Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reciclare mag Unitra ZK145

Vizitator madinterceptor

Postări Recomandate

Vizitator madinterceptor

Salutare tuturor!Am dat peste un magnetofon Unitra ZK145 si as vrea sa stiu daca pot face ceva util cu el. Mai exact m-ar tenta ideea unui amplificator pe lampi; aparatul e functional, atat cat poate.Ce tuburi am gasit in el:ECL86, ECC81, EF83, EF86, EM84 (ochi magic).La modul cum am abordat proiectul, va dati seama ca sunt complet novice in ceea ce priveste lampile. Sunt dispus insa sa invat. :da Astept cu interes ceva sugestii.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• messu

2

• +_Florin_+

2

• blue

1

• carageae

1

Top autori în acest subiect

ECL86 e o lampa compusa: trioda si pentoda finala in acelasi balon.ECC81 e dubla trioda, EF86 e o pentoda de semnal mic, EF83 e tot pentoda dar nu stiu ce cauta acolo, nu cunosc acest mag. Sigur nu e ECC83? Asta ar fi dubla trioda, cu factor mare de amplificare.Nu vreau sa te descurajez, dar ia in calcul ca e vorba de tensiuni letale acolo (peste 200V, condensatoare care pot ramane incarcate etc.) Lampile nu sunt pentru incepatori...plus ca probabil gradul de uzura e avansat, deci nu vei avea mari satisfactii...Daca magul mai merge si totusi insisti sa faci ceva, mai cauta un ECL86, e singura lampa care poate fi folosita ca final. Obtii ceva in jur de 2-3W cel mult in clasa A.Plus ca pentru stereo iti trebuie inca un trafo de iesire...nu e tocmai usor de facut...

Link spre comentariu

Poti face un amplificator astfel: preamplificator cu EF86, urmata de un circuit corector de ton pasiv, apoi amplificatorul final cu ECL86 (trioda si pentoda de putere).Nu este mare lucru, trebuie sa ai socluri, ceva condensatoare de filtraj -cele din mag or fi uscate saracele- si treaba va iesi cu siguranta :da

Link spre comentariu
Vizitator madinterceptor

De-ar fi condensatoarele cea mai mica problema... Am o cutie, adunate in cativa ani. Soclurile vor fi reciclate din mag. Daca se indura cineva cu o schema, ma pun pe treaba. Daca e cu tot cu cablaj, e si mai bine. :hdgfhgdf

Link spre comentariu

Daca ai condensatoare tot vechi, nu stiu daca nu-s si alea uscate...

Soclurile, intr-adevar le poti recupera din magnetofon, la fel cum poti recupera si transformatoarele. Daca faci un amplificator SE transformatorul de iesire nu e chiar asa greu de calculat si realizat. Gasesti un topic despre asta chiar aici pe forum.

O posibila schema cu ECL86 e asta:

http://www.analogmetric.com/forum/viewt ... hp?tid=136

Cablajul nu stiu daca e foarte recomandat. Se practica, cred, mai mult conexiunile punct la punct. Oricum daca-l faci pe cablaj atentie la buclele de masa !

Spor la treaba si grija mare la tensiunile inalte !!!!

Link spre comentariu
Vizitator madinterceptor

Multumesc pt. sfaturi si schema. Am vazut ca-mi trebuie si o lampa EZ80(?), pe care din pacate n-o am. Transformator de iesire am in mag (difuzorul lui e la 4ohmi), iar de alimentare gasesc eu pe undeva.App, am mai dezmembrat ceva: preamp-mixer Electronica Industriala 5200. Are 3 tranformatoare in el, insa n-am nici cea mai mica idee ce capacitate au. Si nici nu m-as apuca sa le incerc la intamplare. Poate sunt printre voi cunoscatori ai acestui dinozaur... :)

Link spre comentariu

Lampa EZ80 se poate inlocui cel mai bine cu o punte redresoare cu 4 diode ieftine 1N4007, si nu mai ai nevoie de tensiune anodica dubla pe traful de retea.Dar ce s-a intamplat cu traful de retea original al magnetofonului? Nu-l poti folosi pe acela?

Link spre comentariu

Buna, Acest magnetofon nu contine din fabricatie tubul EZ 80 . Redresarea se realizeaza cu puntea redresoare de tip 6D-250-C85. Tuburile sunt mentionate corect la inceputul topicului . Da, transformatorul de retea este constituit din infasurarile motorului . As recomanda mai degraba refacerea acestui aparat fiind destul de rar la ora actuala . Sa auzim de bine .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări