yo3fhm Postat Octombrie 12, 2009 Partajează Postat Octombrie 12, 2009 Salutare tuturor,Ultima oara cand am mai cumparat toruri RF, am realizat aceasta performanta de la AFFERO S.A. Bucuresti (materialul era notat F4 si corespundea domeniului 3-30MHz, toroizii fiind de fapt niste ineluse din ferita cu diametrul extern de 10mm, diam. intern de 6mm si latime de vreo 3mm). Devreme ce aceasta societate a fost stearsa de pe fata pamantului, singurul producator de ferite din Romania a mai ramas S.C. ROFEP S.A URZICENI. Consultandu-le astazi site-ul, am constatat ca materialele care ma interesau pe mine erau la "Ferite moi", tipurile MZ1 (0.2-1.5MHz), NC6 (1.5-10MHz) si cel mai interesant, NC5 (3-30MHz). Intrucat pe site nu am descoperit nici un produs care sa foloseasca material NC5, m-am hotarat sa-i sun si sa-i intreb daca fabrica ceva de acest gen. Raspunsul a fost descurajant: de aproximativ doi ani n-au mai scos toroizi atat de mici, intrucat nu au mai primit comenzi. Iar comenzile trebuie sa fie de ordinul miilor de bucati, pentru a se justifica startul procesului de fabricatie...Am sunat la Conex Electronic, pe al caror site am gasit ceva torulete de ferita (fara specificatii). Din convorbirea telefonica, vanzatorul s-a uitat in niste hartii de langa PC, si mi-a spus ca se mentioneaza doar AL (care era de 3050 nH/sp^2 !!!). Clar nu sunt pentru destinatia dorita de mine :( Scormonind pe alte site-uri (Vitacom, A.D. Electrocom, TEM, etc.), n-am dat de nici un produs care sa faca parte din categoria vizata.......asadar, pun o intrebare, cred eu justificata, deschizand un topic care a mai fost deschis de altfel, dar raspunsurile s-au impiedicat la nivelul anului 2005:STITI VREUN FURNIZOR LOCAL (IN ROMANIA) CARE SA POATA LIVRA TORURI SI ALTE MIEZURI DE FERITA IN DOMENIUL RF, IN SPECIAL UNDE SCURTE (3-30 MHz) ?In speranta ca macar unii dintre dvs. detin astfel de informatii si vor dori sa le publice, va multumesc si va urez spor in toate!Cu stima,Cezar Vener, YO3FHM Link spre comentariu
lorik199 Postat Octombrie 12, 2009 Partajează Postat Octombrie 12, 2009 la comet ati incercat? Link spre comentariu
Vizitator vallywally Postat Octombrie 13, 2009 Partajează Postat Octombrie 13, 2009 incearca la [email protected] ultima data avea produsele din lista alaturata Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2009 Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Salut Cezar Toruri din material F4 nu s-au gasit niciodata in mod constant dar inca se mai gasesc sporadic, de obicei tot pe la radioamatori. Slabe (spre zero) sanse sa gasesti pe la vreun magazin (in magazine nu s-au gasit nici macar pe vremea cand se mai fabricau...). De cele mai multe ori, in functie de aplicatie, pot fi inlocuite fie cu toruri din pulberi metalice (material 2 sau 6 de la Micrometals), fie cu toruri din ferite (material 61, 67 sau 43) de productie vestica ce se pot obtine direct din afara. http://www.kitsandparts.com/toroids.php (nu Conex & Co!). Link spre comentariu
yo3fhm Postat Octombrie 14, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Salutare si multumesc pentru raspunsuri. pt. Lorik> La Comet au doar toruri pentru joasa frecventa (uzual pana la 400KHz).pt. valywally > multam ptr. arhiva, o sa-l caut pe Sorin si sa vedem ce zice. Eu deja ma gandeam sa cumpar direct de la Amidon, dar daca are el, poate va fi mai simplu. Spor in toate si numai bine,Cezar Link spre comentariu
yo3fhm Postat Octombrie 14, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2009 Salut Traian, multumesc pentru raspuns! Salut CezarToruri din material F4 nu s-au gasit niciodata in mod constant dar inca se mai gasesc sporadic, de obicei tot pe la radioamatori. Este total neinteresanta optiunea, cred ca intelegi de ce. E pur si simplu frustrant. "Pe la radioamatori" (ca si mine, de altfel), desigur ca se mai gasesc cateva bucati, dar pe mine ma intereseaza o sursa relativ constanta, de la care sa poata cumpara oricine. Desigur, realitatea pe care ai zugravit-o in constatarea de mai sus, e in perfecta concordanta cu cea de pe strada, trista de altfel, si pe care am verificat-o personal. Slabe (spre zero) sanse sa gasesti pe la vreun magazin (in magazine nu s-au gasit nici macar pe vremea cand se mai fabricau...). Asa e. In magazine, nici pe vremurile "alea bune" nu se (prea) gaseau. Material F4 (conform codificarii din catalogul Aferro S.A.) s-a gasit in magazinul cu vanzare directa al acestora, si n-a fost chiar sporadic. Dar cum in 2005 Romsys s-a hotarat sa distruga atat Aferro cat si RomQuartz, asta e... am ramas fara producatori de ferite. Daca vei spune ca mai exista Urziceni, da - exista, dar mai produce doar ce i se comanda, iar ferite moi, nu prea a produs, datorita utilajelor necorespunzatoare si a comenzilor prea mici. De cele mai multe ori, in functie de aplicatie, pot fi inlocuite fie cu toruri din pulberi metalice (material 2 sau 6 de la Micrometals), fie cu toruri din ferite (material 61, 67 sau 43) de productie vestica ce se pot obtine direct din afara. Materialele 61, 67 si 43, astea-s tipice celor de la Amidon. Am vazut deja oferta lor, dar trebuie sa vad si ce ai mai recomandat tu. Am cautat la Micrometals, si am ramas placut surprins de modul in care cei de acolo isi prezinta marfa; au un tabel cu banda de frecvente pentru care a fost proiectat produsul, impreuna cu zona de utilizare ptr. Q optim. De asemenea, am mai fost foarte placut surprins de faptul ca au o sectiune speciala pentru comanda de mostre. O astfel de optiune este importanta pentru amatori, care astfel isi mai pot procura cateva bucati gratuit, pentru a testa produsele inainte de a investi in mod direct. Multam pentru sugestie, a fost binevenita! Intre timp, am mai cautat la Ferroxcube si se pare ca exista si acolo unele modele interesante pentru aplicatii RF. Trebuie sa vad ce modalitati de achizitionare ofera. Pacat ca nu importa nimeni asa ceva, macar cateva zeci de bucati... sa fie acolo la taraba. N-ar fi fost scumpe... Regards, Cezar, YO3FHM Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2009 Partajează Postat Octombrie 15, 2009 Sursa de la care sa se poata cumpara F4 "constant" si de catre "oricine" nu exista. Prin '93, de la Afero (ICE) am cumparat si eu, si pot spune ca nici atunci si acolo la magazia lor nu aveau orice (T64 - o singura bucata...)... Am spus de RA pentru ca uneori poti avea noroc. In urma cu vreo 2 ani YO3HST a avut la vanzare MULTE toruri F4, de la 7,5mm la 23mm, preturi de la 1 la 6 lei. Cred ca le-a avut la vanzare timp de un an intreg, atat pe radioamator.ro cat si la intalnirile RA. Eu am cumparat atunci de la el vreo 40 de toruri de 18 mm. Anul trecut am cumparat tot de la RA miezuri cu 2 orificii potrivite pentru HF, 3 modele, unul dintre modele este similar (sau identic) cu cele folosite in tunerul AT03 de la Acom (v. http://www.hfpower.com/new/manual/OperMan03ATU.pdf pag. 19, TA1 si TA2); au fost disponibile cateva sute de buc!!! Miezurile cu pulberi metalice (cum sunt materialele 2 si 6 potrivite pentru HF) sunt fabricate de Micrometals, iar miezurile din ferite (cum sunt 61 si 43) sunt fabricate de Fairrite. Slabe sanse sa poti cumpara direct de la ei, vand prin distribuitori. Amidon nu este producator, este un distribuitor al acestora. Preturi mai mici decat la Amidon gasesti la kits and parts (v. linkul din mesajul anterior). Ferroxcube fabrica o ferita foarte potrivita pentru transformatoare HF de banda larga, destul de cunoscuta in Eu in anii '80, dar nu mai stiu codul exact (parca era 4C6). Sunt destule firme care in cataloage au miezuri potrivite pentru asa ceva, dar care sunt si mai greu de gasit: Siemens/Epcos avea ceva asemanator cu 43 (M33), Tomita (in JA, materialele 4A3 si D12A). Miezurile potrivite pentru HF nu sunt foarte cautate (cu exceptia RA) si precum nu gasesti bobine TOKO sau filtre SSB in magazinele "de componente electronice", tot asa nu gasesti usor nici aceste miezuri. Ca dovada, chiar si atunci cand se gasesc cateva miezuri 43, acestea sunt specificate si destinate ca miezuri pentru EMI/EMC (v. Farnell). Daca vrei "la taraba", cel mai sigur este in iunie la Friedrichshafen unde http://www.amidon.de si alti distribuitori isi prezinta si vand marfa (http://www.hawk.ro/tr/friedrichshafen_2008/SG109462.jpg , http://www.hawk.ro/tr/friedrichshafen_2008/SG109463.jpg , http://www.hawk.ro/tr/friedrichshafen_2008/SG109464.jpg ) Succes! Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 15, 2009 Partajează Postat Octombrie 15, 2009 ceva ferite dac? intereseaz? pe cineva, le pot verifica cu 30 wati 27 mhz. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Octombrie 15, 2009 Partajează Postat Octombrie 15, 2009 Aloo....! AFERO TRAIESTE !!! (Hi's alive !!!) http://afero.ro/ Am luat eu cateva torulete de la ei prin vara cam cu 1-2 lei bucata (cam scumpe), din material F4. Sunt in spate la Bucur Obor, pe Pantelimon (sau Ziduri Mosi), parca vis-a-vis de cladirea alb/albastru. Am intrat in magazia lor, au orice modele, orice dimensiune. Sunt doi responsabili, amandoi de treaba : o doamna cam paralela si un tip care se pricepe. Link spre comentariu
walldemar Postat Octombrie 18, 2009 Partajează Postat Octombrie 18, 2009 La Adelaida... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum