blue Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Dar procentul de reactie negativa este propotional cu raportul nr de spire Na/Ng2 ? Teoretic asa ar trebui sa fie, dar ma intreb cit de mult se modifica in realitate curentul anodic pt o variatie a tensiuni Ug2 (infasurarile fiind fazate) , ideea este interesanta , intuitia imi spune ca este posibila o imbunatatire a caracteristicii de transfer a transformatorului, sau ma insel ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Dar procentul de reactie negativa este propotional cu raportul nr de spire Na/Ng2 ?...Nu chiar... curenti sint totusi diferiti(Ia,Ig2)..., intuitia imi spune ca este posibila o imbunatatire a caracteristicii de transfer a transformatorului, sau ma insel ?Exact acest fenomen se produce,raportat la ecartul de fregvente care il traverseaza(banda audio)=se pastreaza mult mai bine amplitudinea acestor frecvente de unde si denumirea de UL=ultraliniar= referire in special la raspunsul in frecventa al etajului final ULTRALINIAR.(liniaritate ridicata la rangul ULTRA-textul cu verde este pt cei care nu cunosc pina in acest moment semnificatia prescurtari-abrevieri UL).__ULTRALINIAR insasi termenul suna bine chiar daca un pic POMPÓS. __Metoda UL are implicatii majore in calitatea sunetului...bineinteles in sens benefic !.(chiar cu iz usor ezoteric as spune) __Aceasta metoda se poate aplica si in catod(ne mai contind daca avem de a face cu o trioda sau pentoda-tetroda cu fascicol dirijat bla bla bla) singura problema atunci cind este aplicata in catod este sa avem ceva panta la tubul final s>8-9mA/v. __Asadar serviti(folositi) cu incredere metoda !...asteptam Feedback cu senzatii audiofile ! Proiectam domne sau NU ceva cu GU50 SE ?, mai iesit din comun in comun ?Asa cum e cerinta celui care a deschis tema... Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Eu zic sa ramanem la GU50 SE UL cu negativare separata cu front-end SRPP... cu transformatorul cu priza pentru g2... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Eu zic sa ramanem la GU50 SE UL cu negativare separata cu front-end SRPP... cu transformatorul cu priza pentru g2...In aceasta situatie ar trebui mentionat expres ca punct de plecare: ___trebuie sa nu depasim un Ua=270V-280Vmax. daca vrem sa fim rezonabili in ceea ce priveste puterea disipata de G2-GU50 SE UL.___Ce mai rezulta daca acceptam propunerea domnului feri.visky si tensiunea de alimentare final 270V sa zicem pt a specula puterea relativ maxima oferita de GU50 curentul Ia0 ar trebui sa fie in jur de 130mA(un curent relativ mare ca element de presaturatie pe traful de iesire,rezistenta in CC a primarului trebuie sa fie cit se poate de mica),asadar vom avea un curent mare de modulat-de ce zic mare ? pt ca panta GU50 este relativ mica 4-5mA/V !(panta depinde de la un exemplar la altul GU50) deci ca sa putem modula complect acest curent(sal aducem in aprox 0mA si respectiv dublul lui ar fi necesar in situatia de panta minima 4mA/V 130/4=32volti cu plus respectiv cu minus pe grila de comanda(G1) sa zicem 65-70Vvv.In concluzie etajul de atac trebuie sa furnizeze lejer aceasta tensiune-nu la limita si cu distorsiuni cit mai mici...__Curantul maxim efectiv in primar ar deveni 90mA-presupunind ca la o asa zisa saturatie pe anod-catod ar mai ramine cca 35V-40V,...__CE SARCINA REFLECTATA de traf prin intermediul sarcini AR TREBUI SA AVEM IN ANOD(Ra) ?Poate raspunde cineva?(facind abstractie de UL..., discutam dupa asta !)__Ca sa nu iesim din clasa A ar trebui ca tensiunea de negativare sa fie ceva mai mare decit frontul pozitiv al tensiuni de atac(G1 sa nu devina pozitiva !),E posibil pt curentul Ia0 mentionat(130mA) si Ua=270V se coreleaza marimile ?Poate atinge -Ug1 35V sa zic ?(pt acest curent si tensiune de alimentare ?)__Putem obtine puterea utila maxima cu un Ua=270V ?__Curentul Ia0 de presaturatie normal ? prea mare? prea mic?ce implica?__Cind scade curentul Ia0 ce se intimpla?scade? creste tensiunea de atac?Ce se intimpla cu puterea disipata?utila?...Ce ar trebui facut cu Ua?sau cu -Ug1?__Cum corelam toate marimile astfel incit sa obtinem un maxim...? si asta numai in cazul etajului final !.__Sint o serie de intrebari(si altele n_am stat sa le insir...) la care daca vom da raspuns vom sti cu ce avem de a face in cazul GU50-SE-UL!, si am putea stabili un regim optim de functionare !. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Daca nu este cu suparare,propun si eu o schema SE cu GU50,mentionez ca schema este pur teoretica,calculele sunt facute cu hartia si creionul,fara alte programe speciale (asta e un lucru rau pentru mine ! ),acum astept ca "greii" de pe aici sa o judece si/sau eventual sa aduca imbunatatiri.Pentru o eventuala acceptare spre o realizare practica,am si datele practice penru realizarea transformatorului de iesire. Performate propuse:-Putere utila pe difuzor 7W sinus(8 ohm)-banda de frecvente 15Hz-35Khz-distorsiuni mai mici de 1% in toata banda la puterea de 7W-sensibilitate la intrare 330m-impedanta de intrare 250KohmResistenta din katodul lui GU50 este pentru masurarea curentului de mers in gol la punerea in functiune,prin caderea de tensiune de pe ea.Va rog sa va spuneti si dv. parerea! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Va rog sa va spuneti si dv. parerea!Etajul final in special din schema propusa de dumneavoastra este "BRICI"! (poate fi considerat maxim UL posibil-dublu UL).Cea mai stralucita configuratie posibila cu o singura tetroda cu fascicol dirijat sau pentoda care se poate folosi intr_un etaj final SE ! (acolo unde nu mai conteaza asa mult puterea,calitatea sunetului devenind definitorie !)Inclusiv raportul de inductante propus exceptional !(atit ca greu de atins cei 47H !) ...Pentru o eventuala acceptare spre o realizare practica,am si datele practice penru realizarea transformatorului de iesire...Nu ar fi rau sa o faceti !(prezentati datele pt realizare practica a transformatorului)Discutia incepe sa capete nuante de High-End clare ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Va multumesc pentru aprecieri si deocamdata sunt la serviciu,cand o sa ajung acasa,diseara o sa desenez in format electronic si transformatorul,pentru ca datele si detaliile le am in hartiile mele si o sa le postez aici.Stiu ca este greu de realizat practic cei 47H,dar am reusit pe o sectiune de 15cmp (E+I,E16) cu sarma de 0,27mm (diametru cu izolatie cu tot) un 39H (!!!!!!)....,stiu ca este foarte greu (ca sa pastram linearitatea in frecventa amplificatorului,trebuie un echilibru intre "cantitatea" de miez si numarul de spire,cu riscul unui traf ceva mai voluminos!).Cred ca si daca se vor atinge si 30H in conditii de amator,banda de frecvente nu se va ingusta prea mult in ceea ce priveste partea de jos,ideal ar fi un miez C sau 2C,dar nu cred ca multi amatori au acces la asa ceva. Mai am un dubiu in ceea ce priveste etajul de intrare cu EF86,acest etaj are amplificarea 22 fara reactie negativa si 16 cu reactie negativa,la un curent prin tub de aprox.4mA si un -2V pe grila. Credeti ca este prea mare amplificarea acestui etaj(?)... Am fortat si o impedanta scazuta la intrare,mai ales ca aceasta configuratie(pentoda pur) imi asigura pentru o impedanta mai mare (ex.1M) o amplificare ceva mai mare a frecventelor joase (cam cu 6dB).Alegand un Zin=200K-300K am linearizat caracteristica de transfer a tubului pentru intreaga banda audio (acceptata de norme).Mentionez ca grupul paralel R+C din RN si rezistenta de 680 ohm sunt calculate pentru o impedanta de iesire strict de 7-8 ohm,pentru alte impedante se vor face alte calcule. Cam ce tuburi ati recomanda in locul lui EF86(?),ar merge 6J9P sau 6J4P ???? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 ...Mai am un dubiu in ceea ce priveste etajul de intrare cu EF86,acest etaj are amplificarea 22 fara reactie negativa si 16 cu reactie negativa,la un curent prin tub de aprox.4mA si un -2V pe grila. Credeti ca este prea mare amplificarea acestui etaj(?)...Presupun o tensiune de audiofregventa la bornele infasurari primare de 160Vef-180Vef pt puterea de 6-7W(un curent AFefectiv in primar cca 40mAef,pt un Ia0=60mA) si un cistig al etajului final de 2-3 ori in tensiune in prezenta sarcini iau in calcul un cistig mediu 2,5 si 170Vef asadar as avea nevoie teoretic de 68Vef pe g1,presupunind ca ma satisface o sensibilitate pe intrare de cca 775mVef cistigul etajelor premergatoare etajului final ar trebui sa fie cca 68/0,775=87 de ori,daca am in vedere si o reactie negativa globala usoara acest cistig ar trebui sa fie cam dublu adica 160 ori,in mare cred ca satisfaceti aceste conditii,probabil etajul SRPP ar avea un cistig prea mare dar se mai poate ajusta (daca luam de bun cistigul de 160 de ori si 22 de care faceti vorbire ar rezulta pt SRPP 160/22 aprox 7 ori)cistigul unui etaj sau altuia premergator etajului final...,depinde foarte mult de gradul de reactie negativa globala pe care dorim sa il folosim si de sensibilitatea pe intrare propusa...As opta pt 6j4p dar cu filamentul alimentat in CC Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 47H se obtin pe un miez de 15cm2 cu aproximativ 2800-3000 sp. iar pe un miez de 20cm2 cam cu 2400-2500 sp. Asta cu un intrefier de 0.2 si tole E+I Fe-Si. Datele sunt absolut orientative pentru ca difera mult de la un tip de tole la altul, de cit de aliniate sunt, de intrefier, etc.Mie imi place foarte mult EF86. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 47H se obtin pe un miez de 15cm2 cu aproximativ 2800-3000 sp. iar pe un miez de 20cm2 cam cu 2400-2500 sp. Asta cu un intrefier de 0.2 si tole E+I Fe-Si. Datele sunt absolut orientative pentru ca difera mult de la un tip de tole la altul, de cit de aliniate sunt, de intrefier, etc. Mie imi place foarte mult EF86. Fiind un nr relativ mare de spire in primar(raportat si la sectiune miez) ,aranjamentul infasurarilor devine important in special pt partea superioara a benzi audio,desigur pt uni domni nu reprezinta o problema !,din acest motiv cred ca ar fi necesar ca domnul misa sau cine doreste sa stabileasca si un design al infasurarilor pe traful de iesire(in masura dispozitie si timp).Sa zicem ca cei 47H ar fi o problema rezolvata !sau mai avem timp de ea .Problema e ce facem cu etajul SRPP din schema propusa @lazaroiu astfel incit sa inghita pe grila de comanda cca 10Vef-15Vef sau cit vreti(3-4-5-6-7Vef) fara bube!? (10Vef-15Vef am exagerat special!,asta ar fi o intrebare decenta!,care necesita raspuns!,ca sa nu avem deceptii!).Problema schemei propusa @lazaroiu aici sar afla !.Practic ar trebui sa configuram un etaj care sa admita citiva volti pe intrare si sa asigure un cistig oarecare 7-8-10 ori sau cit vreti astfel incit sa poata furniza la iesire cca 60Vef fara nici un fel de problema pt aceasta schema @lazaroiu .Sau sa schimbam total cofiguratia premergatoare etajului final din schema @lazaroiu.ASTEPT OPINII!(solutii) !. EF86 o pentoda pentru semnale mici si NU numai(semnale cu amplitudine mica pe g1).In anumite configuratii EF86 admite si semnal cu amplitudine mare pe g1(1-1,5Vef pe G1) fara probleme ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Problema(expusa SRPP) isi are rezolvare prin catozi lampi 6n6p ! dar vreau sa vad si eu cum ?Astfel am putea sa zicem "definitiva o schema" .Scuze pt postul repetat dar expirase timpul... Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Problema(expusa SRPP) isi are rezolvare prin catozi lampi 6n6p ! dar vreau sa vad si eu cum ?Astfel am putea sa zicem "definitiva o schema" .Scuze pt postul repetat dar expirase timpul... Eu o sa aduc datele transformatorului de iesire,o sa ma gandesc si la etajul SRPP ,dar cred ca propunerea dv. anterioara este bine venita,referitor la colaborarea celor interesati de un proiect comun,ca va fi realizat practic au ba,asta ramane de vazut..... Repet,schema este pur teoretica,asa cum este va functiona din prima,dar scopul nostru este sa ne apropiem cat mai mult de ceva foarte performant in aceasta configuratie....,nu am pretentia ca in ceea ce ma priveste detin adevarul suprem in "secretele" tuburilor electronice.....,poate oricine sa mai vina si cu o alta schema(!!!!) Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Din punct de vedere practic si teoretic , cate infasurari de primar si cate de secundar ar fi necesare pentru un maxim de calitate a transferului de putere din primar catre secundar ? Dar cu un mic compromis legat de manopera care ar putea fi minimul de infasurari acceptabi ? Cum ramane cu infasurarea de reactie din catod ,ale carei avantaje evidente sunt superioare multor artificii , si este totusi o solutie consacrata in HI-FI (Quad , McIntosh , Revox ) merita studiata si ultima lucrare a user-ului VTP amplificator EL84 PP cu reactie in catod cu un trafo simplut , dar perfect dimensionat si cu performante pe masura , ar putea fi cumva ca simetrie un exemplu si pentru cazul nostru SE ? Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Din pacate nu fac parte dintre "greii" constructorilor si nici a teoreticienilor analisti audio, experienta mea ne depasind clasicul PP cu EL84 fara "tuninguri" etc.Dar am o oarecare afinitate in acest domeniu iubind muzica... Rezulta deci cateva observatii:1. Am impresia/intuitia ca pentru un GU50 nu merita osteanala cu trafo-ul, se poate incerca dar cum am mai zis din fisa caracteristica rezulta ca pentru audio este mai degraba o trioda decat pentoda...2. Rolul rezistentei g2 (100 Ohm) este caracteristica etajelor PP cu rol de echilibrare a tuburilor finale (micile diferente..). Aici nu stiu ce rol are daca tot trebuie sa se jongleze cu Ug2...3. Transformatorul va fi cheia functionarii acestui montaj... Stabilirea numarului de sectiuni, modul de intercalare si nu in ultimul rand de bobinare (bifilara, trifilara etc.) vor fi esentiale. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Problema(expusa SRPP) isi are rezolvare prin catozi lampi 6n6p ! dar vreau sa vad si eu cum ?Astfel am putea sa zicem "definitiva o schema" .Scuze pt postul repetat dar expirase timpul...Pentru ca de ceva timp am reusit sa ma las de tigari,in pauzele cand imi doream o tigara,astazi,la indicatiile si precizarile d-lui am refacut cateva calcule,am si pus o mica relatie in schema atasata din care imi reise ceva mai bun si cred ca se apropie de ce spunea dl. Inlocuind in acea relatie valorile cerute si cu 10V-12V pe intrare vom avea un Vout maxim=103VvvP.S calculele sunt mult mai complexe,aici am pus o mica relatie de calcul fara a da si rezolvarile pana aici,dar cine a mai calculat poate verifica,sau poate chiar folosi o alta metoda.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum