djbiluta Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Salut all, sa-mi expun si eu parerea despre tv romanesti: eu cred ca cele construite in colaborare cu japonezii au fost cele mai reusite (chiar daca mai luau foc sau se dezintegra cate un electrolit prin ele)(dealtfel toate modelele au aceasta istorie din pacate), dupa care cele romanesti pana la familia venus-miraj, dar cel mai simpatic imi este E43 si Dacia,(am vazut unu ce era in totalitate cu componente ITT, mai putin cele tipizate(traf linii deflexie bobine)), pacat ca nu s-au continuat colaborarile si importul de componente ,mai ales condensatori, dar asta a fost, nu mai poate schimba nimeni. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Dintre toate tv-urile produse sau asamblate la noi, cel mai reusit mi se pare "Grigorescu". Am un exemplar postat la inceputul acestui topic.Aproape toate componentele sunt "Sanyo", tuburile "Toshiba" si TK -ul Phillips. Un "amestec" foarte reusit de tehnologie japoneza. Cel putin tuburile Toshiba sunt recunoscute pentru fiabilitatea lor.Schema complexa, de loc economica si cu multiple reglaje plus aspectul exterior cu un aer nobil si finisaje reusite demonstreaza clar ca nu a fost un aparat de 2 lei.Singurul care lasa de dorit e amplificatorul audio - chiar varianta 2, probabil prima era si mai rea - dar la nivelul anilor '60 nu ai ce sa-i ceri. Puterea e cam mica iar banda de frecvente redata destul de proasta. Link spre comentariu
Trabant Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Pana la generatia venus-miraj, multe televizoare aveau multe componente aduse din afara , inclusiv din Europa de vest. Apoi, pe seria venus miraj au inceput treptat sa bage piese romanesti, exceptand tuburile cinescop. Tuburi cinescop romanesti pe televizoarele romanesti au inceput sa se monteze incepand cu lansarea generatiei H2, in anul 1972-73. La noi nu s-au fabricat decat cinescoape A/N din ultima generatie, adica A31-120W , A31-20W, A50-120W ( A51-10W/A51-11A), A61-120W, A44-13W, A47-27W.Acestea aveau laturile perfect drepte, nu mai erau curbate. Pentru comparatie, priveste tubul unui Venus sau modern din 1968-1970 , si tubul unui Snagov ( oricare din ele) si vei vedea diferenta. Si or mai fi fost ai alte tuburi facute la ROCIN dar nu imi vin acum in minte.Florin: Pe vremuri, nici un TV nu avea o fidelitate exceptionala. Sunt insa exceptii:TESLA LILIE 4225U ( pe care il si am) are etaj final in contratimp, 2XPCL86. Puterea este undeva la 6W insa, dar banda de frecventa se duce catre 12 KHz. Are 3 difuzoare , un tweeter frontal si 2 de banda larga pe laterale ( TESLA ARE589). TVul este de fapt polonez , asamblat impreuna cu tesla.Temp 7, care, conform cartii tehnice, la caracteristica audio are 80Hz - 10Khz , si putere 1,5W. are 2 difuzoare.Nici Dacia nu este grozav la sunet.Oricum, grigorescu ( E59-635 cumva ?) era un aparat oarecum elaborat pentru vremea lui, ca si forma. Banuiesc ca ai problema lui EL180. Cam rara si la vremea ei. Merge inlocuita cu PL83, dar trebuie micsorat un pic rezistorul de balast de la filamente ( ai grija aici, daca faci asta). Eu inlocuiam in anii 80 cand nu mai gaseam tuburi neam, cu un modul tranzistorizat, ca sa urnesc televizorul totusi , pentru craciun si revelion. De ce zici ca e complexa schema ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Schema selectorului mi se pare mai complicata fata de cea de la "Modern" de exemplu, desi are acelasi sitem de baza (ARF cu dubla trioda, mixer + oscilator cu trioda + pentoda).Apoi are mai multe reglaje, atenuator, care poate fi ocolit sau nu, tranformator de iesire audio, de aceea pare mai complex comparativ cu tv-urile care au aparut ulterior.Da, fidelitatea audio lasa de dorit, un simplu PCL82 ofera o putere mica si are o banda de frecvente redusa datorita transformatorului de iesire care e prea mic, iar condensatorii de cuplaj din grilele triodei si pentodei au valori prea mici, si transfera prost joasele! Suna cam infundat, fara inalte si joase. Desigur ca asta conteaza doar la vizionarea unui program muzical.Comparativ, "Modernul" suna mult mai bine. Are PL84-PCL86 montaj SRPP si se cunoaste in special la putere.Finala video la Grigorescu e trecuta de jumatatea vietii. Spun asta pentru ca imaginea e putin cetoasa, parca lipsesc detaliile fine si cred ca ea e vinovata. Are un 12BY7A in loc de EL180 dar cred ca e aceeasi Marie cu alta palarie, deoarece nu vad modificari la soclu si face parte din setul original "Toshiba".As incerca sa o schimb dar nu am PL83 ci doar un EL83 nou. Daca il alimentez corect la filament, credeti ca merge? Tot finala video e dar nu pot sa-i descarc caracteristicile ca sa le compar. (nu stiu de ce, nu vrea PC-ul). Modelul e 59-VS 633 Link spre comentariu
Trabant Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Eu am facut inversiunea EL180 cu PL83 cu un soclu de adaptare deoarece conexiunile difera, si a mers, insa trebuie umblat la rezistorul de balast de la filamente deoarece EL180, are 12V pentru 300 mA, PL83 are 15V, daca are filamentul TK inseriat cu restul , poti scoate filamentul TK din lant, alimentandu-l separat si pui acolo o rezistenta corespunzatoare. De asemenea trebuie ,mi se pare, umblat si la cuplajul dintre catodul TK si lampa de iesire video ( nu are un circuit RLC sau LC pe acolo?) si facute unele reglaje. Atentie nsa, PL83 are 9W putere anodica, fata de EL180 care are 6W. Insa asta e de fapt puterea maxima admisa pe anodul tubului. Poti incerca si cu sectiunea pentoda din PCL84, insa s-ar putea sa fie prea mica pentru scopul de fata ca putere ( 4W doar). Am inlocuit, am zis , si cu o placuta tranzistorizata prin anii 80, asta ca sa fac TVul sa mearga de revelion. Sau poti incerca, dar trebuie sa scoti alimentarea la 6V pentru 6P15P. Cu asta nu am incercat. http://frank.pocnet.net/sheets/093/1/12BY7A.pdf si http://frank.pocnet.net/sheets/010/p/PL83.pdf. 12BY7 si EL180 sunt echivalente. Din cate stiu. Pentru imaginea cetoasa mai verifica : PL36, PY88 ( sau 83 ? ce are in recuperatoare?) , DY86/87, si nu in ultimul rand CINESCOPUL, s-ar putea sa fie uzat (AW59-90 - fara antiimplozie). Amplificatorul lui venus miraj a fost adoptat pe schema "fara transformator audio" deoarece epoca radio pe tuburi se pregatea de final cand au fost ele lansate pe piata, si nu mai aveau de unde sa ia transformator audio. Oricum, difuzorul ala se prajea rapid ( se intrerupea bobina mobila), inlocuirea facandu-se cu un amarat de transformator si un difuzor de 4-8 ohmi. Calitatea auditiei se altera, insa pentru a asculta telejurnalul si alte prostii ale TVR si balmajelile bulgaresti din care nu intelegeai mare lucru era suficient. Suna destul de bine, pacat de difuzorul ala . Cat despre PCL82 si ECL82, TEMP 7 tot ECL82 are, putere de 1,5 W insa se aude bine, poate si din cauza a 2 difuzoare.Oricum daca dau la maxim se aude cum clacheaza traful audio ( incepe sa gajaie , sa faca ca o musca stransa in pumn). La aceeasi serie venus-miraj, era problema ca nu se gaseau PFL200 si PCH200, pe care le "peticeam" tot cu placute cu tranzistoare". Sau in loc de PFL200, mai faceam o placa adaptoare de la 10 pini la 2 x noval, EF183 si PL83 . Tot asa , ca sa mearga de revelion. Nu gaseai tuburi, ce sa faci? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Multumesc pt datasheet, vad ca pus de dv se descarca. O sa incerc inlocuirea.Referitor la imaginea cetoasa, daca persista si dupa ce schimb lampa video, o sa verific ce ati spus dvs. sper sa nu fie si TK uzat.Oricum tv- ul nu a fost folosit prea mult, din moment ce are 46 de ani si inca functioneaza binisor cu lampile originale , nu cred ca daca se schimba ceva in el punea tot "Toshiba". L-am achizitionat de la o batrana care spunea ca nu prea l-a folosit si asa pare.Se poate face un "tunning" si la partea audio "Grigorescu", sau "Temp7" se pune un transformator de iesire mare, macar 7...8 cm patrati cu impedante corespunzatoare (5k2/8ohmi) si eventual infasurari intercalate. Se aduce curentul anodic al pentodei din PCL82 la 31mA asa cum cere catalogul umbland la rezistenta din catod si se inlocuiesc prostiile alea de condensatori de cuplaj de 20nF si 50nF din grile cu 0.22uF/400V, pentru transferul mai bun al joaselor.Un AAF cu lampa corect executat trebuie sa sune superb aproape de limitare (spre volum maxim), prin exagerarea acelor armonici specifice care confera sunetului o caldura deosebita. Nicidecum nu trebuie sa haraie si sa paraie ca cele pe tranzistoare, cand sunt date spre maxim. Link spre comentariu
whitesnake Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Dintre toate tv-urile produse sau asamblate la noi, cel mai reusit mi se pare "Grigorescu". Am un exemplar postat la inceputul acestui topic.Aproape toate componentele sunt "Sanyo", tuburile "Toshiba" si TK -ul Phillips. Un "amestec" foarte reusit de tehnologie japoneza. Cel putin tuburile Toshiba sunt recunoscute pentru fiabilitatea lor.Schema complexa, de loc economica si cu multiple reglaje plus aspectul exterior cu un aer nobil si finisaje reusite demonstreaza clar ca nu a fost un aparat de 2 lei.Singurul care lasa de dorit e amplificatorul audio - chiar varianta 2, probabil prima era si mai rea - dar la nivelul anilor '60 nu ai ce sa-i ceri. Puterea e cam mica iar banda de frecvente redata destul de proasta.cel mai bun, parerea mea, ramane National. cel cu componente Matsushita. Grigorescu era conceput bine pana la un anumit punct, tunerul. sau selectorul de canale. unul din cele mai insensibile selectoare pe care le-am vazut pe tv-urile cu lampi fabricate la noi. cu astfel de tv nu aveai nici o sansa sa faci dx. in schimb cel din National era foarte sensibil la semnal slab. Link spre comentariu
Trabant Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Florin: Transformatorul la TEMP 6/7 are o priza mediana de cuplaj a unor difuzoare exterioare, iar reglajul de ton are 3 registre, selectorul de registre este montat in sistem de reactie negativa. Pe domeniul BAS si KONTERT , daca il pun pe un post de muzica, chiar duduie , pe REJ ( Vocal) se aude bine la stiri. Daca nu e apasat niciuna din taste, se aude ca un radio pe tranzistori ! Acea bucla de reactie chiar face treaba ! Ce nu imi place la acest Tv este ca singur nu il poti lua in brate, este extrem de greu, are 43 kg.Referitor la ceea ce zice whitesnake, ii dau dretate asupra lui National ! In plus de asta National a fost si mai fiabil. La fel, si calitatea imaginii era, in opinia mea, parca mai buna.In alta ordine de idei, multi ati vazut ca TV H1 si H2 , aveau pe selector tasta 6 care era destinata UIF , insa era neconectata. Eu am vazut o lucrare, conform careia se putea monta modul de UIF pe generatia H2. Apartinea Electronica, si daca nu capitula H2 al parintilor, chiar aveam de gand sa fac operatia. Stiu ca au existat, dar pentru export in diverse alte locuri din europa comunista , serii H2 cu bloc UIF montat. Pe H1 insa, nu era decat tasta, conectata la nimic. A existat cumva si H1 cu UIF pe el ? Daca ar fi existat, comutatia ar fi fost tot mecanica , nu? Ma intreb in cazul lui H1, daca o fi existat posibilitate de adaugare ulteioara a UIF. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 28, 2010 Partajează Postat Februarie 28, 2010 Acel buton de UIF era prezent si pe tv total tuburi! bineinteles, neconectat.Pe "Modern" este prezent alaturi de intrerupatorul alimentarii de la retea. Sunt 2 butoane patrate identice si alatutate, unul rosu de retea si unul alb "UIF".Curios insa, modelul H1 Diana nu are buton separat UIF, are doar selector tranzistorizat.Poate stie altcineva daca au fost H1 sau modele total tuburi cu selector UIF montat. Si eu sunt f curios, in special la modelele total tuburi.Scuze pt calitatea pozei, am facut-o in graba, dar se vad cele 2 butoane. Link spre comentariu
ctepeo Postat Mai 31, 2010 Partajează Postat Mai 31, 2010 Luchian (fratele mai mare a lui Naţional V.S. 43-614) mai avea lămpi japoneze? Dar Naţionalul mare (RK11)? Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Iulie 31, 2010 Partajează Postat Iulie 31, 2010 Salutare la toata lumea, am citit tot ce a-ti scris aici,iar cind a-ti ajuns la televizorul'' SPORT'', a-ti sarit direct la cel cu circuite integrate. Vreau sa precizez aici ca Intreprinderea Electronica Buc. a facut primul televizor potrabil ''SPORT'' complet tranzistorizat. Era recomandat sa se fi postat aici si aceasta schema numai pe tranzistori, ca sa ramina aici pentru posteritate. Am vrut ca tineretul din ziua de azi sa vada aceasta schema poate erau curiosi cum de la + 12 volti se ajungea la 13.000 de volti. Poate ma aude cineva si mai adauga cite ceva la acest tip de televizor.Pe curind la reauzire Petrica YO8CDQ Link spre comentariu
ChRS Postat Iulie 31, 2010 Partajează Postat Iulie 31, 2010 Am avut un sport 235E tras in vechea banda (6.5 Mhz) la sunet si programele cu emisie mai noua nu le puteam auzi sunetul. Am incercat cu filtre, cu o schema din tehnium, dar nimic. Chiar nu stiu de ce nu mergea. Imi aduc aminte ca avea un Taa661 (sper sa nu ma insel) la sunet. Dupa lungi incercari, m-am dat batut si l-am dat unei persoane de la tara (se uita numai pe TVR1) unde se putea auzi si sunetul. Acest sport a fost chiar primul televizor din care i-am invatat functionarea, schema si pe care am facut experimente (asta a fost prin 2000). Urmatorul "pacient" a fost un Nei 2044 care si acuma inca mai functioneaza (este la mine in camera). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 31, 2010 Partajează Postat Iulie 31, 2010 O solutie pentru a receptiona si posturile care emit cu 5.5MHz ecart intre purtatoarea de sunet si cea de imagine, este injectarea unui semnal de 1MHz (de la un oscilator auxiliar) inainte de detectorul video. Astfel, prin mixarea frecventei de 5.5MHz cu cea de 1MHz se obtin suma si diferenta acestor frecvente. Suma (6.5MHz) va trece prin filtrele FI sunet fara probleme si nu mai este necesara modificarea lor. Link spre comentariu
augustin87r Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Am citit cu mare interes detaliile despre televizoarele romanesti. Bunicul meu avea un Venus 5 fabricat in 1973. In 2001 cand au avut loc atentatele de la 11 septembrie am urmarit la el discutiile. De atunci l-am folosit ocazional. Are lipituri reci la rotactor drept care are niste scobitori puse acolo de meseriasul comunei si apoi miscate de mine in functie de cum receptiona. Tubul e cam obosit, adica puneam perdeaua ca sa vad ziua. Noaptea se vedea perfect cu contrastul la maxim. Umblat in el nu a fost decat atat cat se umbla la toate cele de pe atunci. Cand eram mic avea un tub Siemens PY88, despre care zilnic imi amintea taica-meo mare ca e germana:) . Cred ca era o anomalie sa gasesti un tub Siemens intr-o tara comunista. Apoi a fost schimbat ca s-a epuizat. Mai am si cateva tuburi de rezerva...Acum facem ordine prin casa si cum trebuie sa renuntam la el, o sa il dau cu placere oricui vrea. NU are nici o zgarietura, furnirul straluceste, a avut permanent husa pe el. Despre transport nu stiu deocamdata o varianta calumea, dar poate as putea sa il pun intr-un autobuz care merge in orasul unde sta doritorul. Link spre comentariu
Trabant Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 S-au produs destule tuburi in partea comunista a Europei pe care se inscriptionau nume vest-europene sonore in domeniul tuburilor electronice. Multi le luau de originale. Erau lampi care de fapt nu se inscriptionau decat cu tipul de lampa ( sa zicem EL84). pe ea putea scrie SIEMENS, VALVO, TELEFUNKEN, dar ea era de fapt un TUNGSRAM, TESLA sau RFT. Astfel de lampi mai mergeau si la export ca variante mai ieftine de inlocuire, mai ales in perioada dinspre finele anilor 70 , insa fara a scrie ceva pe ele. E drept ca se puteau inscriptiona. La fel cum multe tuburi PHILIPS, de se gaseau uneori la noi in Romania, erau de fapt facute in Iugoslavia (Slovenia mai exact) de catre Ei , adevarat, sub licenta PHILIPS.Deci, cel putin in cazul novalelor, tuburile nu sunt originale. Scrie SIEMENS, dar ea poate fi facuta in fosta DDR sau la Tungsram. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum