Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare tv produse sau asamblate in Romania

Vizitator Motreanu Sorin

Postări Recomandate

In anii 79 -80 , aproape toate erau scoase din functiune ( scoaterea din functiune a unui tv trebuia confirmata oficial)

Ce vrei sa spui? Intamplator eram destul de maricel pe atunci (sunt nascut in martie 1967) si nu stiu de o asemenea masura.
Link spre comentariu

JAD: Eu am intrebat de acele TV Color cu 8 canale produse de tehnoton. Nu am nici o indoiala ca tot ce iesea de la tehnoton ( cu unele exceptii) era de calitate proasta, insa vreau sa stiu daca si le mai aminteste cineva.

Link spre comentariu

JAD: Eu am intrebat de acele TV Color cu 8 canale produse de tehnoton. Nu am nici o indoiala ca tot ce iesea de la tehnoton ( cu unele exceptii) era de calitate proasta, insa vreau sa stiu daca si le mai aminteste cineva.

Esti SIGUR ca erau color? Din cate stiu eu Tehnoton nu a produs decat tv alb-negru de diagonala mica dar fiind produse tarziu cu un design si tehnologii ale anilor 90 puteau fi confundate usor cu tv color din perioada respectiva. Nu cumva te referi la televizoarele Alfa? Astea aveau intr-adevar 8 programe memorabile cu taster cu led inglobat in cele 8 taste dar erau produse la Chisinau in Republica Moldova cu proiect si tehnologie sovietica. Ca o ironie a sortii multe din exemplarele produse dupa 1992 pana la sistarea fabricatiei au fost realizate cu componente pasive de la IPEE Curtea de Arges ceea ce le face printre cele mai romanesti aparate ale aniilor 90.
Link spre comentariu

Cele NEI au fost gandite la Electronica sau erau luate gata facute de la asiatici si noi doar le-am pus in cutie? De ce intreb? Am vazut la cineva iar in momentul cand dadea mai tare sau schimba programul, pictogramele alea aratau exact ca la un Goldstar pe care il aveau parintii mei. Bine, s-ar putea si ca memoria care se ocupa cu pictogramele sa fie doar ea cumparata de-a gata..

NEI a fost o marca comerciala a unei firme din UK in anii 80-90 care se ocupa cu distributia de electronice si electrocasnice in marile magazine din UK, Spania si alte tari din vestul Europei sub marci proprii, NEI fiind doar una dintre ele. Dupa 1991 a intrat masiv pe piata romaneasca intai cu televizoare color apoi si cu tv a/n, frigidere, etc.

Televizoarele s-au produs in Turcia, Belgia, Spania si ulterior Romania dupa proiecte proprii facute pe comanda la o firma germana si care n-au fost livrate catre terte firme; ma refer aici la sasiele Indiana 100 si 200 (I100, I200). I100 s-a produs in RO in 1991-1992 sub marca Electronica iar I200 (cel cu OSD) sub marca Nei intre 1992-02.1996. Desi au fost realizate aproape integral cu componente importate pot fi considerate produse romanesti deoarece carcasa si placile de circuit imprimat au fost produse in Romania, asamblarea de la 0 a placii precum si intregul aparat fiind facuta in Electronica. Restul modelelor Nei recente (1994-1999) sunt doar asamblate in Electronica din kituri SKD produse de Beko (TR), Gorenje (SI) sau Sunny (CN) ultimele (2000-) fiind importate direct din TR de la Vestel respectiv Profilo Telra.

Link spre comentariu

Doar ce am venit de afara ( mi-am luat aparatul de masura din masina), unde am vazut aruncat un SIRIUS 212, cu selector cu 8 canale. Dupa design pare facut dupa 1990 comenzile sunt sub ecran iar butoanele pentru acordare sunt sub un capac , electric nu prea cred ca difera mult de sirius conventionale ( 210 ,208). Nu m-am incumetat sa il iau desi era intreg . Carcasa inca era din lemn.

Merita luat pentru colectie pentru ca e raritate. E din foarte putinele tv produse pe sasiul nou dupa 1993 (TDA8303, sursa in comutatie cu transfer direct, selector asiatic, etc.). Este cunoscut si ca Dallas, ultima zvacnire creativa a Electronicii inainte de marele naufragiu. Personal n-am desfacut niciodata niciunul.
Link spre comentariu

Doar ce am fost sa imi schimb si uleiul la masina , si dupa ce am terminat de surubareala, m-am dus sa vad daca mai e unde l-am zarit......m-am apropiat, insa : Cablul este taiat,iar continutul a disparut. Tubul A50-120W , productie autohtona , binenteles zburat tunul.( Langa el se mai afla aruncat un Siemens Bildmeister, Un GRUNDIG CUC 73** probabil 7303 , ambele demolate). Cand s-a modificat denumirea in ROCIN a fabricii de cinescoape? Pe tub scria ROCIN , CTC, seria si tipul de tub. Fabricatia, exact cum am banuit, dupa 1990, mai exact 1992. Selectorul era Electronica, probabil toate componentele erau romanesti ( ca si cinescopul). Cu sursa in comutatie am vazut niste SIRIUS si DIAMANT facute prin 1996 ( care se numeau si electronica , si NEI), in carcasa de plastic. Erau tot cu 8 Canale.D-alea nu am demontat. Am reparat in schimb televizoare sport facute sub marca NEI si Cathay.....in carcasa de plastic. Jalnice. Inclusiv carcase turnate stramb ( statea tubul stramb).Dallas probabil ca a fost o editie speciala, cu ocazia difuzarii serialului cu acelasi nume.JAD: DA televizor color facut la TEHNOTON !!!! Era cu diagonala 51 cm, 8 canale, nu era ALFA ( un esec de televizor , desi , ca si in cazul lui SIRIUS 208 Si diamant 210 putea fi un televizor bun daca era realizat bine, schema era foarte buna). Arata ca stil ca si alfa, era de culoare gri, carcasa de plastic ( alfa, primele cel putin aveau din lemn), pe fata avea (de la stanga la dreapta): I/O, selector canale, reglaje ( Volum , contrast, lumina , culoare). Singura data cand le-am vazut a fost la Dioda ( fostul), SI ERAU COLOR , iar pe ele era si sigla lui TEHNOTON. Tubul parea sa fie URSS deoarece se vedea cam nasol ( am avut elcrom si stiu. Bine nu m-a lasat tubul timp de 12 ani insa culorile erau nasoale). Au fost probabil o serie limitata, de TV color facute de Tehnoton. Astea sunt cu adevarat rare.

Link spre comentariu

Vad ca s-a pomenit in treacat de Compliment E. Una din bunicile mele a avut asa ceva. Televizorul a fost fabricat in 30.12.1976 si cumparat in 06.01.1977. Diagonala de 51 cm, tub din generatia noua romanesc (de tipul celor ce s-au montat ulterior pe Sirius), platforma H2 dar cu selector FIF cu comutare electronica a benzilor identic cu cel montat pe Sport si pe tv integrate cu 1 in fata. A fost destul de nefiabil mergand doar o luna dupa cumparare apoi in cele 6 luni de garantie s-a mai stricat de 2 ori. Dupa garantie se mai strica ceva cam de 2-3 ori pe an. Dupa moartea bunicii in 1988 a fost tras pe dreapta iar in mai 1991 l-am luat eu la bibilit si am reusit sa-l vand cu 1000 lei asa ca am facut o afacere buna. Tubul mai mergea dar era destul de obosit.Ca aspect era destul de reusit. Avea o banda cromata in jurul tubului, difuzorul in fata deasupra tasterului iar cei 3 potentiometri rotativi erau pusi intr-o "groapa" de plastic dreptunghiulara montata intr-un decupaj pe partea dreapta a casetei aproximativ la jumatatea inaltimii. Un mare noroc a fost ca exemplarul asta era de culoare maro inchis si destul de lucios, aproape negru, asa ca se asorta perfect cu mobila pe care a fost pus.Cealalta bunica a avut un Telecolor 3006 cumparat SH in 1991 dar fabricat intre primele in 1983. Era cu masca din plastic ARGINTIU (deci confirm ca au existat dar au fost ff putine, am vazut/reparat multe zeci de Telecolor 3006 si 3007 dar niciunul argintiu) iar tubul era UNITRA. Personal nu am vazut pe Telecolor decat tuburi Unitra (majoritatea) A56-701X, Videocolor A56-701X (tuburile Unitra erau facute sub licenta Thomson/Videocolor iar in anii 90 firma Thomson a cumparat fabrica din Polonia) si Toshiba. Cele mai bune au fost Toshiba dar Unitra si Videocolor erau similare calitativ si ca performante. Telecolorul romanesc (5601, 5602, 5603) a fost echipat doar cu tuburi Unitra si in plus cu Tesla (cele mai proaste).Diferenta intre 3006 si 3007 era ca 3007 avea o placuta suplimentara pe decodor pentru "identificare pe linii" in SECAM la 3006 se facea "identificare pe cadre" dar la functionarea in PAL erau identice.Confirm ca aveau sensibilitate/selectivitate reduse asa ca pe cablu se vedea destul de rau. Dupa moartea bunicii in 2000 l-am vandut altei batrane, clienta de-a mea, care se chinuia cu un Sport 208 mult mai putin fiabil decat Telecolorul. Confirm fiabilitatea relativ redusa a trafo linii (desi majoritatea cadeau dupa 7-12 ani de functionare) dar precizez ca nu am gasit NICIUN triplor est-german defect. Cred ca stiti deja ca Telecolorul era produs din kituri CKD aduse din DDR. La 3006le bunicii doar caseta de lemn era romaneasca, unele module au fost aduse gata asamblate din DDR (aveau etichete cu VEB... pe ele in locul etichetelor galbene de Electronica)

Link spre comentariu

Eu am avut Temp 7 din 1962 si ELCROM din 1984.Primul a fost foarte bun, 33 ani de functionare ! Am avut si Tesla Oliver , insa dupa 2 ani s-a defectat tubul cinescop! Al doilea l-am luat in 1984 , cu pile. Pot zice ca a mers foarte bine , tubul a tinut 12 ani insa avea probleme pe decodor si amplificatorul video si culoare. . De asemenea, culorile erau aiurea rau de tot, nici o nuanta nu era redata asa cum trebuie. Insa tubul nu m-a lasat timp de 12 ani. Prin 1996 insa, tubul a devenit foarte intunecos, iar regenerarea incercata a fost sortita esecului pt ca am facut scurt intre filament si catod. Am schimbat tubul cu un Valvo venit de pe un Grundig SH, tot 90 grade deflexie. S-a potrivit ca de acolo de unde si asemanarea intre tuburi probabil. Totusi elcromul era mai sensibil si s-a descurcat mai bine pe cablu insa dupa ce i-am inlocuit tubul, l-am mai tinut un pic apoi l-am vandut .Pe telecolor s-au pus PREPONDERENT TOSHIBA.Pe telecolor am vazut si tuburi VALVO ( exceptionale, eu am mare stima pentru aceste tuburi , firma VALVO a fost subsidiara PHILIPS) insa putine au fost cu acest tub, Toshiba japoneze ( bune insa calitatea a 2 a , adica pentru dat la altii), Tesla, ( proaste) , unitra ( slabe, dar se puteau regenera usor). RFT ( am vazut alt TV RFT cu tub RFT color - slabe), Tuburile rusesti color - slabe spre proaste, cele Delta au fost mai fiabile, desi si cele in linie puteau atinge 10 ani, daca suportai culorile false. Personal , nu am vazut tuburi color bune fabricate in blocul comunist. Tuburile alb negru rusesti facute pana prin 1986 ( mai ales cele de la Moscova si lituania ) erau bune, insa ceea ce a iesit dupa aceea a fost ingrozitor ( datorita crizei generate de explozia cernobal). La fel si tuburile romanesti, si toate cele comuniste.Intrebare: DIAMANT 216, Sirius 216, va mai spun ceva denumirile?

Link spre comentariu

Ba da. Insa foloseau ambele denumiri , adica A61-120W pentru export sau 61LK2B sau 3B pentru URSS. La fel facea si fabrica din Leningrad. Fabrica din Moscova si cea din Lituania aveau aceeasi linie de productie, aeleasi cuptoare, acelasi echipament. Eu am vizitat cele 4 fabrici:- Cele din Lituania si Moscova erau cu o disciplina nemteasca sau japoneza.Camera de fabricare a tunului era ULTRACURATA! Acolo se intra numai dupa dus, erai cu echipament special, treceai printr-un coridor lung abia apoi intrai in camera. Tunurile treceau printr-un CTC riguros. La fel si clopotul de sticla si masca se verifica transmiterea luminii, Erau automatizate liniile de productie. Dupa ce iesea cinescopul finit, se testa fizic, cu bobina de deflexie, alinierea, tot! La fel se facea pe un lot , prin prelevare test de rezistenta mecanica ( sa nu existe tensiuni in sticla) !Ce era rebut se ducea la retopire .Controlul era facut de cate 3 persoane, abia apoi se punea stampila CTC ( OTK), le ambala frumos in plastic , apoi intr-o carcasa speciala cu material antisoc. Tot in aceeasi fabrica s-au produs si tuburi color !- Cea din Leningrad, ca si cea de mai sus aproape.- Cea din Ucraina ( era una in Lwow (unde seproducea modelul omolog al lui elcrom si de unde venea elcrom), si mai era una dar nu stiu unde - cred ca in Simferopol), eu p-aia din Lwow am vizitat-o ( ma rog pe langa Lwow) si mi-am pus mainile in cap! Ajungeau diverse tuburi in CTC, unele se vedea clar ca erau prastii, dar tot luau OTK ! Acolo tot lua otk si ne spunea ca fabrica din Ucraina produce cele mai multe tuburi! Se bazau pe cantitate , nu calitate ! Aceste tuburi cedau prematur. Plus ca tot aici s-au facut si tuburi color. Cred ca aceste tuburi au ajuns preponderent si pe TV romanesti Elcrom si Sirius Diamant.

Link spre comentariu

fabrica de cinescoape din Lituania nu se numea Tauras? tuburile lor mi s-au parut bune. mai ales cele alb-negru.

Nu. Fabrica de tuburi se numea Ekranas http://www.ekranas.lt/en.php/ si a functionat pana in aprilie 2006. Din 2002 un pachet semnificativ de actiuni a fost cumparat de turcii de la Profilo-Telra si ca urmare multe televizoare produse de PT (in special sub marca Orion dar si Philips) in perioada 2002-2006 au fost echipate cu tuburi Ekranas (foarte proaste si cu defecte ciudate). Tauras http://www.tauras.lt/en.php este o fabrica de televizoare in genul Electronicii noastre care inca supravietuieste si a exportat/exporta si in Romania sub marcile Tauras si Provision.
Link spre comentariu

JAD Are dreptate: EKRANAS nu TAURAS.....era ceva cu AS la sfarsit dar nu imi aminteam......... :nas: Stiam insa de TV Tauras, din anii 70, au fost si la noi in numar redus. Fabrica Tauras avea 2 puncte de lucru : In Kaunas ( unde era si fabrica de radio) si in Siauliais ( nu stiu daca am scris bine - era si un tv care se numea Silialis , facut in Lituania ,era portabil). Fabrica de cinescoape este intr-un oras....nu mai stiu numele, au niste nume orasele ......ProVision nu erau in Polonia facute ? Oricum ar fi, Provision , au fost bune, aveau 3 ani garantie , insa dupa 3 ani, deja dadea primele semne de oboseala ( sursa si traf de linii). Tot tuburi facute in Lituania ( color) au fost puse si pe unele monitoare buget pentru calculator ( de 17 si 19 in principal). O chestie pe care am vazut-o la aceste tuburi din Lituania, in special la cele plate , era un defect de convergenta si geometrie ( cum se poate vedea si la multe TV cu tub plat de azi) , adica ce trebuie sa se vada drept se vede de fapt curbat usor. Chestia asta NU POATE FI ELIMINATA din cauza constructiei tubului. Plus ca in timp vedeai cum migreaza culorile . Intrand pe situl lor acum vad ca fac si LCDuri.Cu performante depasite insa.

Link spre comentariu

Al doilea l-am luat in 1984 , cu pile. Pot zice ca a mers foarte bine , tubul a tinut 12 ani insa avea probleme pe decodor si amplificatorul video si culoare. . De asemenea, culorile erau aiurea rau de tot, nici o nuanta nu era redata asa cum trebuie. Insa tubul nu m-a lasat timp de 12 ani.

1984??? Eu stiu ca Elcromul (de fapt prima varianta numita Electron 5101) a iesit abia in 1987 iar Cromaticul in a doua jumatate a lui 1986. De fapt in perioada 1983-1986 tv color nu s-au vandut decat pe sub mana cu diverse aprobari speciale de la diversi sefi comunisti asa ca n-au luat decat securistii, activistii de partid si cei care ii serveau cu ceva pe astia ca sa le dea aprobare. Unele ajungeau la mica publicitate unde se vindeau la pret dublu, Telecolorul de la 14400 se vindea cu 24-27000 iar Cromaticul de la 17950 ajungea si la 35000 lei, asta in conditiile in care salariile majoritatii erau intre 2000-4500 lei cu media putin peste 3000 lei. Oricum productia era infima in raport cu cererea, la EREN in august 1984 (unde am vazut prima data Telecolor pe viu, si argintiu pe deasupra) am vazut un grafic din care rezulta ca Electronica urma sa produca in 1984 475.000 tv a/n si .... 20.000 tv color. Din 1986 s-a introdus sistemul de liste dar timpul de asteptare crestea in progresie geometrica. Un vecin care s-a inscris printre primii si-a luat Cromatic intr-o luna iar parintii mei, la o luna distanta, au asteptat 1 an jumatate (pana in 05.04.1988) ca sa ia ... Elcrom desi voiau Cromatic. Ca luai ce se nimerea cand iti venea randul ca altfel... Adio! In tot magazinul Bucur Obor se aduceau cam 40 tv pe saptamana iar lista crestea cu 200-300 persoane in aceeasi saptamana. Ca sa nu se faca aglomeratie si scandal te chema la magazin sa-l platesti apoi ti-l livra acasa a doua zi, contra cost bineinteles.

Tehnic vorbind, Elcromul era relativ OK minus tubul, pe mine m-a lasat dupa nici 5 ani. Decodorul PAL/SECAM si modulul de sunet bistandard erau facute de Electronica, decodorul fiind copiat dupa cel de Telecolor 3007.

Pe telecolor s-au pus PREPONDERENT TOSHIBA.

Eu am intalnit preponderent Unitra (cam 80%) iar restul Videocolor si Toshiba.

Pe telecolor am vazut si tuburi VALVO

Serios? Eu nu am vazut si am reparat destule. Poate e vorba de un RFT de la mama lui sau a fost inlocuit ulterior; oricum Valvo nu stiu sa fi produs tuburi din seria A56-701X ci doar A56-540X dar care aveau gat gros. Nu-mi amintesc de tuburi Valvo similare nici la alte marci ei au facut direct tranzitia la seria EAK

Personal , nu am vazut tuburi color bune fabricate in blocul comunist

Unitra si cele DDR-iste erau acceptabile pentru pretentiile de atunci. Dar de SEL ce zici? Parerea mea:cele mai proaste tuburi din blocul capitalist.

Intrebare: DIAMANT 216, Sirius 216, va mai spun ceva denumirile?

Cred ca sunt ultimele a/n produse in Electronica in anii 90. N-am vazut/ desfacut niciunul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări