Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplificator cu UCL11

feri.visky

Postări Recomandate

Zilele trecute am cumparat acest amplificator... probabil ca a facut parte dintr-un "agregat" mai complex... Redresoarea este un tub UY11... ambele tuburi provin de la Tungsram...S-a mai intalnit cineva cu o astfel de constructie?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

11

• blue

4

• +_Florin_+

3

• mișa

2

Top autori în acest subiect

Sa-l stapanesti sanatos !Pare ca este un amplificator care facea parte din studio mobil de proiectie filme (am vazut asa ceva pe net , nu in realitate ) , dar nu mai gasesc linkul respectiv peste care am dat acum 2 ani mi se pare .

Link spre comentariu

Nu, nu inca... am facut masuratori de continuitate... se pare ca filamentele sunt intregi si si rezistenta serie...Intai voi face/ridica schema apoi ii dau drumul...Pare ceva industrial pentru ca sunt tot felul de cifre stantate pe sasiu. La iesirea de difuzor scrie LS (peobabil din germana) la intrare un X1 si ceva cifre care nu prea se vad....Vedem dupa ce ridic schema....

Link spre comentariu

Primele impresii:1 - solutia cu totul pe/sub sasiu este de regula abordata in regim artizanal (inclusiv de amatori) in constructiile industriale, traful de retea este de regula amplasat separat de sasiu, iar conectorii in/out precum si potentometrele asijderea - conductorii de conexiune a lor trecand prin decupaje stantate in sasiu;2 - prelungirea axelor potentiometrelor cu nade de acel tip, tradeaza de asemeni o constructie artizanala;3 - sasiul prevazut cu bride de fixare pe carcasa - arareori intalnita in practica industriala;4 - fixarea de sasiu a anumitor componente, cum ar fi bridele sau soclurile lampilor sar fi facut industrial folosind nituri din aluminiu - nu suruburi ca in acest caz - din motive de reducere a costurilor;5 - conexiunile la masa se faceau industrial - de regula - folosind cose stelate fixate de sasiu cu nituri sau capse;6 - seria 11 a lampilor, ca de altfel si aspectul arhaic al rezistentelor si mai ales al condensatorilor, indica o fabricare a lor prin anii '30 ... '40;7 - modul de concepere si realizare a sasiului indica o constructie mai recenta, deci atat tuburile cat si restul pieselor sunt probabil recuperate.Din cele de mai sus, se pare ca este vorba mai degraba de o constructie artizanala realizata in anii '60 ... '70. Chiar si atunci anumiti amatori cu dare de mana (cum era de exemplu Sadoveanu) sau cu acces la anumite institutii cu posibilitati tehnologice, isi poansonau sasiurile. Imi amintesc cum ca elev de liceu fiind, faceam orele de activitati practice in atelierul mecanic al scolii, unde maistrul instructor avea pasiunea electronicii (in acea perioada, electronica - in Romania - se facea preponderent cu tuburi) Descoperind ca si eu sunt pasionat, maistrul instructor imi dadea sarcini aparte, si anume ma punea sa realizez practic si sa poansonez sasiele viitoarelor lui constructii.

Link spre comentariu

Superba analiza... mentionez doar faptul ca tipul unitar al pieselor (atat la rezistente cat si la condensatoare) denota o sursa comuna, probabil o demolare...Cifrele stantate pe sasiu pot proveni deasemenea din tabla reutilizata de la alte montaje...De altfel sunt de acord cu observatiile facute...Inca nu l-am alimentat ma mai uit la el, azi am identificat o schema similara dintr-un aparat de radio RFT tip 74GW care are si corector de ton si are UY11 si UCL11... probabil ca sunt multe, si alte obtiuni...

Link spre comentariu

...Tungsram a fost o fabrica mai mult de becuri. Din anii '60 a inceput sa produca masiv tuburi electronice.

Cum am spus mai sus... (foarte) aproximativ asa este...Tungsram a fost unul din renumitele fabrici de tuburi electronice incepand din anii '30... Toate tuburile care au un "T" inaintea denumirii consacrate au fost facute la Tungsram... http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_tach1_7pin.html sau vezi aici o parte din colectia mea: http://www.radiomuseum.org/tubecollecti ... visky.htmlCa au ramas doar cu becuri asta este o alta istorie....Schema amplificatorului cu pricina este atasata... considerati doar finalul audio...
Link spre comentariu

Am plecat de la UCL11... si am ajuns la istorie. Nu este rau, dar nu suntem in masura sa spunem mai mult e decat cele ce se gasesc pe net si in cateva documentatii personale... restul sunt pareri...Amplificatorul mai asteapta sa fie pus la priza...(@zal: unde ai citit de fabrica Tungsram in Romania? da-mi un pm)(@zal:"Magyar Adócs?gyár" asta este o alta fabrica de tuburi specializata doar pentru tuburi de emisie= Fabrica de tuburi de emisie Ungaria... cealalta firma este de emitatoare...)Gata cu off topic... deschideti un topic cu fabricantii de tuburi si istoria lor etc.. Cand am lansat tema: "daca s-au fabricat tuburi electronice in Romania s-a scris mai mult despre cinescoape... viewtopic.php?f=183&t=43224

Link spre comentariu

Schema este clasica... pe latura de minus al tensiunii de alimentare se inseriaza un rezistor de ordinul 100-150 Ohm pe care, curentul prin tub produce o cadere de tensune in asa fel incat minusul (N-nulul) devine mai negativ... De pe prizele acestui rezistor se culeg diverse tensiuni de negativare filtrate corespunzator. Vezi o schema simplificata...

Link spre comentariu

...si este valabila doar pana la o generatie care avand mintea (mai) deschisa va repune, reaseza, adevarurile partiale intr-o noua perspectiva.... Asa este si cu Popov... Azi i se recunoaste meritul alaturi de ceilati titani ai domeniului...Referitor la poza: este neclar... si nu este necesar sa-o inserati intr-un fisier de text, se poate transmite direct ca si fisier "jpeg".De ce are suportul ala de tabla indoita...?@blue: sunt sigur ca te ai uitat prea repede pe schema... dar ai scris si mai repede... chestiile astea tu le stii mult prea bine...@zal: nu am nimic cu AKM-ul tau (chiar e interesanta simularea), dar pune te rog o imagine animata cu tuburi, cu radiouri cu ochiuri magice cu orice altceva numai sa fie on topic...

Link spre comentariu

Feri, o pusca, ca cea a lui Zal e buna oricind! Nu a pus-o special pentru "zona cu tuburi". Apare ori unde posteaza... si iti repet, e buna o scula de aia la casa omului...Mie mi-ar place sa am in colectie una functionala... (sau cum zic vinzatorii de aparate radio: "functionabila")

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Din pacate amplificatorul meu nu este "functionabil(a)" pentru ca primarul transformatorului de iesire este intrerupt...Tuburile in schimb se incalzesc...Pana la rebobinare topicul se va linisti probabil...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări