Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tub fluorescent de masina!


Cilibiu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Cilibiu

    9

  • __farad__

    5

  • Dr.L

    2

In principiu becul economic este tot un tub fluorescent .daca puterile sunt aceleasi (adica tub de 18 cu sursa bec 18w de exemplu e ok).eu am incercat si merge cu tub de 18 w si sursa de bec de 18w.

Link spre comentariu

ca sa nu ma intelegi gresit vorbesc de puterea becului economic(nu de echivalentul incadescent)

Mersi fain, problema mea este ca nu stiu tubul cati W are, este micut si era folosit drept plafoniera la o dubita, culoarea lui fiind albastra, sursa care o am eu este de la un bec de 40W, are avea vreo importanta daca becul este de 15W si il pun pe sursa de 40W ??Lam conectat acum 1 ora si nu sa aprins deloc, tubul de la masina venea conectat la sursa lui fara acel condesator intre filamente, aici la sursa mea lam pus cu acol condesator. Are vreo importanta diferentele?
Link spre comentariu

Mam uitat mai atent pe tub si am observat ca scrie ceva la un capat al tubului, scrie asa : "F4 T5/D" exact cu distanta care am scris, nu sunt legate.Cati V ii trebuie la acest tub ca sa se aprinda??Sursa de la un bec economic cati V are sau da ?

Link spre comentariu

Mai am o intrebare>>>>>>>Dupa vreo 2-3 ore de functionare am pus mana pe tuburi si cam ardeau adik cam 50 poate 60 grade. Este normal sa se incalzeasca asa tare??? ce as putea sa fac sa nu se mai incalzeasca??? sa pun un condesator mai mic intre filamente? :nas:

Link spre comentariu

Revin cu aceasi problema dar vad ca nimeni nu zice nimic. Am schimbat cei 2 conzi cu uni mai mici deoarece am observat ca dupa ce il bag in priza, incepe sa arda cam la 60 grade imd dupa 5 minute, dar dupaia sta constant temperatura ramane asa, dupa ce am pus conzi mai mici tot la fel se incalzeste. ce sfaturi imi puteti da??

Link spre comentariu

Orice tub fluorescent se incalzeste.principiul lor de functionare este relativ simplu:in cazul alimentarii clasice(balast plus starter)in momentul aprinderii balastul furnizeaza o tensiune mare pt foarte putin timp(cateva mii de volti)care aprind amestecul de gaze rare din tub(nu este doar neon ci un cockteil ).becurile economice folosesc cam acelasi principiu(aprinderea in inalta tensiune)doar ca tensiunea aplicata pe filamente este ceva mai mare in modul de functionare continua.incearca o sursa de putere mai mica(cumpara un bec economic de 9 w spre exemplu si "demoleaza-l)acu nu lua si tu un philips de 15 lei ya o panarama de chinezarie.cond dintre filamente ya locul starterului.cand sunt descarcati conzii prezinta o rezistenta mica intre terminale si fac acelasi lucru cu starterul adica inseriaza filamentele.la 12 volti am intilnit de multe ori aprinderea dupa principiul tuburilor spectrale(tuburile cu care se produc firmele luminoase litere forme etc)adica folosind direct inalta tensiune(peste 10000 de volti bineinteles cu o intensitate infima)si probabil de aceea nu aveai cond intre filamente in montajul original pt ca erau folosite ca electrozi nu tot filamentul.este normal sa se incinga daca folosesti o putere mai mare decat cea a tubului

Link spre comentariu

Mersi ff mult de sfaturi, dar eu am inlocuit cei 2 condesatori care veneau in serie cu filamentele, am pus mai mici asta inseamna ca pot folosi tuburi mai mici. NU? sau acei condesatori nu sunt in functie de tub?

Link spre comentariu

acei conzi nu influenteaza tensiunea de lucru doar conecteaza filamentele intre ele pt un timp necesar aprinderii tubului.timp f scurt desigur ochiul vede aprinderea ca fiind instantanee.daca pui mai mici timpul se scurteaza.ca sa influentezi tensiunea debitata de sursa trebuie sa intervii in schema ei lucru destul de dificil.incearca sa pui tuburile in serie(nu este testata idea)[attachment=0]schema1.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Chestia este ca eu nu pot sa pun in aplicatie schema de mai sus din cauza ca eu am un filament ars de la un capat dintrun tub, oricum am incercato si pe asta prima oara, mersi ff mult de ajutor dar cred ca o sa pun o rezistenta in serie cu alimentarea sursei si cred ca o sa iasa ceva (presupun) ca daca limitez curentul de ex de la 300mA la 150mA atunci nu cred ca o sa mai aibe curent asa mare in filamente, sau sa pun o rezistenta in serie cu filamentele. Oare o sa meraga??Am pus mai jos o schema in paint ca sa vedeti cum am pus tuburile.

Link spre comentariu

Daca inseriezi o rezistenta pe sursa la intrarea de 220 v tot ce vei obtine va fi ca tuburile sa nu se aprinda sau sa dea niste flashuri(de aceea becurile economice nu pot fi folosite cu dimere).cea mai simpla solutie este sa folosesti o sursa de bec adaptata puterii tuburilor tale.altfel te complici.sau poti sa cauti o schema de balast electronic pt aprinderea tuburilor pe care sa o construiesti la puterea de care ai nevoie(4W)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări