare sau hornuri hibride (bass reflex si horn), plus alte hornuri, mai putin band pass sau bass-reflex. In cazul asta, cum reproduci o frecventa de 35-45hz? Ii dai mai mult cu peq? Sau acordezi hibridul ori planarul mai jos? Iti spun eu: preferi sa nu reduci energia in domeniul 50-60hz in favoarea frecventelor mai joase.Asa ca nu vad de ce nu ar fi binevenita o "gaselnita" de-asta, care sa introduca cateva armonici superioare exact unde place mai mult incintelor de sonorizare. Asta daca nu o fi decat marketing. De-asta am deschis acest topic.PS: R-Bass nu e gratuit si nu o sa gasiti varianta demo. Plus de asta nu stiu ce armonici genereaza sau cum. De aceea am prezentat schema omniprezenta la sistemele audio Jvc. Macar asta se poate analiza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări