Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator acumulatori NimH pt navomodel- sursa panou solar

Vizitator gabiene

Postări Recomandate

Vizitator gabiene

Salutare,

Am cam multe de intrebat dar sper sa aveti rabdare sa-mi raspundeti. Am luat un navomodel cu telecomanda(chinezarie- ce nu e azi chinezarie!?) pt pescuit ( sa duc momeala in larg).

Alimentarea barcii se face la 6V.

Frecventa pe care merge e 27MHz.

Am masurat curentul consumat de motor in gol- 350 mA

In standby barca papa 60mA

"In sarcina" (am obstructionat elicea usor cu degetul) - 650mA - cam in jur de 600mA estimez consumul

Raza de actiune cu bacterii noi -in jur de 300m

Ce-mi doream (doresc) sa fac:

1. sa maresc raza de actiune

2. sa pun celule solare pe barca

3. in cazul ca 2 nu e practic as merge cu un panou solar separat pt reincarcarea bateriilor de acumulatori cind andochez barca

1. Am citit pe net ca "marirea" razei de actiune a barcii , de fapt mentinerea acesteia la valoare maxima depinde de sursa de tensiune. Daca se consuma bacteriile scade si raza. Si din aceasta cauza doresc sa am acumulatorii incarcati full.

Cum pot mari sensibilitatea receptorului?

2 Barca nu e suficient de lata sa pot pune celule solare ieftine. Am gasit pe ebay celule fotovoltaice tip film cu 2$ una(3V si 25mA). Doua inseriate sint cit o carte de vizita si as avea 6V si 25mA. Numai daca as pune 6 celule as acoperi curentul consumat in standby, nu mai zic de incarcarea acumulatorilor. La aria care o are barcuta as putea obtine din energie solara max 150mA (intra cam 12 celule de 3V). Cei 65mA ramsi nu pot face prea mult pt incarcarea acumulatoriilor. Fiecare acumulator genereaza 1,2V si 550 mAh. M-am gindit sa pun cite 5 in serie apoi in paralel sa am 6V si 1A.

3. La un panou solar tensiunea e fixa? Producatorul(chinez) spune ca scoate 1.8W si Panels convert sunlight, even in low light conditions, into 12 V electricity - ideal for charging all types of vehicle batteries and power packs. Ar fi suficient acest panou solar sa incarc bateria de acumulatori(2 x 2(a cite 5x1,2V buc fiecare)--6V cu 1A

Alte intrebari:

a. Ce incarcator sa folesesc pt setul de acumulatori? Schema (postata de ghettoman) de mai jos se poate modifica astfel incit sa aiba protectie?(oprirea incarcarii fara a sta cu ochii pe leduri!)

http://www.tehnic.go.ro/incarcator.htm

Am mai gasit o schema cu incarcator solar dar nu-mi este clar ce intrare si iesire in tensiune am?! http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/solar1g.htm

b. Cit ar trebui sa fie valorea curentului de incarcare abateriilor de acumulatori( ii lipesc intre ei si nu vreau sa-i scot de pe barca sa-i pun la incarcat)?

Multam mult

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nelu F

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

O sa ai nevoie de 5 acumulatori NiMh pt 6V. Daca ai sa cumperi acumulatori cu o capacitate de 1800mA/h, teoretic, la consumul max de 600mA, ii poti folosi 3h continuu, dar nu cred ca ai nevoie sa duci nava cu nada timp de 3h, chiar daca partida de pescuit dureaza 2 zile. Nu cred ca ai nevoie sa-ti incarci acumulatorii cat stai la balta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări