Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

am pus la punct in teorie , in urma informatiilor mai vechi si mai noi de pe forum amplificatorul cu GU50 SE si astept sa-l supun criticilor Dv pentru a-l definitiva , voi atasa schema imediat ce voi face rost de un scanner , poate pana atunci se incumeta cineva sa posteze propria creatie......... Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

Schema aleasa de mine este extrem de asemanatoare , cu urmatoarele modificari:

R5 si R2 100 ohmi/0.6W , R10 12Kohmi/5W alimentata din sursa pentru G2 de 250V R6 22ohmi/5W R7 47Kohmi dubla trioda va fi bineinteles 6H1

Evident sursa va fi diferita

In rest exact cum recomanda userul VALDERAMA - multumim ( referitor la Uanod si Ranod ) dar si pentru restul

ATENTIE pe schema prezentata sunt marcati gresit pinii la GU50

Probabil ca pe intrare va avea un potentiometru de volum si un circuit pasiv de loudness ( reglabil cu un potentiometru )

Daca vi se pare ceva gresit , va rog sa interveniti

Va multumesc si va urez succes la constructii de calitate

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Iar m-am sucit ! Dupa ce am vazut avantajele unei simple pentode de semnal mic ce ar putea inlocui SRPP- cu trioda ,si grupul de reactii negative locale si globala , toate propuse de user-ul VALDERAMA am fost curentat in suflet de multiplele imbunatatiri aduse prin cumularea solutiilor tehnice prezentate mai sus , si astept cu nerabdare o noua abordare a user-ului VALDERAMA ( evident in masura in care doreste , dispune de timpul necesar.... ) sa putem considera incheiata faza de conceptie a unei noi scheme de amplificator SE cu GU50.... Multumesc !

Link spre comentariu

Greu se naste acest amplificator ! Dupa ce ca s-a asternut praful pe sperantele majoritatii constructorilor DIY ce isi propusesera sa posede un amplificator ieftin , simplu , performant , fiabil si de ce nu pedagogic , in sensul tragerii unor invataminte din evolutia schemei si practica ansamblarii si confectionarii diverselor subansamble ce pot face diferenta intre o improvizatie , facatura si o bijuterie gen FELIXX , GABRIELLE si alti perfectionisti , ( nenumiti dar se stiu ei ! ) invit pe toata suflarea ce accepta si poate contribui in proiectarea unei scheme moderne , care sa satisfaca cerintele de mai sus ! Va urez auditii perfecte si succes in constructii de calitate

Link spre comentariu

hpavictor, un amplificator se naste greu doar daca esti circumspect, in caz contrar i-i dai bataie, gasesti o schema, un pic de entuziasm, o cosmetizare si cam atit... lucrurile se complica in faza de masurare ,daca ai cu ce...v-ei descoperi ca lucrurile simple sint dintr-o data ireale, greu de controlat si ca este nevoie de un minim de aparate de masura care sa-ti confirme sau infirme nesiguranta... Aceasta este tabloul pesimist, in caz contrar te apuci de lucru si i-ti construiesti aceste aparate si astfel v-ei vedea inutiliatea multor discutii...

Link spre comentariu

Asa e...Dar... (ca sa utilizam forme deschise de comunicare)...Eu, prefer solutia ultra liniar ca fiind un optim... care iti ofera mai multe grade de libertate prin prizele "primarului" (25%+-7%) dar si prin utilizarea tubului ca si... trioda! Te poti plimpa de la trioda la pentoda si... invers... Oricum preferinta mea nu este si a ta! (Legea nr.1 al Audiofilului).

Link spre comentariu

Eu, prefer solutia ultra liniar ca fiind un optim... care iti ofera mai multe grade de libertate prin prizele "primarului" (25%+-7%) dar si prin utilizarea tubului ca si... trioda!...

O alta configuratie pt GU50 SE nu prea este posibila in etajul final.In afara situatiei clasice,singura configuratie compatibila cu aceasta lampa folosita ca finala in caz SE care sa aduca un +,fiind intradevar configuratia UL-g2(datorita pantei foarte mici de care dispune GU50 in cazul SE nu este recomandat decit UL-G2 sau clasic),dar pentru a fi folosita GU50 SE-UL-G2 trebuie tinut cont de un singur lucru -tensiunea ANOD-CATOD in gol pe electrozi lampi finale sa nu depaseasca preferabil 265V,spun tensiunea ANOD-CATOD pt cazul in care nu este precizat tipul NEGATIVARI etajului final, fixa sau automata, personal pt GU50 SE-UL-G2 as opta pentru negativare automata...La o tensiune relativ mica de alimentare care sa permita conexiunea finalei GU50 UL-G2 si Ra ar fi mic (inca un avantaj in plus),+ realizare facila...,sau sar mai putea folosi doua tensiuni pt alimentare final respectiv 350-400V anod si 250V-g2 dar in aceasta situatie pt a mai putea mentine config SE-UL-G2 ar trebui infasurare separata(distincta) pt g2 pe traful de iesire (NU mai merge o simpla priza din infasurarea primara).

...sa participati la acest proiect comun..., Greu se naste acest amplificator ! ... ( nenumiti dar se stiu ei ! )...

__Doua situatii posibile de SE GU50-UL-G2 ,respectiv priza scoasa din primar G2(Ua=Ug2) sau cu infasurare separata G2(Ua>Ug2)...,Oricine poate alege ca sa continuam discutia...,sau asteptam sa posteze cineva o schema mura in gura ?.Parca era vorba de o contributie comuna ?...

__Asadar,...Buna intuiitie ! (sau experienta!) a domnului feri.visky...

Link spre comentariu

Se poate trage o concluzie : trafo out va avea o infasurare de anod , una de grila 2 , una de reactie in catod ( personal nu agreez condesatorii electrolitici in bucla de reactie ) si desigur infasurarea de difuzor , sectiune miez magnetic 20cm patrati tole preferabil E20 ( ca factor de siguranta ca va incape toata bobina in fereastra ) , toate infasurarile bobinate cu CU EM de 0,45 mm iar secundarul bineinteles cu CU EM de 1mm si desigur impartite optim ca sectiuni , bobinate intercalat si fazate corespunzator , izolate intre straturi si neimpregnat ( de preferat daca nu canta ,nu zbarnaie ) sau impregnat cu ceara de albine din lumanarile maro ( sic ) de la biserica totusi impregnarea strica , te chinui sa bobinezi intercalat iar la sfarsit vine mesterul bobinator si ineaca trafo in lac electrotehnic , ca stie el cel mai bine , si se duce dracu valoarea capacitatii parazite dintre secundar si restul ,total impredictibil .... Dar cine se incumeta sa dimensioneze trafo out si sa posteze o schema optimizata confom experientelor descrise pe forum....poate fi si mura-n gura pentru cei ce vor sa invete , si din cauze diverse au avut dezamagiri crunte ( lipsa de cunostiinte si de experienta , componente de calitate etc.... ) poate fi o recompensa benefica....

Link spre comentariu

3K2 primar ,4 si 8 ohmi secundar,admit E20(cel putin fero-siliciu orientat),as recomanda chiar si 0,38mm CuEm primar pt infasurarea anodica,pt infasurarea g2 este suficient 0,18-0,2mm CuEm(chiar si mai mic diametrul poate fi, dar trebuie tinut cont ca se bobineaza greu un diametru mic).In secundar recomand minim trei infasurari in paralel pt 4 ohmi cu diametrul de 0,7-0,8mm CuEm continuarea pina la 8 ohmi doua infasurari in paralel cu diametrul de 0,7-0,8mm CuEm . Numarul de spire in primar anodic 1400 ,infasurarea g2 280sp ,in secundar 50+21=(50x3)+(21x2)sp.Grosimea pachetului de tole 40mm(16 centimetri patrati).Aceasta solutie de traf poate oferi in conditii normale 8 poate 9W sinus(mod UL)in mod clasic cu g2 conectata direct la +250 cca 12-14W depinde de iscusinta fiecaruia, cca 6W super curati si adevarati(in mod UL pt auditii de exceptie) o putere capabila sa satisfaca un meloman inrait !(daca mai are si ceva "incinte" bineinteles !?)Aranjament infasurari...,asteptam propuneri !...

Link spre comentariu

Schema prezentata de valderama este o noutate, cel putin pentru mine (si asta nu e o noutate!). Infasurare separata pentru catod am vazut doar la PP si rezistor pentru g2, vezi McIntosh... (la Gec sunt prize...).

Solutia pentru SE pare interesanta mai ales pentru schema cu GU50 unde Ug2 este limitata la 250 Volt...

Vad o dificultate in a detrmina parametrii transformatorului de iesire in acest caz, datorita faptului ca nu cunoastem parametrii tubului... nici macar Pd pe g2, de panta... ce sa mai vorbim...

Cum solutia UL in sine are o reactie negativa, o rezistenta mare in catod nu prea isi are rostul deci negativarea (-20...-40 Volt) trebuie asigurata dintr-o sursa separata. Dar acestea sunt doar optiunile mele, poate prea subiective...

Link spre comentariu

Nu este o noutate pt situatia UL, atit ca este o metoda mai putin practicata(rar) fiind necesara atunci cind pt UL avem Ua>Ug2(nu permite tubul final Ua=Ug2,sa zicem 6P3S, 6L6,G807,EL500,6P36,GU50 etc)...Vad totusi ca nu se inghesuie nimeni sa facem un aranjament la infasurarile din traful propus...

Link spre comentariu

Pe mine ma intereseaza subiectul pentru ca chiar imi vine sa am un kit pentru amplificatorul nascut in urma discutiilor de pe un forum de audiofili....Am gasit si pe acest forum numar de spire foarte diferit pentru trafo-ul de iesire pentru GU50...-pentru primar: intre 1400 - 2400 spire-pentru secundar: intre 190-270 spireIar pentru miez o sectiune intre 12 - 20 cmp E+I cu intrefier de 0.15-0.2 mmIar priza pentru g2, cam la 2/3... cum nu am vazut inca varianta cu infasurarea separata, nu stiu ce sa zic...Intrebare: La infasurarea separata cum se pune problema reactiei negative?

Link spre comentariu

...

Am gasit si pe acest forum numar de spire foarte diferit pentru trafo-ul de iesire pentru GU50...

-pentru primar: intre 1400 - 2400 spire

-pentru secundar: intre 190-270 spire

Iar pentru miez o sectiune intre 12 - 20 cmp E+I cu intrefier de 0.15-0.2 mm

Iar priza pentru g2, cam la 2/3... cum nu am vazut inca varianta cu infasurarea separata, nu stiu ce sa zic...

Intrebare: La infasurarea separata cum se pune problema reactiei negative?

Tocmai ! diferentele spun si ele ceva !?(numar prea mare de spire in secundar 190-270, ce sarcina reflectata de transformator am avea ??????!!!!!,ar servi la ceva???!!!-mult prea mica indiferent ca discutam de 1400 pina la 2400 spire,iau o medie asa cu titlu informativ sa zic 2000/200 =n=10/1 asta ar insemna ca daca am o sarcina in secundar de 8 ohmi reflectata in primar ar deveni 10 x 10 x 8 = 800 ohmi total gresit,rationamentul poate merge mai departe...oricum am combina 1400-2400 si 190-270 NU VA IESI NIMIC BUN-REALIST-CORECT-ETC!,Eu am spus1400sp-primar si 71sp in secundar pt 8 ohmi si 50sp pt 4 ohmi----am dat acolo si o impedanta reflectata de traf 3k2 pentru regimul propus de alimentare Ua=350v si Ug2=250v in raport cu catodul ca sa fiu si mai precis !si sa nu mai conteze daca discutam de negativare fixa sau automata !),intrefier pt 16cm2 cel mult 0,1mm la sectiunea conductorului asa cum am precizat diametru primar 0,38mm CuEm (sau mai mare decit 0,38mm CuEm) priza g2 20-25% maxim daca se pune problema unei prize sau altfel spus in versiunea propusa cu infasurare separata infasurarea g2 20-25% din infasurarea primara.

Atunci cind avem infasurare separata,faza din anod trebuie sa fie la fel cu faza din g2(la fel ca si in situatia cind am avea priza scoasa din infasurarea primara).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări