Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

Uite domnilor cam ce trebuie facut atunci cind un etaj vrem sa accepte TENSIUNE MARE PE INTRARE !(simplu NU ?)

Cam asa arata practic ce se obtine cu schema simpla data-pe versatester sus este afisata tensiunea de intrare-care poate fi chiar mai mare (de atit dispune versatesterul10Vef pe intrare),jos pe osciloscop este amplitudinea la iesire 20V/diviziune adica CCA 140Vvv,e ceva NU ? mentoinez ca amplitudinea semnalului pe iesire poate atinge 220-230Vvv SINUS lejer !.

Asta ar fi un etaj pt atac GU50-SE-UL ZIC !(BANAL DE SIMPLU SI EFICIENT),ce mai punem in fata lui nici nu mai conteaza aproape.

Eu l_am facut cu o pentoda legata ca trioda(ca asta am avut la indemina rapid) se poate face bine-mersi si cu orice trioda...

Cum vi se pare ? Nu e simplu si elementar ?Poate cineva sa explice de ce accepta semnal mare pe intrare ?Elimina sau nu neajunsul SRPP in situatia noastra ?

Ce ar mai fi de retinut ca nu are nici potentialul catodului in pod(vezi SRPP trioda de sus)!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

Odata cu cresterea tensiunii in grila, creste curentul prin tub, creste caderea de tensiune pe rez. de 2K2 din catod ceea ce face ca intreg tubul, inclusiv grila sa salte. In felul asta tensiunea grila catod nu se apropie de zero, cu atit mai mult nu devine pozitiva. (amplificator cu sarcina distribuita)

Link spre comentariu

Sigur ca da niciodata grila nu va deveni pozitiva in raport cu catodul (pina in procesul de limitare pe iesire).Clasa ar putea fi definita superA(e...zic si eu)Nu mai zic de reactia negativa locala !(parfum de flori)

Link spre comentariu

Uite domnilor cam ce trebuie facut atunci cind un etaj vrem sa accepte TENSIUNE MARE PE INTRARE !(simplu NU ?)

Cam asa arata practic ce se obtine cu schema simpla data-pe versatester sus este afisata tensiunea de intrare-care poate fi chiar mai mare de atit dispune versatesterul(10Vef pe intrare),jos pe osciloscop este amplitudinea la iesire 20V/diviziune adica CCA 140Vvv,e ceva NU ? mentoinez ca amplitudinea semnalului pe iesire poate atinge 220-230Vvv SINUS lejer !.

Asta ar fi un etaj pt atac GU50-SE-UL ZIC !(BANAL DE SIMPLU SI EFICIENT),ce mai punem in fata lui nici nu mai conteaza aproape.

Eu l_am facut cu o pentoda legata ca trioda(ca asta am avut la indemina rapid) se poate face bine-mersi si cu orice trioda...

Cum vi se pare ? Nu e simplu si elementar ?Poate cineva sa explice de ce accepta semnal mare pe intrare ?Elimina sau nu neajunsul SRPP in situatia noastra ?

Ce ar mai fi de retinut ca nu are nici potentialul catodului in pod(vezi SRPP trioda de sus)!

Da,excelent,simplu si eficace...,de fapt SRPP e "o pentoda" si remarca dv. ca nu are katodul triodei de sus in "pod" este poate cel mai mare avantaj.Reactia introdusa de fractinea de tensiune de unde se face "negativarea" grilei simuleaza un RAA local(cu cat semnalul este mai mare cu atat curentul prin tub este mai mare,caderea de tensiune pe 2k2 este mai mare si grila este "impinsa" mai jos, acest fenomen reducandu-i amplificarea),din aceasta cauza suporta tensiuni mari la intrare,dar atentie!!!!!; semnalul in katod este in faza cu cel din grila si daca divizorul nu este bine dimensionat,montajul se poate transforma oricand intr-un oscilator de toata frumusetea,dar ideia este excelenta.Presupun ca pentru un alt tip de lampa trebuiesc alte valori ale pieselor!?

Hai sa reafcem schema amplificatorului si sa o definitivam,ok?

Link spre comentariu

Desigur sint de acord cu tot ce ati spus, mai ales sa definitivati schema,poate va deveni utila pt cineva ! cindva !...macar analitic vorbind !.Bine ar fi sa puneti schema in clar (fara arhiva) sau sa i_mi permiteti mie dupa ce o postati sub forma de arhiva sa o mai postez o data in clar.O erata tensiunea de 2,6V este tensiunea la bornele rezistentei de 330 ohmi.

...Presupun ca pentru un alt tip de lampa trebuiesc alte valori ale pieselor!?...

Pt alt tip de lampa trebuie asigurat cca 125v-135v pe rezitenta din anod(cadere de tensiune).Acest lucru se obtine prin ajustarea rezistentei din catod de 330 ohmi desigur alt tip de lampa trebuie sa suporte cei 8mA din anod sau trebuie redimensionata toata reteaua rezistiva pt un curent dat. PS.Astazi o dovada clara ce se poate obtine prin dialog !
Link spre comentariu

Amplificarea e Ra/Rk. (aproximativ)

PT situatia data (avind in vedere cistigul mic),asadar aici se mai poate jongla in functie de cistigul necesar...cu acest raport Ra/Rk.(sfatul meu intr_o marja redusa maxim un raport Ra/Rk=10),adica 2k2 sa nu fie mai mica de 1k5 pt Ra=15k(cistig aproximativ 7X pt 1k5),daca se simte nevoia micsorari curentului pt o alta lampa este bine sa se pastreze oarecum rapoartele.In situatia prezentata cistigul este un pic peste 5x. Sincer vorbind sar putea folosini un 6n8 primul si al doilea etaj configuratia @lazaroiu bine mersi si atit.
Link spre comentariu

Buna seara!Am promis transformatorul,asta este!D-le puteti face dv. schema definitiva,eventual si cu datele trafului si sa ne gandim si la sursa de alimentare. Eu fac schemele in 'LTspiceIV',imi este extrem de usor si apoi pentru a fi vizibile de toti le convertesc cu ajutorul unei imprimante virtuale in pdf.si acest program le arhiveaza automat,asa ca ar fi ok daca le-ati desena dv.mai ales ca imi plac foarte mult cum le desenati,cu ce program le faceti?

Link spre comentariu

Frumos traf. N-am calculat, dar experienta imi spune ca daca nu e lucrat extrem de ingrijit nu va incapea pe E16. Nu e pentru cei care nu au experienta in bobinat.

Incape,fiti sigur ca incape,eu il am realizat si inductanta este chiar cea masurata real,dar faptul ca nu l-am folosit este ca nu am timp absolut deloc......,chestie care cred ca ne lipseste la toti. Dar ati avut dreptate in ceea ce priveste realizarea lui,spira langa spira cu masina de bobinat manuala si la raportul 1/1 (!!!!!!!),asta pentru a strange firul cat de bine.Iesirile bobinelor se fac direct din conductorul de bobinaj pentru a preintampina formarea "nodurilor" mecanice care ocupa spatiu si nu da bine nici la aspect si apoi legarea lor pe o regleta exterioara. Poate o sa-i fac si o poza,dar nu prea mai merge bine OLIMPUSUL meu!
Link spre comentariu

Hmm, pe E16 este cam la limita, stie Misa ce spune, dar ma rog, fir foarte intins !!

Pana la urma pentru cine vrea sa incerce si nu are practica in asa ceva,il poate realiza pe E18 pastrand sectiunea de 15cmp (aprox),dar va asigur ca incape si pe E16.Carcasele eu le fac din sticlotextolit de 1mm,izolatia intre straturi este cu hartie cerata de 0,1mm,intre primar si secundar cu teflon de 0,15mm.Dar oricum, respectand sectiunea si numarul de spire poate fi facut pe orice fel de tola de calitate.Va asigur ca nu este primul traf realizat de mine si sper ca nici ultimul! :jytuiyu
Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru efortul comun de a realiza impreuna un consens aproape national de a participa la o provocare audiofila , foarte pretentioasa , de punere la punct a unui amplificator SE cu GU50 , si declar ca nu este meritul meu de a strange la un loc o echipa de geniu , ci al Dvoastra , al celor ce le impartasiti din cunostiintele Dvoastra obtinute cu foarte mult studiu individual ( cati incepatori stiu ce inseamna sa-ti rupi minim 15 minute zilnic din somnul cel pretios pentru a intelege un curs oarecare de electronica sau neintelegerea familiei fata de achizitiile de componente electronice sau aparate de masura etc.... ) , din domenii cum ar fi economie , marketing , electrochimie ,prelucrari mecanice , electrotehnica ,electronica , protectia muncii si a mediului , electroacustica-psihoacustica , comunicare-psiho-sociologie obtinute intr-o viata de privatiuni etc....ceea ce nu este deloc putin .... rog incepatorii sa se abtina de la comentarii si sa ia aminte ce ii asteapta pe drumul acesta.... FELICITARI sper ca intelegeti cu totii cat respect datoram tuturor participantilor la dezbaterile pe tema GU50 SE reloaded....speram ca se va incheia cu succes propunerea de creare a unui proiect comun , care sa se incadreze in standardele de INALTA FIDELITATE care sa ne reprezinte pe noi , dar si pe gazda noastra VASILE , caruia ii datoram mult respect , sansa de a invata lucruri noi si de a ne cunoaste....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Va asigur ca daca domnu lazaroiu isi pune in cap sa ii intre in fereastra sigur vor incapea, sunt cam la limita dar bobinat ingrijit si strans cred ca intra, am fost pe la el si am vazut ce poate.Asteptam ceva poze cu ele gata bobinate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări