Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

metoda de calcul pt amp SE cu GU50

hpavictor

Postări Recomandate

Poate ajut? cu ceva în privin?a trafo de ie?ire ?i a negativ?rii ptr GU50:

Schema simpla ,precisa usor de pus la punct dar...ce ar fi daca o infasurare suplimentara pe iesire ar fi inseriata pe circuitul de catod... :nas: greu de gasit nr de spire pr aceasta infasurare ....suplimentara dar in schimb mari satisfactii :da parerea mea...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 337
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

59

• feri.visky

36

• hpavictor

35

• THOMAS

25

Top autori în acest subiect

DA nu seamana !(din cauza asta am folosit si exprimarea "ghiciti va rog...") dar mai panicam asistenta , ce sa facem ? zal foarte atent in schimb !,tot ce am spus de 6n1p mentin !, si este serios spus !.

-----------------------------------------------------------

Punctul de functionare care trebuie ales pt GU50 SE,explicatia:

Pt o tensiune anodica de 400v si un curent de 90mA avem o putere anodica disipata de cca 38W dar pt a obtine acest curent Ia0=90mA daca mai trasam o curba de negativare imaginara constatam ca sint necesari -27v pina la -30v tensiune pe G1,ce rezulta de aici ?,ca in plaja +_27V nu intram in zona de curent pe grila de comanda.Si acum sa vedem daca ne satisface cei -27v ?,GU50 are o panta de 4mA/V(ceea ce inseamna ca atunci cind avem o variatie de 1v pe grila de comanda curentul anodic variaza cu 4mA ) ,sa vedem teoretic ce tensiune suplimentara negativa este necesara pt a aduce Ia in 0mA sau apropiat de 0mA 90/4=22,5 adaugata la tensiunea negativa ar deveni -49,5v, la fel ca ca sa dublam curentul 90+90=180mA am avea nevoie teoretic de +22,5 adaugata la tensiunea negativa -27v+22,5v=-4,5v.Astfel constatam ca pentru o modulatie complecta a curentului pt clasa A nu intram in zona cu grila de comanda pozitiva in raport cu catodul,deci clasa A se verifica bine mersi pt punctul ales de functionare ! Daca alegem sa zicem Ua=300 curentul Iao va deveni 126mA tensiunea de negativare va fi mai mica si tensiunea de atac pt modulatie complecta mai mare vom iesi cu certitudine din clasa A !!!!.

PS.Cu alte cuvinte optimul pt GU50 clasaA SE pt a mentine si Ra in limite rezonabile(3k6_4k) este Ua=400v, Ia0=90mA, -Ug1=27_29v Ug2=250v. unde Pw0 ar fi cca 15W(pentru Ra=3k8) puterea in sarcina undeva 12-14w,cam asta ar fi cu GU50 !. Asta ar fi contributia mea pt GU50 clasaA SE cum sa cerut pe la inceput(sa contribuim care cum vrem).Foarte simplu nu ?(Ce atita filozofie ?).

Link spre comentariu

ce ar fi daca o infasurare suplimentara pe iesire ar fi inseriata pe circuitul de catod...greu de gasit nr de spire pr aceasta infasurare

Corect fazata, ar produce o reactie negativa cu efect benefic asupra calitatii sunetului redat de amplificator. Cunoscind numarul de spire al infasurarii de iesire si factorul de reactie negativa ce se doreste a se obtine e relativ simplu a gasi numarul de spire al infasurarii suplimentare de reactie negativa.
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare....daca aplicam o asa zisa racire fortata putem face tubul sa lucreze peste limitele normale ...si cam cu cit? pt ca am intilnit in datele de catalog pt anumite modele...2 regimuri de lucru ...cel putin la statiile de emisie RF stiu ca se obisnuieste-racire fortata...fiind vorba de tuburi ca in cazul nostru (gu50) sau alte modele apropiate deci mica putere...10-100w nu mai mult pt ca mai sus chiar au racire fortata.

Link spre comentariu

Numai daca tubul e conceput pentru racire fortata , altfel degeaba ramane rece sticla daca anodul se inroseste . Pe anod nu-l intereseaza temperatura sticlei , transferul se face prin radiatie nu convectie ( ca intre tranzistor si radiator ) .

Link spre comentariu

Multumim VALDERAMA excelenta prezentarea modului de functionare a etajului final cu GU50 , cred ca ar multumi pe orice carcotas , dar ar fi mai complet daca s-ar stabili si care ar fi caderea in tensiune maxim acceptata pe trafo out primar implicit care ar putea fi Rmax in ohmi , este clar si direct dependent de sectiunea conductorului din primar ( la curentul asta pana in 100mA probabil ar fi acoperitor CuEm 0.45 mm ) iar sectiunea miezului magnetic util ar putea fi 16cm2 pe tole E20 , oricum propunerea ( binevenita ) lui GABRIELLE de adaugare a unei infasurari de reactie in catod nu este o noutate , a mai propus-o si folosit-o VALDERAMA intr-o demonstratie cu EL84 SE , de ce nu am pune-o pe lista ( dimensionata posibil intre 10%-12.5% din numarul de spire al infasurarii din anod , cu aceeasi sectiune de CuEm 0.45 mm , vezi QUAD2 , REVOX etc... ) , ca asa se incepe sa se contureze si solicitarea mea initiala , de proiect comun . Va rog sa nu neglijati nici imbinarea fericita intre negativarea fixa si cea automata , cea propusa de VIOBIO , cu avantajele specifice , folosind o rezistenta care sa disipe maxim 3-5W in catod ( 22-47ohmi , sau cat o fi necesar ) si aplicarea unei tensiuni negative pe G1 ( oricum mai mica decat normal , deoarece exista rezistenta in catod in serie cu infasurarea de reactie ) . Probabil mai trebuie dimensionat SRPP-ul cu 6H1 ( din motivele explicate de VALDERAMA , impedanta mica de iesire a tubului ) si partea teoretica ar putea fi gata ! Totusi , ar trebui ca tot constructorul sa poata alege , va rog sa indicati si tipul de trafo out de la HAMMOND ( relativ la indemana si usor de procurat din Romania ) pentru cei cu dare de mana ( mai audiofili adica ).....eventual si trafo de alimentare , soc etc , tot de la HAMMOND,dar si date pentru cei ce le pot manufactura la DJ DOG , acasa , sau aiurea... Cine se incumeta la o prima varianta de schema ? Va multumesc si asteptam si alte propuneri de modificari , adaugiri , pentru imbunatatirea proiectului

Link spre comentariu

Infasurarea din catod(de reactie negativa) in cazul tubului GU50 nu prea ar fi o solutie datorita faptului ca este foarte puturos acest tub(panta mica 4mA/V),sau daca se recurge la aceasta metoda(in limita bunului simt) trebuie avut in vedere ca gradul de reactie negativa introdusa in acest mod sa nu fie prea mare pt ca totusi sa mai putem excita relativ usor lampa finala(sa nu fie necesara o crestere prea mare a tensiuni de atac).Nu stiu in ce masura este cunoscut efectul acestui tip de reactie negativa ?!,ce pot sa va spun este ca aduce totusi o imbunatatire substantiala in redarea fregventelor foarte joase si tine faza mult mai bine .In ceea ce priveste sectiunea conductorului din infasurarea anodica acesta este bine sa aiva diametrul minim CuEm 0,35mm,preferabil 0,38-0,41mm daca fereastra permite desigur ca si 0,45 este OK.secundarul(infasurarea sarcini)ete bine sa fie compus din minim patru infasurari in paralel,20cm patrati E20 nar fi rau deloc si probabil suficient de incapator.Rezistenta in CC a infasurari anodice posibil 30-70 ohmi in functie de cit de jos in fregventa vrem sa coboare acest etaj final,desigur daca vom avea spire mai multe va cobori mai jos dar va creste si Rcc,de aici incolo intervine ARTA.Referitor la HAMMOND cam orice pt SE in plaja 3k5-4k care sa suporte Ip=150-200mA(NU am stat sa studiez ce produc si daca produc in aceasta gama).PS.problema cea mai grea este ca ar trebui ca primarul sa aiva minim 20H preferabil 30-40H si totusi sa nu aiva spire prea multe(2x3,14x30Hzx20H=3,7k , propietatile miezului magnetic DE !!!).In principiu ce pot sa spun este ca nu strica sa aveti infasurarea anodica pe la 2000sp,dar puternic fragmentata.

Link spre comentariu

Ma gandeam si la posibilitatea de a mai sensibiliza putin pe GU50 ( macar la 8-12 mA/V ) prin adaugarea unei lampi *de atac* in cuplaj galvanic ca in atasamentul cu EL84 si eventual negativarea ca la McIntosh 240 etc....cred ca ar fi toate sansele ca schema proiectului nostru sa devina *originala* pentru ca , *cartile din carti se scriu* , inspiratie sa fie.. ..si scheme de calitate.....Lampa de atac ar putea fi o trioda,astfel ca sunetul final sa fie ca la o trioda de putere , spun asta prin similitudine cu McIntosh , cel putin asa sustin cunoscatorii Va invit sa veniti cu propuneri ca sa alegem cele mai bune solutii tehnice,in speranta de a avea un bun amplificator,care realizat cu componente de calitate si suflet sa se poata incadra in domeniul inalta fidelitate cu GU50 Succes

Link spre comentariu

Ma gandeam si la posibilitatea de a mai sensibiliza putin pe GU50 ( macar la 8-12 mA/V )

8-12 mA/V KT_uri EL_uri ...Acest lucru nu este posibil acest parametru este constructiv (din nefericire) din aceasta cauza am si ales un curent mic de modulat(90mA),ce am propus mai sus este compromisul optim Ua , Ra , Ia0 , si tensiune de atac G1 . Cine va analiza cu atentie va intelege poate de ce am ales aceste valori pt GU50 SE.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsul prompt,dar referitor la schemele atasate mai sus ,prezinta vreun avantaj,ma refer la combinarea celor doua scheme par totusi cel putin interesante ( nimeni nu complica lucrurile doar de dragul de a-si face de lucru ) si crezi ca ar putea fi folosite in elaborarea schemei amplificatorului GU50 SE ?--------------------------------------------------------------------Ca model de inspiratie pentru etajul de intrare pot servi si schemele urmatoare , uimitor ce seamana EL156 cu GU50 , ca doar sunt create de aceeasi mama , TELEFUNKEN , pacat ca doar ca numai EL156 are sensibilitatea de 11 mA/V . Schema cu 2A3 nu are reactie negativa globala iar lampa 2A3 este *batraneasca* si putin *puturoasa* dar audiofila,scumpa si cu un sunet cinstit,de referinta. VTP a ascultat un asemenea amplificator realizat de PANDA ( Dnul Dan Panaitescu ) si s-a declarat multumit (ceea ce mi se pare ,mie ,ca carcotas,ca de fapt amplificatorul suna exceptional la doar 4Wout, si o estetica vintage care completeaza vizual cea ce urechea aude intr-un mod placut ) Pacat ca PANDA nu a mai produs mai nimic in domeniul auditiilor HI-FI , dupa succesul cu Dominance 2A3 . Asta este...Poate ca odata pus la punct,proiectul nostru va obtine (in cazul unei realizari ingrijite cu componente de calitate) o recunoastere ( cam cum au amplificatoarele SolidState AV400/AV800 etc..) de lucru bine facut , ce va oferi satisfactii depline viitorilor posesorilor....Gata cu visatul , hai la treaba . Succes------------------------------------------------------------------Diversi constructori considera aceste scheme ca fiind de baza pentru orice DIY-er ce se respecta si vrea se intre in clubul posesorilor de amplificatoare cu lampi HI-FI . Pe cand inca una cu GU50 ?-----------------------------------------------------------------realizarea de exceptie a lui PANDA , se incadreaza usor la HI END dupa calitatea auditiei......

Link spre comentariu

Definitivati care doriti o schema cu GU50 SE daca i_mi place(consider reusita) si va intereseaza promit sa proiectez cablajul(semicablaj,conexiuni,etc) poate contribui si cu date de executie(si design) la traful de iesire...sa vedem ce reusim sa scoatem din GU50 SE si unde se va incadra lucrarea...

Link spre comentariu

Fiind vorba de un miez generos 16cm sau mai mult .....sectiune incepe sa-mi surada si mie acest proiect...... :aplauze conductori de 0,35-045i n primar implica si fereastra mare....in catod ar fi bine sa nu se adauge nici o rezistenta...eventual doar feedback-ul cu infasurarea suplimentara....(si experimentat prin tatonari valoarea optima) m-ar incinta si ideea unui cuplaj direct f condesatoare....de la intrare pina la (inclusiv ) GU50.Ar mai fi si atacul finalei galvanic pe G2 sau chiar catod....daca vrem originalitate dar cu bias fix.. :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări